Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Voyage pittoresque de la Grèce, Tome 2

Εξώφυλλο του βιβλίου Voyage pittoresque de la Grèce, Α΄ τόμος
Σελίδα του βιβλίου Voyage pittoresque de la Grèce, Β΄ τόμος
Σελίδα του βιβλίου Voyage pittoresque de la Grèce, Β΄ τόμος

Το Voyage pittoresque de la Grèce Tome 2 είναι η συνέχεια ενός από τα σημαντικότερα περιηγητικά έργα για τον ελληνικό χώρο. Περιέχει εικόνες από το 2ο ταξίδι του Γάλλου ιστορικού, φιλόσοφου και χαράκτη Choiseul-Gouffier στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Σε αυτό το ταξίδι ο Gouffier επισκέφτηκε τη Μικρά Ασία, το Βόρειο Αιγαίο, την Ίμβρο και την Τένεδο.

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Το βιβλίο Voyage pittoresque de la Grèce, Tome 2 (Γραφικό ταξίδι στην Ελλάδα, Τόμος 2) έχει διαστάσεις 33 εκ. (πλάτος) x 51 εκ.(ύψος).

Είναι εικονογραφημένο με πίνακες του Γάλλου ζωγράφου Jean-Baptiste Hilaire. Περιέχει σημαντικό αριθμό χαλκογραφιών που συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα. Μαζί με τον 1ο τόμο, το έργο περιλαμβάνει συνολικά 285 πίνακες.

Γραφικό ταξίδι στον ελλαδικό χώρο

Το 1776 και το 1785 ο Γάλλος ιστορικός, φιλόσοφος και χαράκτης Choiseul-Gouffier περιηγήθηκε στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Μετέφερε την ταξιδιωτική του εμπειρία στους 2 τόμους του βιβλίου.

Στο έργο αποτυπώνονται με κείμενα και εικόνες:

  • Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα κάστρα και οι ναοί της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας.
  • Χάρτες και σχεδιαγράμματα.
  • Έθιμα των κατοίκων και τοπικές ενδυμασίες.
  • Φυσικά και αστρονομικά φαινόμενα.

Το 2ο ταξίδι στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα

Ο 2ος τόμος αποτυπώνει το 2ο ταξίδι του Choiseul-Gouffier στην Ανατολή το 1785, σε συνδυασμό με τον διορισμό του ως πρέσβη στην Υψηλή Πύλη.

Στο ταξίδι αυτό ο Gouffier επισκέφτηκε τη Μικρά Ασία, το Βόρειο Αιγαίο, τη Σμύρνη, την Πέργαμο, τη Σαμοθράκη, την Τροία, αλλά και την περιοχή της Κριμαίας.

Ο τόμος αποτελείται από 2 μέρη και περιέχει πολύτιμο αρχαιολογικό, ιστορικό και γεωγραφικό υλικό. Δεκάδες αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, ζωγράφοι και επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων συνόδευσαν την αποστολή. Συγκέντρωσαν το υλικό ύστερα από πολύμοχθη και πολύχρονη αναζήτηση στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Το 1ο ταξίδι του Gouffier περιλαμβάνεται στον 1ο τόμο του έργου. Ο ανολοκλήρωτος 3ος τόμος κυκλοφόρησε πολύ μετά τον θάνατό του συγγραφέα. Περιελάμβανε μεταξύ άλλων τοπογραφικά σχέδια, μνημεία και νομίσματα της Τροίας.

Σημείο αναφοράς για την περιηγητική γραμματεία

Το Voyage pittoresque de la Grèce είναι η πιο εμπεριστατωμένη μελέτη και καταγραφή του ελληνικού χώρου τον 18ο αιώνα. Βασίζεται σε κείμενα αρχαίων ιστορικών και ποιητών, αλλά κυρίως στην επιτόπια έρευνα του συγγραφέα. Το σημαντικό αυτό έργο αποτέλεσε σταθμό στην πορεία της περιηγητικής γραμματείας και επηρέασε όλες τις μετέπειτα εκδόσεις.

Τα θέματα των χαρακτικών αντιγράφηκαν και σε άλλα ταξιδιωτικά έργα. Οι απεικονίσεις αυτές, ιδίως της νησιωτικής Ελλάδας θεωρούνται ακόμα και σήμερα οι πιο αντιπροσωπευτικές. Παρουσιάζουν ολοζώντανα τα ελληνικά τοπία και τους ντόπιους κατοίκους τους.

Ο Choiseul-Gouffier επάξια βραβεύτηκε για το πόνημά του από τη Γαλλική Ακαδημία Γραμμάτων. Εξάλλου, το βιβλίο αυτό ήταν το έργο της ζωής του.

Ένας πολυπράγμων συγγραφέας

Ο Choiseul-Gouffier, εκτός από ιστορικός, ήταν ένας από τους πλέον ικανούς διπλωμάτες της Γαλλικής Αυτοκρατορίας.

Ως πρέσβης του Λουδοβίκου 16ου εκπλήρωσε, μεταξύ άλλων, έναν σημαντικό σκοπό: Στο τέλος της μακροχρόνιας φιλίας μεταξύ Γαλλίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πέτυχε την προσθήκη 10 άρθρων στις Διομολογήσεις, δηλαδή στις συμφωνίες που ρύθμιζαν τη γαλλική ναυσιπλοΐα στη Mαύρη Θάλασσα.

Ελληνόγλωσσο Ξενοδοχείο

Το 1809, έτος που εκδόθηκε ο Β΄ τόμος, ο Choiseul-Gouffier θεωρείται ότι ανέλαβε επικεφαλής ή υπήρξε μέλος του Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου που επίσης ιδρύθηκε το 1809. Η οργάνωση αυτή ήταν μια από τις πιο σημαντικές μυστικές οργανώσεις εταιρισμού του Ελληνισμού πριν τη Φιλική Εταιρεία.

Ένας από τους σκοπούς του Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου ήταν η πνευματική αναγέννηση και διαφώτιση των Ελλήνων, καθώς και η προετοιμασία του ξεσηκωμού τους ενάντια στους Τούρκους. Πέρα από τον Choiseul-Gouffier, σημαντικό μέλος του Ελληνόγλωσσου Ξενοδοχείου υπήρξε και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ένας από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.