Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Η χαρακτική και οι τεχνικές της»

Έκθεση «Η χαρακτική και οι τεχνικές της»

Οδηγίες για την έκθεση «Η Χαρακτική και οι τεχνικές της»
Χώρος της έκθεσης «Η Χαρακτική και οι τεχνικές της»
Χώρος της έκθεσης «Η Χαρακτική και οι τεχνικές της»
Εκθέματα «Η Χαρακτική και οι τεχνικές της»
Εκθέματα «Η Χαρακτική και οι τεχνικές της»
Εκθέματα «Η Χαρακτική και οι τεχνικές της»
Χώρος από την έκθεση «Η Χαρακτική και οι τεχνικές της»
Εκθέματα «Η Χαρακτική και οι τεχνικές της»
Εκθέματα «Η Χαρακτική και οι τεχνικές της»
Οδηγίες προς την έκθεση «Η Χαρακτική και οι τεχνικές της»

Η εκπαιδευτική έκθεση «Η Χαρακτική και οι τεχνικές της» απευθύνεται κυρίως σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Στόχος της είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τις τεχνικές της χαρακτικής, μέσα από επεξηγηματικά κείμενα και φωτογραφίες που περιγράφουν αναλυτικά τη διαδικασία. Οι βασικές ενότητες αφορούν την οξυγραφία, την ξυλογραφία και τη λιθογραφία.

Τα παιδιά γνωρίζουν τη χαρακτική

Η έκθεση απευθύνεται κυρίως σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Στόχος της είναι να γνωρίσουν από κοντά τις δύσκολες τεχνικές της χαρακτικής μέσα από τα υλικά, τα εργαλεία, τις πλάκες και τα έργα.

Οι βασικές ενότητες αφορούν την οξυγραφία, την ξυλογραφία και τη λιθογραφία.

Η χαρακτική από κοντά

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα που προέρχονται από τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank, εργαλεία καθώς και πλάκες χαρακτικής, σε 3 ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες.

Επεξηγηματικά κείμενα και φωτογραφίες περιγράφουν αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθείται για τη χάραξη και την εκτύπωση ενός χαρακτικού έργου.

Ξενυχτάμε στο μουσείο

«Η χαρακτική και οι τεχνικές της» είναι η 1η έκθεση με την οποία η Συλλογή Έργων Τέχνης συμμετέχει στη Νύχτα των Μουσείων. Ένα συγκεκριμένο βράδυ κάθε Μάιο, τα περισσότερα μουσεία στον κόσμο παραμένουν ανοιχτά έως τα μεσάνυχτα. Η Νύχτα των Μουσείων είναι παγκόσμιος θεσμός του ICOM (International Council of Museums).

Μια ταινία για τη χαρακτική

Η ταινία «Το χαρακτικό έργο» προβάλλεται σε ειδική αίθουσα παράλληλα με την έκθεση. Είναι μια παραγωγή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Καταγράφει τη δημιουργία ενός χαρακτικού έργου μέσα στο εργαστήριο χαρακτικής.

Εκπαιδευτικό παιχνίδι

Ένα ειδικό εκπαιδευτικό παιχνίδι αναπαριστά τη δημιουργία ενός χαρακτικού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, με οθόνη αφής. Οι επισκέπτες μπορούν να κατανοήσουν την τεχνική χάραξης που θα επιλέξουν, μέσα από τα διαδοχικά στάδια και τις απεικονίσεις της.

Συνοδευτικό έντυπο

Η έκθεση «Η Χαρακτική και οι τεχνικές της» συνοδεύεται από έντυπο με σύντομα επεξηγηματικά κείμενα για τη χαρακτική.