Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία»

Έκθεση «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία»

Αφίσα έκθεσης «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία»
Χώρος έκθεσης «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία»
Χώρος έκθεσης «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία»
Χώρος έκθεσης «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία»
Χώρος της έκθεσης, με πίνακα στον τοίχο μπροστά, κείμενο στον τοίχο δεξιά με επισκέπτη.
Χώρος έκθεσης «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία»
Χώρος έκθεσης «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία»
Χώρος έκθεσης «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία»

Η έκθεση «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία» αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές συνδιοργανώσεις όπου συμμετείχε η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank. Το υλικό, που συλλέχτηκε από το 2008 έως το 2013, καταδεικνύει τον εμβληματικό ρόλο του Δημήτρη Γαλάνη στη χαρακτική και ειδικά στις εικονογραφήσεις.

Μια σημαντική έκθεση και συνεργασία

Η έκθεση «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία» έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Είναι αποτέλεσμα μιας συνεργασίας που διήρκεσε από το 2008 έως το 2013. Το διάστημα αυτό επαγγελματίες, ερασιτέχνες, εσωτερικοί και εξωτερικοί συνεργάτες συγκέντρωσαν, κατέγραψαν και τεκμηρίωσαν το εικονογραφικό έργο του Δημήτρη Γαλάνη.

Έτσι, το υλικό της έκθεσης καταδεικνύει τον εμβληματικό ρόλο του Δημήτρη Γαλάνη στη χαρακτική και ειδικά στις εικονογραφήσεις. Η έκθεση «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία» είναι μια από τις σημαντικότερες συνδιοργανώσεις όπου συμμετέχει η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank.

Πλούσια παρουσίαση της δουλειάς του Γαλάνη

Η έκθεση παρουσιάζει επιλεκτικά τις πιο σημαντικές εκδόσεις που εικονογράφησε ο Δημήτρης Γαλάνης. Το πλούσιο υλικό της προέρχεται από τις συλλογές της Alpha Bank και του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), αλλά και από πολύ σημαντικά αδημοσίευτα αρχεία του Μουσείου της Μονμάρτρης.

Οι εκδόσεις αυτές δεν παρουσιάζονται μεμονωμένα αλλά μαζί με προσχέδια, πλάκες χαρακτικής και πολλές φορές μαζί με σχετικά έγγραφα και αλληλογραφία. Έτσι, τονίζεται το σύνολο της δουλειάς του Γαλάνη που ήταν απαραίτητο για την ολοκλήρωση των εκδόσεων.

Υλικό από άλλες συλλογές

Η έκθεση εμπλουτίζεται με έργα ζωγραφικής, σχέδια και χαρακτικά από ιδιωτικές συλλογές, μουσεία και ιδρύματα όπως: η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Μουσείο Μπενάκη, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, η Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Διεθνές Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη-Κουτσοχέρα.

Η αποδοχή του Γαλάνη στο εξωτερικό

Στην έκθεση παρουσιάζεται και μια οξυγραφία του Henri Matisse που απεικονίζει τον Δημήτρη Γαλάνη. Το έργο χρονολογείται το 1914 και φανερώνει τη μεγάλη αποδοχή που λάμβανε ο Γαλάνης στο Παρίσι, όπου κατοικούσε μόνιμα.

Παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

Ένα μέρος της έκθεσης «Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία» παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη, από τις 26.05.2015 έως τις 26.09.2015.

Έκδοση Alpha Bank

Η ομώνυμη έκδοση Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία συνοδεύει την έκθεση. Την έκδοση προλογίζει ο Διονύσης Καψάλης, Διευθυντής του ΜΙΕΤ. Στα 3 εισαγωγικά κείμενα που ακολουθούν:

  • H Ειρήνη Οράτη, επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank, παρουσιάζει για πρώτη φορά αναλυτικά το εικονογραφικό έργο του Γαλάνη.
  • O Άγγελος Δρακογιώργος, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας, προσεγγίζει τα πρώτα έτη του καλλιτέχνη στο Παρίσι.
  • O Γιώργος Ματθιόπουλος, Καθηγητής Γραφικών Τεχνών στο ΤΕΙ Αθηνών, γράφει για την τέχνη του βιβλίου στην Ευρώπη την εποχή εκείνη.

Μπορείτε να αγοράσετε την έκδοση Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία από το e-shop της Alpha Bank.