Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Alpha Bank/Ιστορία ΙΙ. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972

Έτος έκδοσης: 2013

Alpha Bank/Ιστορία ΙΙ. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972

Η έκδοση Alpha Bank/Ιστορία II. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972 συνόδευε την ομώνυμη έκθεση που παρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού κτιρίου της Alpha Bank στην Αθήνα. Ήταν η 2η κατά σειρά έκθεση του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank με θέμα την ιστορία της τράπεζας. Η έκδοση περιέχει αξιόλογα τεκμήρια από το Ιστορικό Αρχείο.

Στοιχεία έκδοσης
  • Επιμέλεια: Κώστας Κωστής
  • Γλώσσα: Ελληνικά
  • Έτος έκδοσης: 2013

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Το έντυπο Alpha Bank/Ιστορία II. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972 είναι χωρισμένο σε 7 ενότητες:

  • Αλλαγές στην εταιρική φυσιογνωμία.
  • Ανθρώπινο δυναμικό.
  • Εξέλιξη των εργασιών.
  • Επέκταση του δικτύου καταστημάτων.
  • Τεχνολογία και καινοτομία.
  • Προβολή.
  • Πολιτιστική δραστηριότητα της τράπεζας.

Κάθε ενότητα περιέχει μια επιλογή από το πλούσιο και ποικιλόμορφο υλικό που έχει στη διάθεσή του το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank: φωτογραφίες, διαφημιστικά έντυπα, ποικίλα τραπεζικά έγγραφα, εκδόσεις, εικαστικό υλικό, μηχανές ταμιευτηρίου κ.ά.

Το υλικό εμπλουτίζεται από διαγράμματα με τα μεγέθη της τράπεζας και με χρονολόγιο των κύριων γεγονότων που καθόρισαν την πορεία της το διάστημα 1947-1972. Αυτήν την περίοδο η χώρα γνώρισε αλματώδη ανάπτυξη. Η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς και εδραίωσε τη θέση της στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.

Ο κατάλογος μιας αξιόλογης έκθεσης

Το έντυπο συνόδευε την έκθεση «Alpha Bank/Ιστορία ΙΙ. Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, 1947-1972» που παρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού κτιρίου της Alpha Bank στην Αθήνα.

Είναι η 2η έκθεση του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank με θέμα την ιστορία της τράπεζας. Προηγήθηκε η έκθεση «Alpha Bank/Ιστορία Ι. Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, 1924-1947» που πραγματοποιήθηκε από τον Νοέμβριο του 2010 έως τον Μάιο του 2011 στον εκθεσιακό χώρο του κεντρικού κτιρίου της Alpha Bank.

Την έκθεση συνόδευε σχετικό βίντεο.

Η αλματώδης πορεία της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως

Η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως είναι η μοναδική μικρή τράπεζα που άντεξε την πολεμική περίοδο και την ύφεση της δεκαετίας του 1950.

Το 1960 άρχισε η «χρυσή» εποχή της ελληνικής οικονομίας και η τράπεζα κατέγραψε υψηλούς δείκτες αποδοτικότητας και κερδοφορίας.

Το 1965 η Manufacturers Hanover Trust Company συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως.

Το 1972 η τράπεζα απασχολούσε 1.449 υπαλλήλους και το δίκτυο της αριθμούσε 38 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Με έμφαση στον πολιτισμό

Στα τέλη του 1960 η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως εξέδωσε επιτοίχια ημερολόγια και λευκώματα που πρόβαλλαν την ελληνική τέχνη και ιστορία. Επίσης, ανέθεσε σε Έλληνες καλλιτέχνες τη δημιουργία ενός έργου για κάθε νέο υποκατάστημα. Έτσι, έθεσε τα θεμέλια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η απόκτηση αρχαίων νομισμάτων που οδήγησε στη συγκρότηση της διεθνούς φήμης Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank.

Επιμέλεια: Κώστας Κωστής
Εκδότης: Alpha Bank
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2013
Διαστάσεις: 29 x 21 εκ.
Σελίδες: 33
Τύπος εξώφυλλου: Μαλακό
ISBN ελληνικής έκδοσης: 978-960-99793-7-5