Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Ιστορία της Commercial Bank of the Near East

Ιστορία της Commercial Bank of the Near East

Κεντρικό κατάστημα Commercial Bank, Λονδίνο
Εσωτερικό κεντρικού καταστήματος Commercial Bank, Λονδίνο
Κατάστημα Commercial Bank, Αλεξάνδρεια
Κατάστημα Commercial Bank, Αλεξάνδρεια
Κατάστημα Commercial Bank, Κάιρο
Εσωτερικό καταστήματος Commercial Bank of the Near East
Εσωτερικό καταστήματος Commercial Bank of the Near East

Η Commercial Bank of the Near East υπήρξε από τις πρώτες τράπεζες ελληνικών συμφερόντων που λειτούργησαν στο Λονδίνο. Το δίκτυό της περιλάμβανε καταστήματα στην Κωνσταντινούπολη και την Αίγυπτο (Αλεξάνδρεια και Κάιρο). Τα τεκμήρια από το φωτογραφικό αρχείο μας δίνουν μια εικόνα από τα κτίρια των καταστημάτων. 

Φωτογραφίες καταστημάτων της Commercial Bank of the Near East, την περίοδο 1950-1960. 

Οι φωτογραφίες απαθανατίζουν τα κτίρια στα οποία στεγάστηκαν το κεντρικό κατάστημα Λονδίνου (εικόνα 1), και τα καταστήματα Αλεξάνδρειας (εικόνες 3 και 4) και Καΐρου (εικόνα 5) στην Αίγυπτο. 

Πέραν της αρχιτεκτονικής όψης των καταστημάτων, αντλούμε χρήσιμες πληροφορίες για τον εσωτερικό τους διάκοσμο και αποκτούμε μια εικόνα για τον τρόπο που εκτελούνταν οι τραπεζικές εργασίες τη δεκαετία του 1950 (εικόνες 2, 6 και 7). 

Μια τράπεζα ελληνικών συμφερόντων στο Λονδίνο 

Τον Νοέμβριο του 1922 ο Γενικός Διευθυντής και ιδρυτής της Εμπορικής Τράπεζας Γρηγόριος Εμπεδοκλής, μαζί με μια ομάδα κεφαλαιούχων που διατηρούσαν επιχειρηματικά συμφέροντα στο Λονδίνο, αποφάσισαν να ιδρύσουν την Commercial Bank of the Near East Ltd. Η τράπεζα είχε έδρα το Λονδίνο και εποπτευόταν από τις αρχές της Μεγάλης Βρετανίας.  

Ανάπτυξη και επέκταση του δικτύου 

Μια από τις άμεσες προτεραιότητες της Commercial Bank of the Near East ήταν να αποκτήσει το κατάστημα που διατηρούσε η Εμπορική Τράπεζα στην Κωνσταντινούπολη. Οι τουρκικές αρχές έβαζαν συνεχώς εμπόδια, οπότε η Εμπορική Τράπεζα αδυνατούσε να το διατηρήσει.  

Η παρουσία της Commercial Bank of the Near East στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν ιδιαίτερα σημαντική λόγω των ευκαιριών που παρουσίαζε η αγορά χρυσού (bullion market).  

Το 1923 οι μετοχές της Commercial Bank of the Near East εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο εμπορικός οίκος Ι.Φ. Κωστοπούλου ήταν ένας από τους πρώτους μετόχους της τράπεζας. 

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1926, επέκτεινε την παρουσία της στην Αίγυπτο, ιδρύοντας κατάστημα στην Αλεξάνδρεια. Τον επόμενο χρόνο οι μετοχές της τράπεζας εισήχθησαν και στο χρηματιστήριο της Αλεξάνδρειας.  

Το 1950 άνοιξε δεύτερο κατάστημα στην Αίγυπτο, στο Κάιρο 

Η ταραχώδης μεταπολεμική περίοδος 

Στα μεταπολεμικά χρόνια το δίκτυο της Commercial Bank of the Near East δοκιμάστηκε από βίαιες αλλαγές.  

Μετά τις οργανωμένες διώξεις που υπέστησαν οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης τον Σεπτέμβριο του 1955, η τράπεζα αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του καταστήματός της εκεί τον επόμενο χρόνο.  

Για να αποφύγει τις συνέπειες των γεγονότων που ακολούθησαν τον αποκλεισμό της διώρυγας του Σουέζ, η διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας κατέφυγε σε διαπραγματεύσεις με τις αιγυπτιακές αρχές. 

Τελικά τα καταστήματα της Commercial Bank of the Near East εντάχθηκαν στο δίκτυο της Εμπορικής Τράπεζας. Έτσι, διασφαλίστηκε η απρόσκοπτη λειτουργία τους. 

H Commercial Bank of the Near East συνέχισε να αποτελεί εταιρεία του Ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας, διατηρώντας ένα μόνο κατάστημα, εκείνο του Λονδίνου.  

Η εξέλιξή της στο Λονδίνο 

Το 1964 ο εφοπλιστής Στρατής Ανδρεάδης εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών που κατείχε η Εμπορική Τράπεζα. Έτσι, απέκτησε τον άμεσο έλεγχο της Commercial Bank. Μετά τον θάνατό του, ο έλεγχος πέρασε στους κληρονόμους του.  

Στα χρόνια που ακολούθησαν η τράπεζα σημείωσε σημαντική ανάπτυξη. Η δυναμική πορεία της τράπεζας οδήγησε το 1990 στην απόφαση για αλλαγή της επωνυμίας της σε Commercial Bank of London.  

Ένταξη στον Όμιλο Alpha Bank 

Τον Νοέμβριο του 1994 η Alpha Τράπεζα Πίστεως την εξαγόρασε και τη μετονόμασε σε Alpha Bank London. Παράλληλα, στα σημεία εξυπηρέτησης του κοινού προστέθηκε ένα ακόμη κατάστημα στο Mayfair.  

Με την ένταξή της στον Όμιλο της Alpha Τράπεζας Πίστεως, η τράπεζα αναδιοργάνωσε τις υπηρεσίες της, με έμφαση στην παροχή επενδυτικών προϊόντων και τη χρηματοδότηση ακινήτων.  

Το 1997 η Alpha Bank London προχώρησε στην ίδρυση της Alpha Bank Jersey για την πραγματοποίηση υπεράκτιων τραπεζικών εργασιών. 

Η συλλογή φωτογραφιών της Commercial Bank of the Near East 

Οι φωτογραφίες ανήκουν στη σπάνια συλλογή φωτογραφικού υλικού της Commercial Bank of the Near East. Καλύπτουν την περίοδο 1920-1960. 

Η Commercial Bank of the Near East στις εκδόσεις μας 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Commercial Bank of the Near East στα βιβλία: 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να υποβάλετε αίτημα για ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.