Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Αντιστοιχίες. Λουλούδια από την ελληνική τέχνη»

Έκθεση «Αντιστοιχίες. Λουλούδια από την ελληνική τέχνη»

Εκθέματα «Αντιστοιχίες. Λουλούδια από την ελληνική τέχνη»
Εκθέματα «Αντιστοιχίες. Λουλούδια από την ελληνική τέχνη»
Εκθέματα «Αντιστοιχίες. Λουλούδια από την ελληνική τέχνη»

Η έκθεση «Αντιστοιχίες. Λουλούδια από την ελληνική τέχνη» παρουσιάζει έργα που τονίζουν σχέσεις ή αντιθέσεις μεταξύ καλλιτεχνών που ανήκουν σε διαφορετικές εποχές και χρησιμοποιούν διαφορετικούς εκφραστικούς τρόπους. Η έκθεση προβάλλει ενδιαφέρουσες αντιστοιχίες μεταξύ των έργων. Αποκαλύπτει κοινά χαρακτηριστικά ανεξάρτητα από την εποχή που φιλοτεχνήθηκαν τα έργα και τον καλλιτέχνη που τα δημιούργησε.

Διαφορετικές ματιές σε ένα λουλούδι

Κεντρικό θέμα των έργων είναι το λουλούδι: το μπουκέτο, το βάζο, τα λουλούδια και ο άνθρωπος, το λουλούδι ως σύμβολο. Η έκθεση επιχειρεί να επισημάνει ενδιαφέρουσες αντιστοιχίες μεταξύ των έργων και όχι απλώς να παρουσιάσει το θέμα «λουλούδι».

Έργα διαφορετικών Ελλήνων καλλιτεχνών συνδυάζονται μεταξύ τους και αποκαλύπτουν άλλοτε τα κοινά τους χαρακτηριστικά και άλλοτε τις έντονες διαφορές τους. Εκτίθενται με αυτό το σκεπτικό ανεξάρτητα από καλλιτέχνη, εποχές, τάσεις ή τεχνοτροπίες.

Τα εκθέματα

Η έκθεση καλύπτει χρονολογικά ενάμιση αιώνα περίπου: Από τις πρώτες ωραιοποιημένες συνθέσεις του τέλους του 19ου αιώνα έως τις επιθετικές μορφές των λουλουδιών της τελευταίας δεκαετίας.

Τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank, την Εθνική Πινακοθήκη, το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και από ιδιωτικές συλλογές.

Ο Εκθεσιακός Πολιτιστικός Χώρος

Η έκθεση «Αντιστοιχίες. Λουλούδια από την ελληνική τέχνη» είναι από τις πρώτες που παρουσιάζονται στον Εκθεσιακό Πολιτιστικό Χώρο της Alpha Bank στο Ναύπλιο. Ο χώρος εγκαινιάστηκε το 2006 με σκοπό τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank, πολλές φορές σε συνεργασία και με διάφορους πολιτιστικούς φορείς και με τα μουσεία της πόλης.

Κατάλογος έκθεσης

Ένας κατάλογος με τίτλο Αντιστοιχίες. Λουλούδια από την ελληνική τέχνη συνοδεύει την έκθεση. Η έκδοση κυκλοφορεί στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα και προσφέρει πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Τον επιμελήθηκαν η Ειρήνη Οράτη και η Ελένη Κυπραίου.

Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Αντιστοιχίες. Λουλούδια από την ελληνική τέχνη από το e-shop της Alpha Bank.