Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Εταιρική ταυτότητα της Τράπεζας Πίστεως

Εταιρική ταυτότητα της Τράπεζας Πίστεως

Εξώφυλλο εντύπου για τη νέα εταιρική ταυτότητα της Τράπεζας Πίστεως
Σελίδα εντύπου για τη νέα εταιρική ταυτότητα της Τράπεζας Πίστεως
Δισέλιδο εντύπου για τη νέα εταιρική ταυτότητα της Τράπεζας Πίστεως
Δισέλιδο εντύπου για την υπηρεσία της υπαίθρου της Τράπεζας Πίστεως
Δισέλιδο εντύπου με τα νέα έντυπα της Τράπεζας Πίστεως
Δισέλιδο εντύπου με τη νέα στολή της Τράπεζας Πίστεως
Δισέλιδο εντύπου με παρουσίαση νέου προγράμματος επικοινωνίας της Τράπεζας Πίστεως

Τον Σεπτέμβριο του 1972 ανακοινώθηκε η αλλαγή της επωνυμίας της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως σε Τράπεζα Πίστεως. Παράλληλα, καθιερώθηκε το νέο εταιρικό σήμα. Το όνομα και το σήμα συγκρότησαν τη νέα εμπορική ταυτότητα της τράπεζας. Για την προβολή και την προώθηση της νέας ταυτότητας εφαρμόστηκε ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό επικοινωνιακό πρόγραμμα. 

Ενημερωτικό έντυπο του 1972, που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση της νέας εταιρικής ταυτότητας της Τράπεζας Πίστεως.  

Περιλαμβάνεται το εξώφυλλο, με το νέο σήμα της Τράπεζας Πίστεως, καθώς και δισέλιδες παρουσιάσεις της νέας φυσιογνωμίας και των νέων υπηρεσιών της τράπεζας. 

Ένα νέο σήμα για μια νέα εποχή 

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων τον Σεπτέμβριο του 1972, ανακοινώθηκε η αλλαγή της επωνυμίας της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως σε Τράπεζα Πίστεως. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η καθιέρωση νέου σήματος.  

Το νέο εταιρικό σήμα προήλθε από τον οπισθότυπο του αργυρού στατήρα της Αίγινας (480-456 π.Χ.), της πόλης-κράτους που πρώτη έκοψε νόμισμα στον ελλαδικό χώρο.  

Το νέο όνομα και το νέο σήμα ήταν τα συστατικά στοιχεία που συγκρότησαν τη νέα εταιρική ταυτότητα και φυσιογνωμία της Τράπεζας Πίστεως. 

Από το σήμα μέχρι τα νέα υπερσύγχρονα καταστήματα, την υπηρεσία υπαίθρου, τις εξωτερικές χρηματοθυρίδες και το πρώτο κατάστημα drive-in banking στην Ελλάδα, η Τράπεζα Πίστεως καθιέρωσε νέα συστήματα συναλλαγών και νέες μεθόδους εξυπηρέτησης των πελατών της. 

Ένα καινοτόμο επικοινωνιακό πρόγραμμα 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ένα πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο επικοινωνιακό πρόγραμμα προβολής και προώθησης. Σκοπό είχε να αναδείξει την εταιρική φυσιογνωμία της τράπεζας μέσα από τα σύμβολα και τα χρώματά της. 

Η νέα εταιρική ταυτότητα ενσωματώθηκε σταδιακά στις προσόψεις των καταστημάτων.  

Το έντυπο υλικό σχεδιάστηκε εκ νέου, ώστε να αποτυπώνεται ανάγλυφα το νέο λογότυπο και ο χρωμότυπος της Τράπεζας Πίστεως.  

Μια πρωτοποριακή υπηρεσία για όλη την Ελλάδα 

Με τη νέα εταιρική ταυτότητα, η Τράπεζα Πίστεως εγκαινίασε την υπηρεσία της υπαίθρου, με σκοπό να εξυπηρετηθούν και οι πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. 

Μετέτρεψε λεωφορεία σε κινητές τράπεζες. Το εσωτερικό των οχημάτων ήταν χωρισμένο σε 2 τμήματα, το τμήμα εισόδου και υποδοχής των πελατών, και το τμήμα των υπαλλήλων.  

Η υπηρεσία εξαπλώθηκε σύντομα σε όλη την Ελλάδα. Η Τράπεζα Πίστεως απέκτησε μια νέα, σύγχρονη και διακριτή φυσιογνωμία που συμβόλιζε, εξέφραζε και προωθούσε τη νέα αντίληψη της σύγχρονης τραπεζικής 

Ο πρωτότυπος αυτός τρόπος άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού χρησιμοποιήθηκε ευρέως από την Τράπεζα Πίστεως μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990. 

Η συλλογή διαφημιστικού υλικού της Τράπεζας Πίστεως 

Το ενημερωτικό έντυπο ανήκει στο πλούσιο αρχειακό και διαφημιστικό υλικό που προήλθε από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της νέας εταιρικής ταυτότητας της Τράπεζας Πίστεως. Αναφέρεται στη χρονική περίοδο 1972-1973. 

Το έντυπο πληροφορούσε το συναλλασσόμενο κοινό για το σήμα, το λογότυπο και τον χρωμότυπο που συγκροτούσαν πλέον τον νέο κόσμο της Τράπεζας Πίστεως. Περιείχε αναλυτική περιγραφή της νέας εταιρικής ταυτότητας, η οποία ταυτιζόταν με τη σύγχρονη τραπεζική αντίληψη της Τράπεζας Πίστεως. 

Διά χειρός Γιάννη Τσεκλένη 

Μια από τις πρώτες προωθητικές ενέργειες του επικοινωνιακού προγράμματος ήταν ο σχεδιασμός της στολής για το προσωπικό. Αυτός ανατέθηκε στον γνωστό σχεδιαστή μόδας Γιάννη Τσεκλένη.  

Το σήμα της Τράπεζας Πίστεως χρησιμοποιήθηκε ως μοτίβο στα φορέματα, τις γραβάτες, τα φουλάρια, τις αγκράφες που είχαν οι γυναικείες ζώνες και τις ειδικές τσάντες για τη μεταφορά εγγράφων.  

Το σήμα κοσμούσε επίσης αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως μολύβια, τασάκια, μπρελόκ και άλλα. 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.