Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank / Τα σπάνια βιβλία μας / The Comedies, Histories and Tragedies of Shakespeare

The Comedies, Histories and Tragedies of Shakespeare

Εξώφυλλο του βιβλίου Trolius and Cressida
Σελίδα τίτλου του βιβλίου Trolius and Cressida
Το βιβλίο Description exacte des isles de l'archipel
Το βιβλίο Description exacte des isles de l'archipel

Το σπάνιο βιβλίο The Comedies, Histories and Tragedies of William Shakespeare. Trolius and Cressida είναι εικονογραφημένο από τον Δημήτριο Γαλάνη, θεμελιωτή της τέχνης της χαρακτικής στην Ελλάδα. Η έκδοση περιλαμβάνει το έργο Τρωίλος και Χρυσηίδα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Είναι ένα σατιρικό δράμα που διαδραματίζεται στον Τρωικό πόλεμο.

Εξωτερική εμφάνιση και εικονογράφηση

Το βιβλίο The Comedies, Histories and Tragedies of William Shakespeare. Trolius and Cressida (Οι κωμωδίες, οι ιστορίες και οι τραγωδίες του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Τρωίλος και Χρυσηίδα) έχει διαστάσεις 22 εκ. (πλάτος) x 32 (ύψος). Βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Η εικονογράφηση έγινε με ξυλογραφίες του πρωτοπόρου Έλληνα χαράκτη Δημήτριου Γαλάνη. Το εντυπωσιακό εξώφυλλο είναι διακοσμημένο με άνθη και σχήματα.

Μια κριτική του συστήματος αξιών στην εποχή της Ελισάβετ

Το βιβλίο περιέχει το έργο Τρωίλος και Χρυσηίδα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Στις αρχές του 17ου αιώνα οι αρχαίοι μύθοι εξακολουθούσαν να γοητεύουν την ελισαβετιανή Αγγλία. Ο Σαίξπηρ έγραψε με υπονομευτική διάθεση για το πεδίο μάχης στην Τροία.

Τα πρόσωπα, που για πολλούς ήταν ταυτισμένα με την γενναιότητα στο πεδίο της μάχης ή με το κύρος της βασιλικής αρχής, εμφανίζονται σε απόλυτο ηθικό ξεπεσμό. Υπερόπτες, διεφθαρμένοι, ματαιόδοξοι, αποχαυνωμένοι από τις απολαύσεις αυλικοί και πολεμιστές συντηρούν έναν παράλογο πόλεμο, που με τη σειρά του συντηρεί την απεχθέστερη πλευρά του εαυτού τους.

Το έργο του Σαίξπηρ δεν είναι ούτε τραγωδία ούτε κωμωδία. Κινείται στον ενδιάμεσο χώρο του σατιρικού δράματος και σχεδόν δεν κατατάσσεται. Η εξαγρίωση και η κατάρρευση των αξιών που επιφέρει ο πόλεμος τίθενται με υπόγειο και ωμό κωμικό πνεύμα.

Το κείμενο στο First Folio (1o βιβλίο) του Σαίξπηρ επιμελήθηκε ο Herbert Farjeon, ο μεγαλύτερος ίσως Βρετανός θεατράνθρωπος των αρχών του 20ού αιώνα. Ο Farjeon διόρθωσε ορισμένες ασάφειες του πρωτοτύπου.

Ο χαράκτης Δημήτρης Γαλάνης: Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Δημήτρης Γαλάνης (1879-1966) γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου όπου παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου κοντά στον σπουδαίο ζωγράφο και δάσκαλο Νικηφόρο Λύτρα. Το 1900 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου σπούδασε με υποτροφία στην École des Beaux-Arts.

Το ενδιαφέρον του για τη χαρακτική άρχισε να εκδηλώνεται συστηματικά ήδη από το διάστημα 1907-1909. Τότε ξεκίνησε να ασχολείται αρχικά με την τεχνική της ξυλογραφίας.

Το διάστημα 1930-1937 δίδαξε χαρακτική στο εργαστήριό του σε Έλληνες καλλιτέχνες που σπούδαζαν στο Παρίσι, όπως ο Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας.

Ο θεμελιωτής της χαρακτικής

Ο Δημήτρης Γαλάνης θεωρείται ο μεγάλος δάσκαλος και ο αναμφισβήτητος θεμελιωτής της χαρακτικής στην Ελλάδα. Επηρέασε όσο κανείς άλλος τις νεότερες γενιές Ελλήνων χαρακτών.

Το σημαντικότερο όμως όφελος για τη χαρακτική ήταν ότι κέρδισε την ανεξαρτησία της. Η δεκαετία 1925-1935 ήταν η περίοδος που η χαρακτική στην Ελλάδα έγινε πραγματικά αυθύπαρκτη.

Ο Γαλάνης στη Συλλογή της Alpha Bank

H Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων που εικονογράφησε ο Δημήτρης Γαλάνης, όπως την έκδοση Οφηλία του Γ. Σ. Σπυριδάκη.

Πρόκειται για εκδόσεις γαλλικές και ελληνικές. Σε αυτές ο Γαλάνης φιλοτέχνησε:

  • Εξώφυλλα.
  • Μικρά διακοσμητικά (οι λεγόμενες βινιέτες).
  • Πρωτογράμματα και προμετωπίδες.

Οι εικονογραφήσεις του Γαλάνη είχαν μεγάλη ποικιλία θεματικά. Ειδικά από τότε που ο χαράκτης επικέντρωσε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στην εικονογράφηση βιβλίων και λευκωμάτων.

Η Συλλογή Έργων Τέχνης κατέχει επίσης την ανθογραφία Les marguerites, μια σπάνια μονοτυπία του μεγάλου χαράκτη.

Η Συλλογή Σπάνιων Βιβλίων της Alpha Bank δεν είναι ανοικτή για το κοινό.

Μπορείτε ωστόσο να επισκέπτεστε τις υπόλοιπες συλλογές της Βιβλιοθήκης της Alpha Bank.