Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Voyage pittoresque de la Grèce, Tome 1

Εξώφυλλο του βιβλίου Voyage pittoresque de la Grèce, Α΄ τόμος
Σελίδα του βιβλίου Voyage pittoresque de la Grèce, Α΄ τόμος
Σελίδα του βιβλίου Voyage pittoresque de la Grèce, Α΄ τόμος

Το Voyage pittoresque de la Grèce, Tome 1, είναι ένα από τα σημαντικότερα περιηγητικά έργα για τον ελληνικό χώρο. Με γλαφυρά κείμενα και αξιόλογες χαλκογραφίες, παρουσιάζει την Ελλάδα του 18ου αιώνα. Αυτή η αυθεντική 1η έκδοση του 1782 έχει τεράστια αξία και αποτελεί ορόσημο των ταξιδιωτικών έργων. Ο συγγραφέας Choiseul-Gouffier ήταν σημαντικός Γάλλος ιστορικός και διπλωμάτης.

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Το βιβλίο Voyage pittoresque de la Grèce, Tome 1 (Γραφικό ταξίδι στην Ελλάδα, Τόμος 1) έχει διαστάσεις 38 εκ. (πλάτος) x 53 εκ. (ύψος).

Το έργο είναι εικονογραφημένο με πίνακες του Γάλλου ζωγράφου Jean-Baptiste Hilaire. Περιέχει σημαντικό αριθμό χαλκογραφιών που συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα.

Γραφικό ταξίδι στην Ελλάδα

Το 1776 και το 1785 ο Γάλλος ιστορικός, φιλόσοφος και χαράκτης Choiseul-Gouffier περιηγήθηκε στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Μετέφερε την ταξιδιωτική του εμπειρία με κείμενα και εικόνες στους 2 τόμους του βιβλίου.

Στο έργο αποτυπώνονται:

  • Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα κάστρα και οι ναοί της Ελλάδας και της Μικράς Ασίας.
  • Χάρτες και σχεδιαγράμματα.
  • Έθιμα των κατοίκων και τοπικές ενδυμασίες.
  • Φυσικά και αστρονομικά φαινόμενα.

O γύρος του Αιγαίου σε 1 τόμο

Ο 1ος τόμος περιγράφει κυρίως το 1ο ταξίδι. Από την Τουλόν της Γαλλίας, η γαλλική φρεγάτα «Atalante» έπλευσε στη Σαρδηνία, τη Μάλτα και τη Σικελία και προσορμίστηκε στην Κορώνη. Ακολούθησαν τα νησιά Κίμωλος, Μήλος, Σίφνος, Σίκινος, Ίος, Θήρα, Νάξος, Τήνος, Σύρος, Δήλος, Πάρος, Αντίπαρος, Σκύρος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Πάτμος, Κως, Ρόδος και Σύμη.

Αφού πέρασε από τον Τσεσμέ (Κρήνη) απέναντι από τη Χίο, και τη Μάκρη (σημερινό Φετιχιέ), ο Choiseul-Gouffier συνέχισε την περιήγησή του στη δυτική Μικρά Ασία: Τελμησσός, Μύλασα, Στρατονίκεια, Bodrum (Αλικαρνασσός), Ιασσός, Ηράκλεια της Λάτμου, Δίδυμα, Πριήνη, Μίλητος, Έφεσος, Τέω και Σμύρνη.

Οι περιγραφές του Choiseul-Gouffier είναι ζωηρές και πάλλουσες. Το ύφος του είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τα θέματα που πραγματεύεται. Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης πρόλογο με έντονα φιλελληνικό χαρακτήρα.

Το 2ο ταξίδι του Gouffier περιλαμβάνεται στον 2ο τόμο του έργου. Ο ανολοκλήρωτος 3ος τόμος κυκλοφόρησε πολύ μετά τον θάνατό του συγγραφέα. Περιελάμβανε μεταξύ άλλων τοπογραφικά σχέδια, μνημεία και νομίσματα της Τροίας.

Σημείο αναφοράς για την περιηγητική γραμματεία

Το Voyage pittoresque de la Grèce είναι η πιο εμπεριστατωμένη μελέτη και καταγραφή του ελληνικού χώρου τον 18ο αιώνα. Βασίζεται σε κείμενα αρχαίων ιστορικών και ποιητών αλλά, κυρίως, στην επιτόπια έρευνα του συγγραφέα. Το σημαντικό αυτό έργο αποτέλεσε σταθμό στην εξέλιξη της περιηγητικής γραμματείας και επηρέασε όλες τις μετέπειτα εκδόσεις.

Τα θέματα των χαρακτικών αντιγράφηκαν και σε άλλα ταξιδιωτικά έργα. Οι απεικονίσεις αυτές, ιδίως της νησιωτικής Ελλάδας, θεωρούνται ακόμα και σήμερα οι πιο αντιπροσωπευτικές. Παρουσιάζουν ολοζώντανα τα ελληνικά τοπία και τους ντόπιους κατοίκους τους.

Ο Choiseul-Gouffier επάξια βραβεύτηκε για το πόνημά του από τη Γαλλική Ακαδημία Γραμμάτων. Εξάλλου, το βιβλίο αυτό ήταν το έργο της ζωής του.

Ένας πολυπράγμων συγγραφέας

Ο Choiseul-Gouffier, εκτός από ιστορικός, ήταν ένας από τους πλέον ικανούς διπλωμάτες της Γαλλικής Αυτοκρατορίας.

Ως πρέσβης του Λουδοβίκου 16ου εκπλήρωσε ένα σημαντικό επίτευγμα: Όταν έληξε η μακρόχρονη φιλία μεταξύ Γαλλίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πέτυχε την προσθήκη 10 άρθρων στις Διομολογήσεις, δηλαδή στις συμφωνίες που ρύθμιζαν τη γαλλική ναυσιπλοΐα στη Mαύρη Θάλασσα.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.