Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Relation D’Un Voyage Du Levant

Εξώφυλλο του Relation D’Un Voyage Du Levant
Σελίδα του βιβλίου Relation D’Un Voyage Du Levant
Σελίδα του βιβλίου Relation D’Un Voyage Du Levant
Σελίδα του βιβλίου Relation D’Un Voyage Du Levant

Το βιβλίο Relation D’Un Voyage Du Levant, Fait Par Ordre Du Roy είναι ένα από τα πιο σημαντικά περιηγητικά έργα του 18ου αιώνα. Είναι έργο του Γάλλου περιηγητή Joseph Pitton de Tournefort έπειτα από την αποστολή του στην Ανατολή, από το 1669 μέχρι το 1702. Ο εικονογράφος Claude Aubriet επιμελήθηκε τις γκραβούρες της έκδοσης.

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Το βιβλίο Relation D’Un Voyage Du Levant, Fait Par Ordre Du Roy (Σχετικά με ένα ταξίδι στην Ανατολή, κατ’ εντολή του βασιλιά) έχει διαστάσεις 19 εκ. (πλάτος) x 24 εκ. (ύψος). Το εξώφυλλο είναι φθαρμένο.

Πρόκειται για τον 1ο από τους 2 τόμους. Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό και σπάνιο βιβλίο, καθώς περιέχει πλήθος από γκραβούρες που απεικονίζουν νησιά του Αιγαίου και τους κατοίκους της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Περιέχει ακόμα γεωγραφικές αποτυπώσεις μεγάλης σημασίας για την περίοδο, και είναι ένα από τα πιο σημαντικά περιηγητικά έργα του 18ου αιώνα.

Ταξίδι στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Joseph Pitton de Tournefort (1656-1708) ήταν Γάλλος βοτανολόγος και ταξιδευτής-περιηγητής. Υπήρξε ένας διεισδυτικός παρατηρητής της Ανατολής.

Στα τέλη του 17ου αιώνα ανέλαβε ένα ταξίδι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά από εντολή του Λουδοβίκου ΙΔ’. Στόχος της αποστολής ήταν η συγκέντρωση πληροφοριών για:

  • Τη χλωρίδα και την πανίδα της Ανατολικής Μεσογείου και της Μικράς Ασίας.
  • Το εμπόριο της περιοχής και ειδικότερα για τη θέση και τις προοπτικές των Γάλλων εμπόρων στην περιοχή.

Ο Tournefort ξεκίνησε το ταξίδι του το 1669 μαζί με τον βοτανολόγο και γιατρό Andreas von Gundelsheimer (1668-1715) και τον εικονογράφο Claude Aubriet (1651-1743), που ήταν ειδικός στην καλλιτεχνική αποτύπωση της χλωρίδας και της πανίδας.

Οι περιηγητές επισκέφτηκαν την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τη Μύκονο και άλλα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, την Κωνσταντινούπολη και τη νότια Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία, την Αρμενία και τη Γεωργία. Το ταξίδι διήρκεσε έως το 1702.

Ακριβείς πληροφορίες και εικαστικές αποτυπώσεις

Το κείμενο του Tournefort έχει τη μορφή επιστολής προς τον Louis II Phélypeaux de Pontchartrain (1643-1727), ο οποίος χρηματοδότησε την αποστολή. Η αφήγηση χαρακτηρίζεται από:

  • Μεγάλη ακρίβεια στις πραγματολογικές πληροφορίες.
  • Διεξοδικότητα στις βοτανολογικές και ζωολογικές περιγραφές.

Τα ζωγραφικά έργα που φιλοτέχνησε ο Aubriet απεικονίζουν τις τοπικές ενδυμασίες, τη χλωρίδα και την πανίδα της εποχής, καθώς και τοπία, σχέδια και χάρτες.

Ένα δημοφιλές έργο

Το βιβλίο Relation D’Un Voyage Du Levant, Fait Par Ordre Du Roy εκδόθηκε το 1717. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά περιηγητικά έργα του 18ου αιώνα για την Ανατολή.

Το έργο είχε μεγάλη απήχηση καθώς έκανε:

  • 4 εκδόσεις στα Γαλλικά (δίτομη 1717, τρίτομη 1717, 1718, 1727).
  • 2 εκδόσεις στα Αγγλικά (1718, 1741).
  • 1 έκδοση στα Ολλανδικά (1737), 1 στα Σουηδικά (1772) και 1 στα Γερμανικά (1776-1777).

Αποσπάσματα του έργου δημοσιεύτηκαν σε πλήθος συλλογών με περιηγητικά κείμενα και συμπεριλήφθηκαν σε μυθοπλαστικές αφηγήσεις ταξιδιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Μεγάλη Περιοδεία

Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, πολλοί νεαροί, εύποροι αριστοκράτες από την Ευρώπη γυρνούσαν την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Τους συνόδευαν φίλοι, υπηρέτες, δάσκαλοι, γιατροί, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Η μετακίνηση αυτού του είδους ονομάστηκε «Μεγάλη Περιοδεία» (Grand Tour).

Σε αυτά τα ταξίδια τους στην Ελλάδα οι περιηγητές:

  • Παρατηρούσαν τη φύση.
  • Θαύμαζαν τα αρχαία ερείπια και μνημεία.
  • Έδειχναν ενδιαφέρον για τις παραδόσεις και τις συμπεριφορές των ντόπιων κατοίκων.
  • Εμπνέονταν από την ελληνική φιλοσοφία και γοητεύονταν από την ελληνική μυθολογία.

Στη συνέχεια οι ταξιδιώτες κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους και απεικόνιζαν σε σχέδια και ζωγραφικούς πίνακες όσα έβλεπαν. Συχνά όμως προχωρούσαν και στη σύνθεση θεμελιωδών επιστημονικών έργων.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.