Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Εξώφυλλο βιβλίου Voyage de Néarque
Σελίδα βιβλίου Voyage de Néarque
Σελίδα βιβλίου Voyage de Néarque
Σελίδα τίτλου βιβλίου Voyage de Néarque

Το βιβλίο Voyage de Néarque αναφέρεται στον παράπλου του Νεάρχου από τις εκβολές του Ινδού ποταμού ως τον Ευφράτη. Ουσιαστικά, πρόκειται για την 1η οργανωμένη θαλασσινή εξόρμηση Ευρωπαίων στον Βόρειο Ινδικό ωκεανό. Ο στόλος άνοιξε μια νέα οδό επικοινωνίας ανάμεσα στην Ινδία και την Περσία.

Εξωτερική εμφάνιση και κατάσταση

Το βιβλίο Voyage de Néarque, des bouches de l'Indus jusqu'à l'Euphrate, ou, Journal de l'expédition de la flotte d'Alexandre (Το ταξίδι του Νεάρχου από τις εκβολές του Ινδού ως τον Ευφράτη ή Ημερολόγιο εκστρατείας του στόλου του Αλεξάνδρου) έχει διαστάσεις 23 εκ. (πλάτος) x 30 εκ. (ύψος). Έχει δεχθεί υγρασία αλλά είναι ευανάγνωστο.

Είναι μια σπάνια γαλλική έκδοση που αναφέρεται στον παράπλου του Νεάρχου. Έχει βασιστεί στην έκδοση του Αρριανού, που δεν σώζεται σήμερα.

Ιστορικός του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο Φλάβιος Αρριανός (περίπου 95 μ.Χ. - περίπου 175 μ.Χ.) ήταν Έλληνας, Ρωμαίος πολίτης, συγγραφέας, ιστορικός, φιλόσοφος, γεωγράφος, πολιτικός και στρατιωτικός, έπαρχος της Καππαδοκίας (130-137 μ.Χ.), Αθηναίος πολίτης και Άρχων της Αθήνας. Είναι γνωστός για τα έργα του Αλεξάνδρου Ανάβασις και Ινδική.

Το πιο σημαντικό του έργο, η Αλεξάνδρου Ανάβασις, αποτελείται από 7 βιβλία, προς μίμηση του έργου Κύρου Ανάβασις του Ξενοφώντα. Είναι γραμμένο στην αττική διάλεκτο. Άλλωστε, ο Αρριανός ήταν γνωστός αττικιστής της εποχής. Στο έργο περιγράφεται όχι μόνο η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου εναντίον της Περσίας, αλλά ολόκληρη η ιστορία του βασιλιά της Μακεδονίας.

Η Ινδική

Η Ινδική αποτελεί συμπλήρωμα του έργου Αλεξάνδρου Ανάβασις. Περιγράφει το ταξίδι του Νεάρχου από τις εκβολές του Ινδού ποταμού ως τον Ευφράτη. Το σημαντικό έργο αναφέρεται στην ιστορία, τη γεωγραφία και τα ήθη των Ινδών. Γράφτηκε σε ιωνική διάλεκτο, σε μια προσπάθεια του Αρριανού να αποδείξει ότι μπορούσε να χειριστεί άριστα τη γλώσσα του Ηροδότου.

Η πιο σημαντική πηγή πληροφοριών του έργου του ήταν οι παρατηρήσεις του ναυάρχου του Μ. Αλεξάνδρου, Νεάρχου του Κρητός, και συγκεκριμένα μέσα από το έργο του Παράπλους της Ινδικής.

Ναύαρχος του μακεδονικού στόλου

Ο Νέαρχος γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά μεγάλωσε στην Αμφίπολη με τον Μέγα Αλέξανδρο. Εκεί σπούδασαν μαζί με δάσκαλο τον Αριστοτέλη. Πολέμησε στο πλάι του σαν στρατηγός σε όλους τους πολέμους κατά των Περσών. Πορεύθηκε μαζί του μέχρι τον Ινδό ποταμό.

Εκεί ο Αλέξανδρος διέταξε την κατασκευή ενός μεγάλου στόλου και όρισε ναύαρχο τον Νέαρχο. Το 326 π.Χ. ο μακεδονικός στρατός χωρίστηκε σε 3 φάλαγγες: η μία επιβιβάστηκε μαζί με τον Αλέξανδρο στα πλοία, ενώ οι άλλες δύο ακολούθησαν τον στόλο από τις δύο όχθες του ποταμού. Όταν έφτασαν στο Δέλτα του Ινδού, ανοίχτηκαν στον Ινδικό ωκεανό, για να δουν αν μπροστά τους είχαν λίμνη ή ανοιχτή θάλασσα.

Ο παράπλους του Νεάρχου

Έτσι ξεκίνησε το μνημειώδες ταξίδι «Νεάρχου παράπλους», που κράτησε 5 μήνες, με πολλές περιπέτειες, στερήσεις, αϋπνίες και αφόρητη ζέστη. Ήταν η 1η οργανωμένη θαλασσινή εξόρμηση Ευρωπαίων στον Βόρειο Ινδικό ωκεανό. Ο στόλος, που αποτελούνταν από 280 πλοία και 12.000 ναύτες, άνοιξε μια νέα οδό επικοινωνίας και εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στην Ινδία και την Περσία.

Ο Νέαρχος στο βιβλίο του με τίτλο Παράπλους της Ινδικής συγκέντρωσε πολύτιμες πληροφορίες για:

  • Τη διαμόρφωση των ακτών.
  • Την ύπαρξη λιμανιών.
  • Την πανίδα και τη χλωρίδα.
  • Τους κατοίκους αυτών των περιοχών, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.