Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

La Grèce: vues pittoresques et topographiques

Εξώφυλλο του La Grèce: vues pittoresques et topographiques – Τόμος 1
Σελίδα του La Grèce: vues pittoresques et topographiques – Τόμος 1
Σελίδα του La Grèce: vues pittoresques et topographiques – Τόμος 1
Σελίδα του La Grèce: vues pittoresques et topographiques – Τόμος 1
Εξώφυλλο του La Grèce: vues pittoresques et topographiques – Τόμος 2
Σελίδα του βιβλίου La Grèce: vues pittoresques et topographiques – Τόμος 2
Σελίδα του βιβλίου La Grèce: vues pittoresques et topographiques – Τόμος 2
Σελίδα του βιβλίου La Grèce: vues pittoresques et topographiques

Το έργο La Grèce: vues pittoresques et topographiques είναι ένα περιηγητικό πόνημα 2 τόμων που παρουσιάζει 73 λιθογραφίες από όλη την Ελλάδα. Απεικονίζονται τοπία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα του περιηγητικού πνεύματος της εποχής.

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Το έργο La Grèce: vues pittoresques et topographiques αποτελείται από 2 τόμους με διαστάσεις 38 εκ. (μήκος) x 50 εκ. (ύψος). Οι τόμοι έχουν σκληρόδετα εξώφυλλα.

Περιλαμβάνει 73 λιθογραφίες ελληνικών τοπίων της εποχής:

  • Από την Πελοπόννησο, στον 1ο τόμο.
  • Από την υπόλοιπη Ελλάδα, στον 2ο τόμο.

Περιήγηση στην ελληνική γη

Όπως μαρτυρεί ο τίτλος La Grèce: vues pittoresques et topographiques (Η Ελλάδα: απόψεις ειδυλλιακές και τοπογραφικές), το δίτομο αυτό έργο προσφέρει απεικονίσεις από τον ελλαδικό χώρο, με έναν ειδυλλιακό αλλά και τοπογραφικό χαρακτήρα. Είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του περιηγητικού πνεύματος της εποχής.

Περιλαμβάνονται λιθογραφίες αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και τοπίων. Ο O.M. von Stackelberg κατάφερε να απεικονίσει με λεπτομέρεια τις δεκάδες διεσπαρμένες ελληνικές αρχαιότητες, μεταξύ άλλων, σε Μέγαρα, Σαλαμίνα, Εύβοια, Θεσσαλία, Ήπειρο, Αττική και Πελοπόννησο.

Ένα έργο στο πνεύμα της εποχής του: Η Μεγάλη Περιοδεία

Για μια μακρά περίοδο τον 18ο και τον 19ο αιώνα, νεαροί, εύποροι αριστοκράτες από την Ευρώπη γυρνούσαν την Ελλάδα από άκρη σε άκρη. Τους συνόδευαν φίλοι, υπηρέτες, δάσκαλοι, γιατροί, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Η μετακίνηση αυτού του είδους ονομάστηκε «Μεγάλη Περιοδεία» (Grand Tour).

Σε αυτά τα ταξίδια τους στην Ελλάδα οι περιηγητές:

  • Παρατηρούσαν τη φύση.
  • Θαύμαζαν τα αρχαία ερείπια και μνημεία.
  • Έδειχναν ενδιαφέρον για τις παραδόσεις και τις συμπεριφορές των ντόπιων κατοίκων.
  • Εμπνέονταν από την ελληνική φιλοσοφία και γοητεύονταν από την ελληνική μυθολογία.

Στη συνέχεια οι ταξιδιώτες κατέγραφαν τις εντυπώσεις τους και απεικόνιζαν σε σχέδια και ζωγραφικούς πίνακες όσα έβλεπαν. Συχνά όμως προχωρούσαν και στη σύνθεση θεμελιωδών επιστημονικών έργων.

Otto Magnus von Stackelberg: ένας δραστήριος περιηγητής και αρχαιολόγος

Ο βαρόνος Otto Magnus von Stackelberg (1786-1837), Γερμανός αρχαιολόγος, γεννήθηκε στην Εσθονία. Περιηγήθηκε στον ελλαδικό χώρο από το 1810 ως το 1814 και σχεδίασε επιτόπου απόψεις, ενδυμασίες και σκηνές από την καθημερινή ζωή των Ελλήνων.

Το ταξίδι στην Ελλάδα ήταν μακρύ και περιπετειώδες. Ξεκίνησε με τους συνεργάτες του από τη Νάπολη τον Ιούλιο του 1810 και έφτασε στον Πειραιά τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Στην Αθήνα τον συνόδευαν οι Βρετανοί αρχιτέκτονες και αρχαιολόγοι John Foster Charles και Robert Cockerell. Η ομάδα πραγματοποίησε ανασκαφές σε διαφορές περιοχές της Ελλάδας.

Το 1812 εξέθεσαν τμήματα του ναού του Απόλλωνα στις Βάσσες κοντά στη Φιγαλεία (το διάζωμα που βρέθηκε βρίσκεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο), καθώς και του ναού που έχτισε ο Αιακός προς τιμήν του Ελλάνιου Δία στην Αίγινα.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.