Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Thucydidis de bello Peloponnesiaco

Εξώφυλλο του βιβλίου Thucydidis de bello Peloponnesiaco
Εξώφυλλο του βιβλίου Thucydidis de bello Peloponnesiaco
Σελίδα του βιβλίου Thucydidis de bello Peloponnesiaco
Σελίδα του βιβλίου Thucydidis de bello Peloponnesiaco

Το βιβλίο Thucydidis de bello Peloponnesiaco, Libri Octo είναι έργο του Γερμανού λόγιου Ernst Friedrich Poppo. Περιλαμβάνει τον 1ο τόμο του 8oυ βιβλίου της Ιστορίας του Πελοποννησιακού πολέμου του Θουκυδίδη. Ο Γερμανός λόγιος και δάσκαλος Ernst Friedrich Poppo ήταν ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του αρχαίου Έλληνα ιστορικού.

Εξωτερική εμφάνιση

Το βιβλίο Thucydidis de bello Peloponnesiaco Libri Octo (Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος του Θουκυδίδη, Βιβλίο όγδοο) έχει διαστάσεις 14 εκ. (πλάτος) x 20 εκ. (ύψος). Ο 1ος τόμος περιέχει 204 σελίδες και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Η έκδοση περιλαμβάνει τον 1ο τόμο του 8oυ βιβλίου της Ιστορίας του Πελοποννησιακού πολέμου του Θουκυδίδη με σχόλια στα Λατινικά.

Μελετητής του Θουκυδίδη

Ο Ernst Friedrich Poppo (1794-1866) ήταν Γερμανός κλασικός λόγιος και δάσκαλος. Γεννήθηκε στο Βραδεμβούργο και σπούδασε στη Λειψία. Είναι ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του έργου του Θουκυδίδη, το οποίο εξέδωσε σε 4 μέρη και 11 τόμους από το 1821-1840 και περιλαμβάνει:

  • Ένα προλεγόμενο για τον Θουκυδίδη ως ιστορικό, τη γλώσσα και το ύφος του, που συνοδεύεται από ιστορικά και γεωγραφικά άρθρα.
  • Το πρωτότυπο κείμενο με σχόλια και κριτικές σημειώσεις.
  • Σχολιασμό του κειμένου στα Λατινικά.
  • Ευρετήρια και παραρτήματα.

Θουκυδίδου Ιστορία

Το έργο Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου εξιστορεί τη σύγκρουση μεταξύ της Αθήνας-Αθηναϊκής Συμμαχίας και της Σπάρτης-Πελοποννησιακής Συμμαχίας (431-404 π.Χ.). Συγγραφέας του έργου αυτού ήταν ο Θουκυδίδης (περ. 460 π.Χ. - περ. 399 π.Χ.), Αθηναίος πολιτικός και στρατιωτικός. Το έργο καλύπτει τα γεγονότα μέχρι το 411 π.Χ.

Το έργο είναι ευρύτερα αποδεκτό ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κείμενα. Αποτελεί την πρώτη επιστημονικά γραμμένη ιστορική μελέτη και διακρίνεται για την αρτιότητα και τη νηφαλιότητα της συγγραφής. Έχει επηρεάσει πολλούς ιστορικούς, ενώ πολιτικοί επιστήμονες το μελετούν μέχρι σήμερα, καθώς ο Θουκυδίδης θεωρείται ο πατέρας του πολιτικού ρεαλισμού.

Το 8ο βιβλίο

Ο Θουκυδίδης δεν έδωσε τίτλο στο έργο του, ούτε το χώρισε σε βιβλία. Η διαίρεσή του σε 8 βιβλία και ο τίτλος Θουκυδίδου Ιστορίαι ή Συγγραφή οφείλεται στους αρχαίους γραμματικούς.

Το σπάνιο αντίτυπο που ανήκει στη Βιβλιοθήκη της Alpha Bank περιλαμβάνει τα πρώτα χρόνια του Δεκελεικού πολέμου (413-404), την παρέμβαση των Περσών στις ελληνικές υποθέσεις και την αποστασία πολλών συμμάχων από τους Αθηναίους.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.