Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Alpha Bank/Ιστορία Ι. Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, 1924-1947»

Έκθεση «Alpha Bank/Ιστορία Ι. Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, 1924-1947»

Η αφίσα της έκθεσης «Alpha Bank/Ιστορία Ι. Τράπεζα Ελλην. Εμπορ. Πίστεως, 1924-1947»
Εκθέματα «Alpha Bank/Ιστορία Ι. Τράπεζα Ελλην. Εμπορ. Πίστεως, 1924-1947»
Ενθυμήματα «Alpha Bank/Ιστορία Ι. Τράπεζα Ελλην. Εμπορ. Πίστεως, 1924-1947»
Διαφημίσεις 1929-1936 «Alpha Bank/Ιστορία Ι. Τράπεζα Ελλην. Εμπορ. Πίστεως, 1924-1947»
Έκθεμα «Alpha Bank/Ιστορία Ι. Τράπεζα Ελλην. Εμπορ. Πίστεως, 1924-1947»

Η έκθεση «Alpha Bank/Ιστορία Ι. Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, 1924-1947» παρουσιάζει τη συγκεκριμένη περίοδο της ιστορίας της τράπεζας με βάση το υλικό που έχει στη διάθεσή του το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank. Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις, ενώ η έκθεση συνοδεύεται από έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό.

Μια έκθεση για την ιστορία της Alpha Bank

Η έκθεση «Alpha Bank/Ιστορία Ι. Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, 1924-1947»είναι η 1η από μια σειρά εκθέσεων που παρουσιάζουν διάφορες περιόδους της ιστορίας της Tράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως. Η έκθεση στηρίζεται στο ιδιαίτερα πλούσιο υλικό που έχει στη διάθεσή του το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank.

Σκοπός της έκθεσης

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει στιγμές, ενέργειες και ανθρώπους που:

  • Διαμόρφωσαν τη σημερινή τράπεζα Alpha Bank.
  • Ενέταξαν την Alpha Bank στην επιχειρηματική ιστορία της Ελλάδας ως μια αξιομνημόνευτη περίπτωση, μέσα από αλλεπάλληλες δυσκολίες και αντιξοότητες.

Με τα λόγια του Κώστα Κωστή

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του εντύπου της έκθεσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank, Κώστας Κωστής:

«Η επιλογή της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως ως θεματική αφετηρία ενός εκθεσιακού πανοράματος της ιστορίας της Alpha Bank δεν είναι συμπτωματική.

Γεννημένη το 1924, σε μια ευνοϊκή για την τραπεζική δραστηριότητα συγκυρία, από κοινού με πολλά άλλα εφάμιλλης υφής και ανάλογου μεγέθους επιχειρηματικά σχήματα, πέτυχε κάτι που σε πρώτη ματιά φαντάζει ακατανόητο: επιβίωσε μέσα από συνθήκες εξαιρετικά αντίξοες, μόνη αυτή από όλα τα υπόλοιπα ιδρύματα.

Ούτε η κρίση του 1929, ούτε η πολεμική περίοδος και ο υπερπληθωρισμός μπόρεσαν να οδηγήσουν σε διακοπή της δραστηριότητάς της. Συντηρητικές στρατηγικές, αποτελεσματικές τακτικές και σωστές επιλογές οδήγησαν σε εκείνο που θεωρητικά φαντάζει απίθανο, στην επιβίωση της τράπεζας.

Και όταν το 1947, η οικονομική δραστηριότητα αποκαθίστατο σε μια κανονικότητα που από καιρό είχε λησμονηθεί, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως μπορούσε να αλλάξει όχι μόνο την επωνυμία της, αλλά όλη τη δραστηριότητά της: Να πάψει δηλαδή να αποτελεί μια τράπεζα περιφερειακού χαρακτήρα και προοδευτικά να διεκδικήσει μιαν εθνική φυσιογνωμία».

Ξεναγήσεις

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις για το προσωπικό της Alpha Bank, καθώς και για ομάδες φοιτητών κατόπιν συνεννόησης.

Κατάλογος έκθεσης

Την έκθεση συνοδεύει το έντυπο/κατάλογος Alpha Bank/Ιστορία Ι. Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, 1924-1947. Η έκδοση περιέχει επιλογή από αναμνηστικά αντικείμενα, φωτογραφίες, έγγραφα και εικαστικό υλικό, που ανήκουν στο σπάνιο υλικό του Ιστορικού Αρχείου.

Χωρίζεται σε 5 ενότητες: κτίρια, πρωταγωνιστές, εορτασμός 25ετίας, διαφήμιση και ενθυμήματα. Συμπληρώνεται από χρονολόγιο των κύριων γεγονότων που καθόρισαν την πορεία της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως στα κρίσιμα αυτά χρόνια.

Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Alpha Bank/Ιστορία Ι. Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, 1924-1947 από το e-shop της Alpha Bank. 

Βίντεο

Ένα μικρό ιστορικό ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε για τους σκοπούς της έκθεσης. Σε αυτό παρουσιάζονται οι σημαντικότεροι σταθμοί στη μακρόχρονη πορεία της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως κατά το χρονικό διάστημα 1924-1947. Την αφήγηση υποστηρίζουν σπάνια τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank.

Δείτε το video της έκθεσης