Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Επέτειος 50 χρόνων Εμπορικής Τράπεζας

Επέτειος 50 χρόνων Εμπορικής Τράπεζας

Στιγμιότυπο από τον εορτασμό των 50 χρόνων Εμπορικής Τράπεζας
Στιγμιότυπο από τον εορτασμό των 50 χρόνων Εμπορικής Τράπεζας
Προτομή Γρηγόριου Εμπεδοκλή
Κεντρικό κτίριο Εμπορικής Τράπεζας
Αίθουσα συναλλαγών Εμπορικής Τράπεζας

Οι φωτογραφίες από την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση της Εμπορικής Τράπεζας απεικονίζουν στιγμιότυπα από τον επετειακό εορτασμό της τράπεζας το 1957. Ο εορτασμός έγινε στο κεντρικό της κτίριο στην οδό Σοφοκλέους. Συνδυάστηκε με τα εγκαίνια της επέκτασης του κτιρίου στην οδό Αιόλου, με την ανέγερση νέας πτέρυγας. 

Φωτογραφίες από την επέτειο των 50 χρόνων της Εμπορικής Τράπεζας και τα εγκαίνια για την επέκταση του κεντρικού κτιρίου το 1957. 

Περιλαμβάνονται στιγμιότυπα από τον εορτασμό της επετείου στον χώρο του κεντρικού καταστήματος, καθώς και φωτογραφίες με το κεντρικό κτίριο της Εμπορικής Τράπεζας, όπως προέκυψε μετά την ανέγερση της νέας πτέρυγας και την επέκτασή του στην οδό Αιόλου.

Η εκδήλωση για την επέτειο των 50 χρόνων 

Η Εμπορική Τράπεζα είχε καθιερωθεί στα μέσα του 20ού αιώνα ως μια από τις πιο ισχυρές τράπεζες της χώρας.  

Στις 12 Δεκεμβρίου 1957 η Εμπορική Τράπεζα αποφάσισε να γιορτάσει τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυσή της. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επισημότητα στην αίθουσα συναλλαγών του κεντρικού καταστήματος της τράπεζας, στην οδό Σοφοκλέους 11. 

Στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου από τον πολιτικό και οικονομικό χώρο, φίλοι, συνεργάτες, καθώς και το προσωπικό της τράπεζας. 

Ο λόγος του προέδρου 

Ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας, καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης, αναφέρθηκε στην επιτυχημένη ιστορική διαδρομή της και στο όραμά του για τη μελλοντική της πορεία. 

Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο της δικής του διοίκησης, από το 1952 και μετά. Τόνισε ότι η επιστροφή στις ομαλές συνθήκες τραπεζικής διαμεσολάβησης ανέδειξαν την Εμπορική Τράπεζα σε πρωταγωνίστρια των εξελίξεων. 

Στον λόγο του αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα της τράπεζας. Η Εμπορική Τράπεζα κατείχε πολύ σημαντική θέση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας 

Με αφορμή την επέτειο 

Η απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του ιδρυτή της Εμπορικής Τράπεζας, Γρηγόριου Εμπεδοκλή, αποτέλεσε μια ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης. 

Τοποθετήθηκε προτομή του στην αίθουσα συναλλαγών του κεντρικού καταστήματος, σε περίοπτη θέση. Ήταν έργο του γνωστού Έλληνα γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου. 

Τα εγκαίνια επέκτασης του κεντρικού κτιρίου 

Μαζί με τον εορτασμό των 50 χρόνων, η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας πραγματοποίησε τα εγκαίνια θεμελίωσης της νέας πτέρυγας του κεντρικού κτιρίου στην οδό Σοφοκλέους. Το κτίριο επεκτάθηκε στην οδό Αιόλου. Με αυτήν την κίνηση, η τράπεζα θέλησε να τονίσει τη μακροχρόνια παρουσία του ιδρύματος στην Ελλάδα. 

Το νέο, διευρυμένο κεντρικό κτίριο της τράπεζας αποτέλεσε το επιτελικό κέντρο του ομίλου για τα επόμενα 50 χρόνια. 

Η υλοποίηση και η αρχιτεκτονική του έργου 

Για την υλοποίηση του έργου η τράπεζα αγόρασε τα κτίρια της στοάς Πάππου. Η ανακατασκευή τους επέτρεψε την ανέγερση της νέας πτέρυγας και την ένωσή της με το παλιό κτίριο. 

Τα σχέδια της επέκτασης ανέλαβε ο γνωστός αρχιτέκτονας και τεχνικός σύμβουλος της τράπεζας Κωνσταντίνος Κιτσίκης. Το κτιριακό συγκρότημα οικοδομήθηκε έτσι ώστε να έχει ενιαία πρόσοψη στο εξωτερικό και λειτουργική διαρρύθμιση στο εσωτερικό του. 

Ο συνδυασμός του νέου κτιρίου με το παλιό ήταν πολύ ελκυστικός αρχιτεκτονικά. Η αρμονική τους συνύπαρξη συμβόλιζε την ιστορική εξέλιξη και ταυτόχρονα τη μελλοντική προοπτική της τράπεζας. 

Πλούσια συλλογή 

Τα τεκμήρια ανήκουν στην πλούσια συλλογή φωτογραφιών της Εμπορικής Τράπεζας. Στη συλλογή αποτυπώνονται στιγμιότυπα από τη λειτουργία και την πολύπλευρη δραστηριότητα της τράπεζας από το 1920 έως το 1990. 

Το καλλιτεχνικό λεύκωμα 

Με την ευκαιρία της επετείου η Εμπορική Τράπεζα κυκλοφόρησε αναμνηστικό καλλιτεχνικό λεύκωμα με τίτλο Έλληνες ζωγράφοι του 19ου αιώνος. Το λεύκωμα παρουσιάζει μερικά από τα πιο σημαντικά έργα 25 Ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα.

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.