Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Ιστορία της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας

Ιστορία της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας

Τίτλος 10 μετοχών Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας Ελλάδος

Το 1957 η Εμπορική Τράπεζα εξαγόρασε τις εργασίες της Ionian Bank Ltd στην Ελλάδα, καθώς και τη Λαϊκή Τράπεζα, που απορρόφησε τις εργασίες της Ιονικής Τράπεζας. Έτσι, σχηματίστηκε η Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα Ελλάδος, που εντάχθηκε στον Όμιλο Alpha Τράπεζας Πίστεως το 1999. Ο τίτλος 10 μετοχών Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας του 1979 ανήκει στη συλλογή μετοχών της Alpha Bank από το 1960 έως το 1991.  

Τίτλος 10 ονομαστικών μετοχών Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας από χαρτί, αξίας 1.700 δραχμών, έκδοσης 1979. 

Στο επάνω τμήμα απεικονίζεται το λογότυπο της τράπεζας. 

Στο κεντρικό πλαίσιο αναγράφεται η επωνυμία, το έτος ίδρυσης, οι διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, το καταβεβλημένο κεφάλαιο, ο αριθμός μετοχών και η ονομαστική τιμή κάθε μετοχής, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά. 

Η μετοχή φέρει υδατογράφημα με το λογότυπο σε πρασινωπό φόντο 

Περιμετρικά η μετοχή πλαισιώνεται από γεωμετρικά διακοσμητικά μοτίβα με απόλυτη συμμετρία. 

Εξαγορά και απορρόφηση εργασιών 

Το 1957 η Εμπορική Τράπεζα εξαγόρασε το σύνολο των εργασιών της Ιονικής Τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία είχε ήδη εξαγοράσει τη Λαϊκή Τράπεζα. 

Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε η Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα Ελλάδος, με απορρόφηση της Ιονικής Τράπεζας από τη Λαϊκή Τράπεζα. 

Η Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα έγινε η σε μέγεθος τράπεζα στη χώρα. Ξεκίνησε τις εργασίες της με ένα δίκτυο 24 καταστημάτων. 

Επέκταση σε παράλληλες δραστηριότητες 

Το 1960 ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του πολυτελούς ξενοδοχείου Hilton Αθηνών. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1962 και λειτούργησε ως θυγατρική εταιρεία της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας με την επωνυμία «Ιονικαί Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις η Ιονική». 

Το 1961 συμμετείχε μαζί με την Εμπορική Τράπεζα στην ίδρυση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Έναν χρόνο αργότερα συμμετείχε στην ίδρυση των εταιρειών Ελληνική Βιομηχανία Χυμών και Κονσερβών και Ναυπηγεία Ελευσίνας. 

Η τράπεζα υπό κρατικό έλεγχο 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 το δίκτυο της τράπεζας έφτασε τα 83 καταστήματα. 

Το 1975 η Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο. Παράλληλα ορίστηκε προσωρινός κυβερνητικός επίτροπος για να την ελέγχει. 

Η τράπεζα προσπάθησε να θέσει νέες προτεραιότητες με έμφαση στην ανάπτυξη της βιομηχανίας. Ήδη το 1978 ένα μεγάλο μέρος των χορηγήσεών της κατευθυνόταν στην εξαγωγική βιομηχανία. 

Ίδια επωνυμία, διαφορετική ταυτότητα 

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 η τράπεζα εκσυγχρόνισε τις εργασίες της. Το 1986 αποφασίστηκε η αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας. 

Η νομική επωνυμία διατηρήθηκε και η εταιρική εικόνα προβλήθηκε με ένα σύντομο λογότυπο που αποτυπώθηκε στις λέξεις «Ιονική Τράπεζα» και ένα μοτίβο εμπνευσμένο από την ελληνική παράδοση. 

Η αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας αφορούσε κυρίως τις προσόψεις των καταστημάτων και τον σχεδιασμό των εντύπων της τράπεζας. 

Παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό  

Το 1988 η τράπεζα απέκτησε παρουσία στη Μεγάλη Βρετανία με την εγκατάσταση γραφείου αντιπροσωπείας στο City του Λονδίνου. 

Την ίδια περίοδο η Ιονική Τράπεζα ανέπτυξε σύγχρονες τραπεζικές υπηρεσίες με δίκτυo ATM, και την έκδοση της Ιονοκάρτας Visa και της Artion Visa. 

Ανάπτυξη και δημιουργία ομίλου επιχειρήσεων 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 απελευθερώθηκε σταδιακά το τραπεζικό σύστημα. Η τράπεζα διεύρυνε την παρουσία της στον χρηματοπιστωτικό χώρο, με τη σταδιακή συγκρότηση του δικού της ομίλου. 

Το 1993 ιδρύθηκε η Ιονική ΑΕ Διαχειρίσεως Αμοιβαίων Κεφαλαίων και διατέθηκαν άμεσα στην αγορά τα αμοιβαία κεφάλαια «Ιονική Εισοδήματος» και «Ιονική Μετοχικό». 

Παράλληλα ξεκίνησε τις εργασίες της η Ιονική Λήζινγκ ΑΕ, η οποία συνεργάστηκε με το δίκτυο της τράπεζας για την προώθηση των προϊόντων της. 

Το 1995 συστήθηκε η Ιονική Χρηματιστηριακή ΑΕ και ξεκίνησε η λειτουργία του καταστήματος της Σόφιας στη Βουλγαρία. 

Μια μεγάλη ιδιωτικοποίηση 

Στις 26 Μαρτίου 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως εξαγόρασε την Ιονική Τράπεζα. Η απορρόφηση ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2000.  

Η νέα διευρυμένη τράπεζα που προέκυψε λειτουργεί σήμερα με τον διακριτικό τίτλο «Alpha Bank». 

Η συλλογή χρεογράφων της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας

Ο τίτλος 10 μετοχών Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας του 1979 ανήκει στη συλλογή μετοχών της Alpha Bank. 

Η συλλογή χρονολογείται από το 1960 έως το 1991. Έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία, καθώς από τον 21ο αιώνα οι τίτλοι μετοχών έγιναν άυλοι. 

Η Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα στις εκδόσεις μας 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα Ελλάδος στα βιβλία μας: 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.