Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Restauration d’Olympie

Εξώφυλλο του βιβλίου Restauration d’Olympie
Σελίδα του βιβλίου Restauration d’Olympie
Σελίδα του βιβλίου Restauration d’Olympie
Σελίδα του βιβλίου Restauration d’Olympie
Σελίδα του βιβλίου Restauration d’Olympie

Το βιβλίο Restauration d’Olympie: l’histoire, les monuments, le culte et les fêtes είναι γνωστό για τις παραπομπές του σε αρχαία κείμενα. Η έκδοση συνδέεται με τη γαλλική αρχαιολογική αποστολή στην Ολυμπία και χρονολογείται από το 1829. Περιέχει σχέδια και γκραβούρες που απεικονίζουν την αρχαία Ολυμπία.

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Το βιβλίο Restauration d’Olympie: l’histoire, les monuments, le culte et les fêtes (Η αποκατάσταση της Ολυμπίας: Η ιστορία, τα μνημεία, η λατρεία και οι τελετές) έχει διαστάσεις 33 εκ. (πλάτος) x 46 εκ. (ύψος). Περιλαμβάνει 228 σελίδες και βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση.

Το βιβλίο εκδόθηκε σε 500 αντίτυπα και συνοδεύεται από σχέδια και γκραβούρες της αρχαίας Ολυμπίας. Φημίζεται για το πλήθος παραπομπών σε αρχαία κείμενα.

Έργο ενός ιστορικού

Ο Étienne-Paul-Victor Monceaux (1859-1941) ήταν Γάλλος ιστορικός του 19ου-20ού αιώνα. Ήταν καθηγητής στο Collège de France από το 1907 έως το 1937. Το 1912 εξελέγη μέλος της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres. Η κύρια ειδικότητά του ήταν η χριστιανική λατινικότητα στις ρωμαϊκές επαρχίες της Βόρειας Αφρικής.

Ένας αρχιτέκτονας ως επιμελητής

Ο Victor Laloux (1850-1937) ήταν ένας από τους πιο διάσημους Γάλλους αρχιτέκτονες του 2ου μισού του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Ήταν καθηγητής στην École des Beaux-Arts, όπου και είχε σπουδάσει. Κύρια παραδείγματα της αρχιτεκτονικής του είναι:

  • Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Τουρ.
  • Ο θόλος του σιδηροδρομικού σταθμού Gare d'Orsay (σήμερα μουσείο Ορσέ [Musée d'Orsay]).
  • Η Βασιλική του Αγίου Μαρτίνου στην Τουρ.

Η «Επιστημονική Αποστολή του Μοριά»

Την περίοδο 1828-1833, το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο. Σκοπός του ήταν να απελευθερώσει την περιοχή από τις τουρκικές-αιγυπτιακές κατοχικές δυνάμεις. Η αποστολή ονομάστηκε Εκστρατεία του Μοριά και συνοδεύτηκε, ύστερα από εντολή της Γαλλικής Ακαδημίας, από μια επιστημονική εκστρατεία.

Η Επιστημονική Αποστολή του Μοριά ήταν μια επιτροπή επιστημών και τεχνών όπου συμμετείχαν 19 επιστήμονες, φυσικοί, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και γλύπτες, με επικεφαλής τον φυσιοδίφη και γεωγράφο Jean-Baptiste Bory de Saint-Vincent.

Αποβιβάστηκαν στην Πελοπόννησο τον Μάρτιο του 1829 και παρέμειναν εκεί για 9 μήνες. Η αποστολή στην Ολυμπία χρονολογείται από εκείνη την περίοδο.

Το έργο των επιστημόνων αποδείχθηκε ιδιαίτερα κρίσιμο για την ανάπτυξη του νέου Ελληνικού Κράτους. Αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της σύγχρονης αρχαιολογίας, της χαρτογραφίας και των φυσικών επιστημών, καθώς και για τη μελέτη της Ελλάδας.

Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank κατέχει επίσης το σπάνιο βιβλίο Expédition scientifique de Morée (Η επιστημονική αποστολή του Μοριά) του Guillaume-Abel Blouet, που εκδόθηκε το 1831.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.