Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Επέτειος 25 χρόνων Λαϊκής Τράπεζας

Επέτειος 25 χρόνων Λαϊκής Τράπεζας

Εξώφυλλο λευκώματος 25 χρόνων Λαϊκής Τράπεζας, 1931

Το εξώφυλλο που φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank είναι από το επετειακό λεύκωμα για τα 25 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Τράπεζας, το 1931. Κυκλοφόρησε με αφορμή την εορταστική εκδήλωση 25 χρόνων από την ίδρυση της τράπεζας (1905-1930). Παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα της μέχρι τότε πορείας της και την πρόοδο των εργασιών της. Συμπληρώνεται από ομιλίες που εκφωνήθηκαν στην εκδήλωση. 

Εξώφυλλο επετειακού λευκώματος για τα 25 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Τράπεζας, το 1931. 

Στο πάνω μέρος του εξώφυλλου αναγράφεται το όνομα της τράπεζας και στη μέση: «Η ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΑΕΤΗΡΙΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ». Από κάτω, τα χρόνια πορείας της τράπεζας (1905-1930). 

Ένα δύσκολο έτος για την οικονομία 

Η παγκόσμια οικονομία διένυε μια από τις χειρότερες χρονιές ύφεσης στις αρχές του 1931. Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είχε πληγεί πολύ σοβαρά. 

Ο αντίκτυπος ήταν μεγάλος και για τις ελληνικές τράπεζες. Οι ξένες τράπεζες ανακαλούσαν συνεχώς τις πιστώσεις που τους είχαν χορηγήσει. Παράλληλα, η δραχμή αποσυνδέθηκε από τη στερλίνα. Αποτέλεσμα ήταν η μαζική διαφυγή κεφαλαίων από τις τράπεζες της χώρας. 

Η εορταστική εκδήλωση της Λαϊκής Τράπεζας 

Μέσα σε αυτό το δυσάρεστο οικονομικό κλίμα η Λαϊκή Τράπεζα προσπάθησε να διατηρήσει το κύρος της. Το 1931 γιόρτασε την επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυσή της. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναλλαγών του κεντρικού κτιρίου της τράπεζας. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. 

Τα επιτεύγματα της Λαϊκής Τράπεζας 

Ο λόγος του ιδρυτή και γενικού διευθυντή της Λαϊκής Τράπεζας Διονύσιου Λοβέρδου μονοπώλησε το ενδιαφέρον της εκδήλωσης. Ο γενικός διευθυντής παρουσίασε τα αποτελέσματα του δημιουργήματός του. 

Η τράπεζα την περίοδο 1905-1930 σημείωσε σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις εργασίες της 

  • Εισήγαγε νέες τραπεζικές εργασίες, όπως δάνεια με ενέχυρο κοσμήματα, χρυσό, έπιπλα κ.λπ., προεξοφλήσεις μισθοδοσίας διδασκάλων και αποδείξεων συντάξεων κ.λπ. 
  • Απέκτησε προνόμιο άσκησης εργασιών ενεχυροδανειστηρίου από το ελληνικό κράτος ήδη από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της. Η εκχώρηση του προνομίου ήταν μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες της τράπεζας. 
  • Προώθησε τον θεσμό της λαϊκής αποταμίευσης. 

Η θετική απήχηση του λόγου 

Λίγοι από τους παρευρισκόμενους μπορούσαν να διαφωνήσουν με τα λεγόμενα του γενικού διευθυντή.  

Με την εμφάνιση της στο προσκήνιο, η Λαϊκή Τράπεζα εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο τις κοινωνικές και οικονομικές ανακατατάξεις που λάμβαναν χώρα στην Αθήνα την εποχή εκείνη. Κατέβαλε προσπάθειες για την ηθική διαπαιδαγώγηση των ανερχόμενων κοινωνικών στρωμάτων της πρωτεύουσας. Επιπλέον, πολλές από τις τραπεζικές εργασίες που εισήγαγε απευθύνονταν ξεκάθαρα στα μικροαστικά στρώματα της κοινωνίας. 

Θετικά σχόλια ακούστηκαν και από τους υπόλοιπους ομιλητές. Τα λόγια σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας δικαίωσαν τον Διονύσιο Λοβέρδο για το εγχείρημά του. 

Το επετειακό λεύκωμα 25 χρόνων της Λαϊκής Τράπεζας κυκλοφόρησε με αφορμή την εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της τράπεζας. 

Ξεκινά με μια σύντομη επισκόπηση της μέχρι τότε ιστορίας της Λαϊκής Τράπεζας. Παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα της πορείας της και την πρόοδο των εργασιών της. Συμπληρώνεται από ομιλίες που εκφωνήθηκαν στην εορταστική εκδήλωση. 

Ακόμη, περιέχει φωτογραφίες του μεγάρου διοίκησης και του καταστήματος Πειραιά: 2 από τα πιο επιβλητικά κτίρια που χτίστηκαν την εποχή του Μεσοπολέμου στην Αθήνα. 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.