Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» - Κύπρος

Έκθεση «Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» - Κύπρος

Εκθέματα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα»
Εκθέματα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα»
Εκθέματα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα»
Εκθέματα «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα»
Αφίσα έκθεσης «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα»

Η έκθεση «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα» που πραγματοποιείται στην Κύπρο παρουσιάζει μια πιο σύγχρονη ματιά στη νεοελληνική τέχνη. Εκτίθενται έργα ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές, σχέδια και χαρακτικά που στοιχειοθετούν την εξέλιξη της τέχνης στην Ελλάδα από τα μέσα του 20ού αιώνα.

Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα

Μετά την επιτυχή παρουσίαση σημαντικών έργων της Συλλογής Έργων Τέχνης στην έκθεση «Συλλογή Alpha Bank. Ζωγραφική-Χαρακτική-Γλυπτική»  στο Μουσείο Μπενάκη το 2005 και στην έκθεση «Ελληνική τέχνη από το 1920 έως σήμερα» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης το 2006, αποφασίστηκε η διοργάνωση μίας ακόμα έκθεσης στην Κύπρο.

H έκθεση παρουσιάζει μια πιο σύγχρονη και μοντέρνα ματιά στη νεοελληνική τέχνη. Εστιάζει σε έργα που φιλοτεχνήθηκαν από το 1950 μέχρι σήμερα.

Τα εκθέματα

Η έκθεση περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό έργων Ελλήνων καλλιτεχνών που φιλοτεχνήθηκαν από το 1950 και έπειτα: Έργα ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές, σχέδια και χαρακτικά. Τα εκθέματα στοιχειοθετούν με σαφήνεια την εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης από τα μέσα του 20ού αιώνα.

Σημείο εκκίνησης είναι η τέχνη της μεταπολεμικής εποχής που διαμορφώθηκε μετά τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανακατατάξεις αυτής της περιόδου.

Θεματικά, η έκθεση διαρθρώνεται με βάση τις κατηγορίες των έργων που παρουσιάζονται.

Σημαντικοί καλλιτέχνες

  • Ζωγραφική: Παρουσιάζεται ο Γιάννης Σπυρόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους εισηγητές της αφαίρεσης στην Ελλάδα. Η στροφή προς τη μοντέρνα τέχνη γίνεται ακόμα πιο έντονη με τον Γιάννη Γαΐτη, τον Νίκο Κεσσανλή και τον Βλάση Κανιάρη. Παρουσιάζονται επίσης σημαντικά έργα του Χρόνη Μπότσογλου, του Γιώργου Βακιρτζή και του Άλκη Πιερράκου.
  • Κατασκευές: Η έκθεση επικεντρώνεται σε καλλιτέχνες που πειραματίστηκαν με νέα υλικά και μέσα. Παρουσιάζονται έργα του Ιάσονα Μολφέση, της Βούλας Μασούρα, της Δάφνης Κωστοπούλου, της Όπυς Ζούνη κ.ά.
  • Χαρακτική: Η έκθεση συμπυκνώνει την εξέλιξη της χαρακτικής όπως διαμορφώθηκε μετά τον Γιάννη Κεφαλληνό και τους μαθητές του εργαστηρίου του.

Κατάλογος έκθεσης

Ένας κατάλογος με τίτλο Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική τέχνη από το 1950 έως σήμερα συνοδεύει την έκθεση. Η έκδοση κυκλοφορεί στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Την επιμελήθηκε η Ειρήνη Οράτη.