Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Σελίδες τίτλου του Bibliotheca Graeca
Σελίδες από το βιβλίο Bibliotheca Graeca
Σελίδες του βιβλίου Bibliotheca Graeca
Σελίδες του βιβλίου Bibliotheca Graeca

Το βιβλίο Bibliotheca Graeca θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βιβλία αρχαιομάθειας που εκδόθηκαν στη Δύση τον 18ο αιώνα. Ο συγγραφέας του, Johann Albert Fabricius (1668-1736), ήταν ένας από τους μεγαλύτερους βιβλιογράφους της εποχής του. Το βιβλίο χαρακτηρίστηκε ως θησαυρός για την κατανόηση της αρχαίας γραμματείας.

Εξωτερική εμφάνιση και σημασία

Το βιβλίο Bibliotheca Graeca, sive notitia scriptorum veterum graecorum (Ελληνική βιβλιοθήκη, ή πληροφορίες των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων) έχει διαστάσεις 16 εκ. (πλάτος) x 20 εκ. (ύψος). Βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία αρχαιομάθειας που εκδόθηκαν στον δυτικό κόσμο κατά τον 18ο αιώνα. Εντάσσεται στην ευρύτερη προσέγγιση του γερμανικού κόσμου με την αρχαία ελληνική γραμματεία. Αναθεωρήθηκε από τον G.C. Harles (1790-1812).

Μια αριστουργηματική μελέτη των αρχαίων Ελληνικών

Το Bibliotheca Graeca χαρακτηρίστηκε θησαυρός για την κατανόηση της αρχαίας γραμματείας. Η θεματογραφία του εκτείνεται από τα προομηρικά έπη έως το 1453.

Περιέχει αναφορές στον Όμηρο, τον Πλάτωνα, τον Ιησού, τον Μέγα Κωνσταντίνο και την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ένα κεφάλαιο αφιερώνεται στον κανόνα, τη νομολογία και την ιατρική.

Κάθε τόμος περιέχει έργα που εκδόθηκαν για 1η φορά, όπως η Γραμματική Τέχνη του Διονυσίου του Θρακός (Ars Grammatica), η βιογραφία του Πλωτίνου κατά τον Πορφύριο και οι ομιλίες του Λιβανίου.

Το έργο ενός σημαντικού βιβλιογράφου

Ο Γερμανός Johann Albert Fabricius (1668-1736) ήταν κλασικός λόγιος και ένας από τους μεγαλύτερους βιβλιογράφους του 18ου αιώνα.

Αποφοίτησε το 1689 από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας με ειδίκευση στη φιλοσοφία. Το 1694 έγινε βιβλιοθηκάριος του θεολόγου J.F. Mayer στο Αμβούργο, ενώ από το 1699 μέχρι τον θάνατό του ήταν καθηγητής ρητορικής και ηθικής.

Έγραψε συνολικά 128 βιβλία. Τα πιο σημαντικά από αυτά ήταν:

  • Biblioteca Latina (1697) – Περιλαμβάνει κλασικούς Λατίνους συγγραφείς, από τον Πλαύτο μέχρι τον Ιορδάνη, αλλά και πρώιμα χριστιανικά γραπτά.
  • Bibliotheca Antiquaria (1713) – Ερευνά κείμενα για εβραϊκές, κλασικές και χριστιανικές αρχαιότητες.
  • Centifolium Lutheranum (1728–30) – Μια αφήγηση από 200 συγγραφείς για τη Μεταρρύθμιση.
  • Bibliotheca Latina mediae et infimae aetatis (1734–36) – Συμπληρωματικό έργο της Bibliotheca Latina και βάση για έναν νέο τρόπο μελέτης των μεσαιωνικών λατινικών.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.