Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Κεντρικό κτίριο Alpha Τράπεζας Πίστεως

Κεντρικό κτίριο Alpha Τράπεζας Πίστεως

Ανέγερση κεντρικού κτιρίου Alpha Τράπεζας Πίστεως
Εξωτερική άποψη κεντρικού κτιρίου Alpha Τράπεζας Πίστεως
Εσωτερικό κεντρικού κτιρίου Alpha Τράπεζας Πίστεως
Συνένωση κεντρικού κτιρίου Alpha Τράπεζας Πίστεως
Αρχιτεκτονικό σχέδιο κεντρικού κτιρίου Alpha Τράπεζας Πίστεως
Κεντρικό κτίριο της Alpha Τράπεζας Πίστεως

Το κεντρικό κτίριο της Alpha Τράπεζας Πίστεως στη γωνία Σταδίου και Πεσμαζόγλου στην Αθήνα, μέσα από τα διαφορετικά στάδια εξέλιξής του σε διάστημα 60 ετών, αποτελεί ένα επίτευγμα της σύγχρονης τραπεζικής τεχνολογίας. Συγκαταλέγεται στα πιο σύγχρονα κτίρια της Ευρώπης και είναι ένα σύμβολο υψηλής αισθητικής για τη χώρα μας. 

Φωτογραφίες και προοπτικό σχέδιο με το κεντρικό κτίριο της Alpha Τράπεζας Πίστεως, της περιόδου 1932-1991. Απεικονίζουν το κτίριο σε διαφορετικές φάσεις της ιστορικής του εξέλιξης: 

  • Ανέγερση του κτιρίου το 1932 (εικόνα 1). 
  • Προσθήκη 2 ορόφων κατά τη μεταπολεμική περίοδο (εικόνα 2). 
  • Άποψη εσωτερικού χώρου γραφείων της τράπεζας (εικόνα 3). 
  • Το κτίριο μετά τη συνένωσή του με το γειτονικό ακίνητο που ανήκε στην ασφαλιστική εταιρεία Assicurazioni Generali (εικόνα 4). 
  • Η αρχιτεκτονική πρόταση για το κεντρικό κτίριο (εικόνα 5).  
  • Το ολοκληρωμένο κεντρικό κτίριο (εικόνα 6). 

Τα πρώτα χρόνια 

Όταν η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως  ξεκίνησε τις δραστηριότητές της τον Σεπτέμβριο του 1924, οι υπηρεσίες της στεγάζονταν προσωρινά στο ακίνητο της οδού Σταδίου 40. Το ακριβώς δίπλα γωνιακό κτίριο έγινε ιδιοκτησία της λίγο αργότερα. 

Τον επόμενο χρόνο η τράπεζα αγόρασε, εξ ημισείας με τον Δημήτρη Κωστόπουλο, το γωνιακό ακίνητο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου. Το 1931 η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως απέκτησε την πλήρη κυριότητα του ακινήτου και αποφάσισε να προχωρήσει σε ολική ανοικοδόμησή του. Τα σχέδια ήταν του αρχιτέκτονα Νικόλαου Νικολαΐδη. 

Η εγκατάσταση στο νέο κτίριο έγινε τον Μάιο του 1932. Το γεγονός εορτάστηκε με το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαφημιστικής προβολής στην έως τότε ιστορία της τράπεζας. 

Ενοικίαση χώρων και η πρώτη επέκταση 

Για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του πολέμου και να αυξήσει τα έσοδά της, η τράπεζα αναγκάστηκε να λάβει δραστικά μέτρα. Ένα από αυτά ήταν να αλλάξει τη διαρρύθμιση της εισόδου του κεντρικού καταστήματος με σκοπό «να αυξηθούν οι χώροι προς ενοικίασιν». 

Λίγα χρόνια αργότερα η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως αύξησε τις εργασίες της και το προσωπικό της. Ως αποτέλεσμα, επεκτάθηκαν και ανακαινίστηκαν οι χώροι του κεντρικού κτιρίου.  

Το έργο ολοκληρώθηκε το 1956 με την προσθήκη 2 ακόμη ορόφων στο κτίριο. Στους νέους ορόφους μετακινήθηκαν οι ενοικιαστές. Στους υφιστάμενους 2ο και 3ο μεταφέρθηκαν τα γραφεία της Εμπορικής Ασφαλιστικής, το λογιστήριο, το δικαστικό τμήμα και η επιθεώρηση.  

