Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Expédition scientifique de Morée

Εξώφυλλο του βιβλίου Expédition scientifique de Morée
Εσωτερικές σελίδες του βιβλίου Expédition scientifique de Morée

Το σπάνιο βιβλίο Expédition scientifique de Morée, ordonnée par le gouvernement français, Premier Volume είναι το επιστημονικό πόνημα της γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής του Μοριά το 1829. Η Επιστημονική Αποστολή συνόδευσε το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα που πολέμησε για την απελευθέρωση της Πελοποννήσου. Το βιβλίο περιέχει γκραβούρες, χάρτες, και σχέδια μνημείων και τοπίων από την Πελοπόννησο.

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Το βιβλίο Expédition scientifique de Morée, ordonnée par le gouvernement français, Premier Volume έχει διαστάσεις 40 εκ. (πλάτος) x 59 εκ. (ύψος). Διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Περιέχει πλήθος από γκραβούρες και σχέδια από την Πελοπόννησο. Απεικονίζονται αρχιτεκτονικά μνημεία, γλυπτά, επιγραφές και τοπία από τη Μεθώνη, την Πύλο, την Κορώνη, το Ναβαρίνο και την Ολυμπία.

Μια εκστρατεία γνώσης

Όπως μαρτυρεί ο τίτλος Expédition scientifique de Morée, ordonnée par le gouvernement français, Premier Volume (Επιστημονική Αποστολή του Μοριά, με εντολή της γαλλικής κυβέρνησης, Πρώτος τόμος), το βιβλίο περιέχει τα αποτελέσματα μιας επιστημονικής έρευνας στην Πελοπόννησο.

Την περίοδο 1828-1833 η γαλλική κυβέρνηση οργάνωσε την Αποστολή του Μοριά: Έστειλε ένα γαλλικό εκστρατευτικού σώμα στην Πελοπόννησο, με σκοπό την απελευθέρωση της περιοχής από τις τουρκικές-αιγυπτιακές δυνάμεις.

Το εκστρατευτικό σώμα συνόδευσε η Επιστημονική Αποστολή του Μοριά, επίσης με εντολή της γαλλικής κυβέρνησης. Αντικείμενό της ήταν η ιστορική, γεωγραφική, αρχαιολογική και εικονογραφική τεκμηρίωση της Ελλάδας.

Η Επιστημονική Αποστολή του Μοριά συνδέθηκε με σημαντικά επιστημονικά πεδία:

  • Γεωγραφία και γεωλογία.
  • Φυσική ιστορία.
  • Χαρτογραφία.
  • Αρχιτεκτονική.
  • Αρχαιολογία και εθνογραφία.

Αυτοί οι τομείς βρήκαν στην Πελοπόννησο ένα εξαιρετικό πεδίο εφαρμογής της τότε νέας τεχνογνωσίας.

Ευεργέτες επιστήμονες

Οι Γάλλοι επιστήμονες χαρτογράφησαν την ελληνική γη και έθεσαν τις βάσεις για την ουσιαστική καταγραφή του χώρου της Πελοποννήσου. Παράλληλα όμως η Επιστημονική Αποστολή του Μοριά σηματοδότησε τη ρήξη με το οθωμανικό παρελθόν και την προσπάθεια συγκρότησης του νέου κράτους.

Κατά την παραμονή τους, τα μέλη της Αποστολής:

  • Επισκεύασαν οχυρώσεις, όπως στο κάστρο του Ναβαρίνου.
  • Κατασκεύασαν δρόμους, όπως Ναβαρίνου-Μεθώνης και Άργους-Ναυπλίου.
  • Οικοδόμησαν γέφυρες, όπως στον ποταμό Πάμισο στον δρόμο Μεθώνης-Καλαμάτας
  • Έχτισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η επιστήμη στην υπηρεσία της παράδοσης

Το κυριότερο επίτευγμα της γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής του Μοριά ήταν ότι παρέδωσε αφηγήσεις των οδοιπορικών τους, πλήθος χαρτών και τεράστιο αριθμό στοιχείων τόσο για τις συνθήκες που επικρατούσαν στις μέρες τους όσο και στις αρχαίες και μεταγενέστερες εποχές.

Ο αρχηγός της Αποστολής Bory de Saint Vincent, στον τόμο Γεωγραφία, έγραψε: «Το φυσικό ανάγλυφο μιας ορεινής χώρας όπως η Πελοπόννησος έχει δώσει απομονωμένες λεκάνες, που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, με συνέπεια τη διαφοροποίηση των ανθρώπων κάθε τόπου, ώστε να έχει ριζωθεί στους κάτοικους μια ιδιομορφία εθίμων, βασισμένων σε πολύ διαφορετικές ανάγκες και συμφέροντα.

Στον ιδιαίτερο αυτό σχηματισμό οφείλονται τα αρχαία κράτη της Πελοποννήσου, το καθένα με τον ιδιαίτερο πατριωτισμό του, το χαρακτηριστικό πνεύμα των οποίων θα εμφανίζεται διαρκώς, όποιος κι αν είναι ο πολιτισμός που θα επιδιώξουμε να εισαγάγουμε σε αυτά τα μέρη, μέχρις ότου δίοδοι επικοινωνίας καλά χαραγμένες στους αυχένες των ψηλών βουνών, καλοί στέρεοι δρόμοι κατά μήκος των ελών και ισχυρές γέφυρες πάνω από τους ποταμούς ή τους χείμαρρους, σβήσουν τα εμπόδια που έθεσε η φύση…».

Guillaume-Abel Blouet: αρχιτέκτονας και περιηγητής

Ο Guillaume-Abel Blouet (1795-1853) γεννήθηκε στο Παρίσι. Σπούδασε ρωμαϊκή αρχιτεκτονική στη Γαλλική Ακαδημία της Ρώμης. Ήταν ο υπεύθυνος της αναστύλωσης των ρωμαϊκών λουτρών του αυτοκράτορα Καρακάλλα.

Το 1829 διορίστηκε διευθυντής του τμήματος αρχιτεκτονικής και γλυπτικής της γαλλικής Επιστημονικής Αποστολής του Μοριά. Έκανε τις πρώτες αρχαιολογικές ανασκαφές της αρχαίας Μεσσήνης και στη συνέχεια της Ολυμπίας, όπου και ανακάλυψε τον ναό του Δία.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.