Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία

Έτος έκδοσης: 2014

Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία

Η έκδοση Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία παρουσιάζει βιβλία που εικονογράφησε ο Γαλάνης από το 1904 έως το 1962. Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank και στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). Η έκδοση βασίζεται σε έρευνα πάνω στα έργα εικονογράφησης του Δημήτρη Γαλάνη.

Στοιχεία έκδοσης
  • Επιμέλεια: Ειρήνη Οράτη, Άγγελος Δρακογιώργος, Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος
  • Γλώσσα: Ελληνικά
  • Έτος έκδοσης: 2014

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Η έκδοση Δημήτρης Γαλάνης. Τα εικονογραφημένα βιβλία είναι αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποίησαν η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank και το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) κατά τα έτη 2008-2013.

Πρωτογενές υλικό για την έρευνα ήταν ορισμένα βιβλία που εικονογράφησε ο Δημήτρης Γαλάνης και ανήκουν στις πλούσιες συλλογές της Alpha Bank και του ΜΙΕΤ. Αξιοποιήθηκαν επίσης τεκμήρια από το μουσείο της Μονμάρτρης στο Παρίσι (La Société Le Vieux Montmartre).

Καταγράφηκαν βιβλία, λευκώματα και έντυπα που εικονογράφησε ο καλλιτέχνης το χρονικό διάστημα 1904-1962.

Ο κατάλογος μιας αξιόλογης έκθεσης

Η έκδοση συνόδευσε την έκθεση «Δημήτρης Γαλάνης: Τα εικονογραφημένα βιβλία» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Εϋνάρδου, το Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) στην Αθήνα. Τμήμα της έκθεσης φιλοξενήθηκε από τις 26 Μαΐου έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2015 στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσιάστηκαν ορισμένες από τις εκδόσεις που περιλαμβάνονται στις Συλλογές της Alpha Bank και του ΜΙΕΤ και αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της χαρακτικής του Γαλάνη.

Τα 3 εισαγωγικά κείμενα της έκδοσης

Τρία εισαγωγικά κείμενα ακολουθούν τον πρόλογο του διευθυντή του ΜΙΕΤ, Διονύση Καψάλη:

  • 1ο κείμενο: Η Ειρήνη Οράτη, επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank, παρουσιάζει για πρώτη φορά αναλυτικά το εικονογραφικό έργο του Γαλάνη.
  • 2ο κείμενο: Ο Άγγελος Δρακογιώργος, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας, προσεγγίζει τα πρώτα έτη του καλλιτέχνη στο Παρίσι.
  • 3ο κείμενο: Ο Γιώργος Ματθιόπουλος, καθηγητής Γραφικών Τεχνών στο ΤΕΙ Αθηνών, γράφει για την τέχνη του βιβλίου στην Ευρώπη εκείνη την εποχή.

Το προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη

Όλο το προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη φυλάσσεται σήμερα σε μια πτέρυγα του σημερινού Μουσείου της Μονμάρτρης (La Société Le Vieux Montmartre) στο Παρίσι. Εκεί στεγαζόταν, έως το 1965, το σπίτι και το εργαστήριο του Δημήτρη Γαλάνη.

Επιμέλεια: Ειρήνη Οράτη, Άγγελος Δρακογιώργος, Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος
Εκδότης: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης σε συνεργασία με την Alpha Bank
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2014
Διαστάσεις: 30,6 x 24,5 εκ.
Σελίδες: 368
Τύπος εξώφυλλου: Πανόδετο
ISBN έκδοσης: 978-960-250-599-1