Η προσάρτηση του διπλανού κτίσματος  

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 οι γοργοί ρυθμοί ανάπτυξης της τράπεζας δημιούργησαν νέες ανάγκες για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών. 

Η τράπεζα αποφάσισε να ανακατασκευάσει το νεοκλασικό κτίριο που ήταν μεσοτοιχία με το κεντρικό της κτίριο. Το νεοκλασικό αυτό ανήκε στην ασφαλιστική εταιρεία Assicurazioni Generali. 

Τον Δεκέμβριο του 1969 η τράπεζα εγκαινίασε την προσάρτηση των 4 ορόφων του γειτονικού ακινήτου. Στην ίδια εκδήλωση εορτάστηκε η επέτειος των 90 χρόνων από την ίδρυσή της.  

Το νέο κεντρικό κτίριο παίρνει τελική μορφή  

Με τις νέες ανάγκες που προέκυψαν, 6 χρόνια αργότερα η Τράπεζα Πίστεως έλαβε τη ριζική απόφαση για τη δημιουργία ενός κεντρικού συγκροτήματος. Αυτό θα εξέφραζε απόλυτα τις τάσεις της σύγχρονης τραπεζικής αντίληψης και θα εξυπηρετούσε όλες τις λειτουργικές ανάγκες. 

Το 1977 προχώρησε στην αγορά του ακινήτου Νικολούδη στην οδό Σταδίου 38. Έναν χρόνο αργότερα, μετά από διαπραγματεύσεις και συναλλαγές με την Assicurazioni Generali, εξασφάλισε την πλήρη κυριότητα του ακινήτου της οδού Σταδίου 40.  

Το 1981 ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Γιάννης Κωστόπουλος τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο του νέου κεντρικού κτιρίου. Τα σχέδια ήταν του αρχιτέκτονα Νίκου Βαλσαμάκη, σε συνεργασία με τον τεχνικό σύμβουλο της τράπεζας Κώστα Μανουηλίδη. 

Τον Νοέμβριο του 1986 ένα μεγάλο μέρος των διοικητικών υπηρεσιών και το κεντρικό κατάστημα μεταστεγάστηκαν στο καινούργιο κτίριο. Χαρακτηρίστηκε ως ένα «ορόσημο στην ιστορία της Τραπέζης».  

Τον Φεβρουάριο του 1987 έγιναν με κάθε επισημότητα τα εγκαίνια του κεντρικού κτιρίου. Στον λόγο του, ο Πρόεδρος της τράπεζας Γιάννης Σ. Κωστόπουλος δήλωσε με υπερηφάνεια: «Με λογισμό και μ’ όνειρο ξεκινήσαμε και η προδιαγραφή του έργου ήταν απλή: το σύγχρονο κεντρικό μας ναναι η τελευταία πράγματι λέξη της τεχνικής του καιρού μας». 

Το 1990 ολοκληρώθηκε και η 2η φάση ανέγερσης του κτιρίου. Υπήρξε ένα από τα πλέον σύγχρονα κτίρια και αποτέλεσε σύμβολο υψηλής αισθητικής και τεχνολογίας. 

Μια πλούσια συλλογή 

Τα τεκμήρια ανήκουν στην πλούσια συλλογή φωτογραφιών και αρχιτεκτονικών σχεδίων των κτιρίων της Alpha Τράπεζας Πίστεως. Αποτελούν μοναδικό υλικό πηγών για τη μελέτη της ιστορίας της. 

Το κεντρικό κτίριο στις εκδόσεις μας 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Alpha Τράπεζα Πίστεως στο βιβλίο Οικοδομικό τετράγωνο 19. Η παρουσία της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας, του Δημήτρη Φιλιππίδη, 2009, Αθήνα. Περιγράφει την ιστορία των κτιρίων της Alpha Bank, που καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος του οικοδομικού τετραγώνου 19 της Αθήνας.  

Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο Οικοδομικό τετράγωνο 19. Η παρουσία της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας από το e-shop της Alpha Bank. 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.