Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Τεχνολογία της Εμπορικής Τράπεζας

Τεχνολογία της Εμπορικής Τράπεζας

Επιδαπέδια χειροκίνητη μηχανή επισήμανσης της Εμπορικής Τράπεζας
Επιδαπέδια χειροκίνητη γραφομηχανή της Εμπορικής Τράπεζας
Τηλεφωνικό μηχάνημα της Εμπορικής Τράπεζας
Παλαιός ηλεκτρονικός υπολογιστής της Εμπορικής Τράπεζας
Μηχάνημα αυτόματης ανάληψης της Εμπορικής Τράπεζας

Η Εμπορική Τράπεζα ήταν η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που εισήγαγε τον θεσμό των αυτοκινητοτραπεζών. Εγκατέστησε ένα από τα πρώτα μηχανογραφικά κέντρα στη χώρα. Με την καινοτομία αυτή, η Εμπορική Τράπεζα συνέβαλε στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Η  συλλογή μηχανολογικού εξοπλισμού της Εμπορικής Τράπεζας περιλαμβάνει παλαιά μηχανήματα από το 1920 έως το 1991. 

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της Εμπορικής Τράπεζας της περιόδου 1920-1991 περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα, όπως: 

  • Χειροκίνητη λογιστική μηχανή δαπέδου addressograph (εικόνα 1). 
  • Χειροκίνητη γραφομηχανή δαπέδου (εικόνα 2). 
  • Τηλεφωνική μηχανή που φέρει τα λογότυπα του ΟΤΕ και της SAGEM (εικόνα 3). 
  • Παλαιό ηλεκτρονικό υπολογιστή, μοντέλο της σειράς IBM 3420 (εικόνα 4). 
  • Ένα από τα πρώτα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ATM) τύπου NCR (εικόνα 5). 

Πρώτες προσπάθειες εκσυγχρονισμού 

Οι πρώτες προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό των τραπεζικών εργασιών και υπηρεσιών της Εμπορικής Τράπεζας ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1950. 

Τότε η τράπεζα ζήτησε από τη γαλλική εταιρεία Compagnie Générale d’ Organisation την εκπόνηση μελέτης για τον εκσυγχρονισμό και την ευρύτερη μηχανοποίηση των εργασιών της. Στόχος της ήταν να συμπορευθεί με τις σύγχρονες απαιτήσεις. 

Μηχανογράφηση εργασιών με γοργούς ρυθμούς 

Η τράπεζα προώθησε με γρήγορους ρυθμούς τη μηχανογράφηση των εργασιών της. Το 1962 ξεκίνησε η λειτουργία ηλεκτρονικού κέντρου. Πρόκειται για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της IBM, τύπου 1401. Το ηλεκτρονικό κέντρο εγκαταστάθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο όροφο του κεντρικού κτιρίου της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Σοφοκλέους. 

Από τις πρώτες εργασίες που ανέλαβε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ήταν επιταγές και εντολές, εισπράξεις αξιών και καταθέσεις. 

Σταδιακά, οι απαιτήσεις διογκώνονταν συνεχώς. Προκειμένου να καλυφθούν, η τράπεζα αγόρασε και δεύτερο ηλεκτρονικό υπολογιστή της IBM, τύπου 360. 

Καινοτόμες δράσεις και υπηρεσίες 

Η ισχυροποίηση του Ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας συνδυάστηκε με μια σειρά από καινοτόμες δράσεις για εκείνη την εποχή. 

Η Εμπορική Τράπεζα ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που εισήγαγε τον θεσμό των αυτοκινητοτραπεζών. Αυτή η πρωτοποριακή ενέργεια έφερε τις τραπεζικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες κωμοπόλεις και χωριά. 

Τα περισσότερα καταστήματα της περιοχής της πρωτεύουσας είχαν συνδεθεί με το ηλεκτρονικό κέντρο. Ως αποτέλεσμα, η κατάθεση, η ανάληψη και η ενημέρωση του βιβλιαρίου γινόταν σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Το 1973 η Εμπορική Τράπεζα εγκατέστησε έναν νέο κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή IBM, τύπου 370/145. Το συγκεκριμένο μοντέλο επέτρεψε στην τράπεζα να συνδέσει άμεσα τα καταστήματά της με τον κεντρικό υπολογιστή. 

Με αυτόν τον τρόπο, αντικαταστάθηκαν σταδιακά οι καρτέλες λογαριασμών με το σύστημα τηλεπεξεργασίας στοιχείων από το ηλεκτρονικό κέντρο (online / real-time processing). Αυτό το σύστημα επεκτάθηκε γρήγορα σε όλο το δίκτυο τα επόμενα χρόνια. 

Η αυτοματοποίηση των συναλλαγών σημείωσε περαιτέρω πρόοδο. Συγκεκριμένα, εντάχθηκαν (σύστημα off-line) τα καταστήματα και οι θυρίδες της Εμπορικής Τράπεζας στις εφαρμογές χαρτοφυλακίου, συναλλαγματικών και γραμματίων, εκκαθαρίσεων, κίνησης κεφαλαίων και καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου. 

Το 1977 ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός της Εμπορικής Τράπεζας ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο. Η τράπεζα προμηθεύτηκε έναν νέο κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή τύπου IBM 3420 

Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία σύνδεσης της Εμπορικής Τράπεζας με τους διεθνείς οργανισμούς SWIFT και Reuter. 

Ταχεία τεχνολογική αναβάθμιση 

Κατά τη δεκαετία του 1980, επεκτάθηκε η σύνδεση των καταστημάτων με ηλεκτρονικό υπολογιστή, με σκοπό την εξυπηρέτηση των καταθέσεων σε δραχμές. 

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σταδιακά εντάχθηκαν όλα τα καταστήματα της τράπεζας στο σύστημα online. Την ίδια περίοδο η τράπεζα προώθησε την επέκταση του δικτύου των αυτόματων ταμειακών συναλλαγών (ATM) 

Αυτήν τη δεκαετία, η τράπεζα εγκατέστησε νέα ηλεκτρονικά μηχανήματα (point-of-sales terminal). Στόχος ήταν να διευκολυνθούν οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις στην εκκαθάριση των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες. 

Το 1997 εγκαινιάστηκε το νέο μηχανογραφικό κέντρο της Εμπορικής Τράπεζας στον Χολαργό. Μετά την αναβάθμισή του το 2013, λειτούργησε ως το μηχανογραφικό κέντρο της Alpha Bank. 

Τη δεκαετία του 2000 η τράπεζα πέρασε σε μια φάση συνεχούς αναδιοργάνωσης των λειτουργικών της συστημάτων. Εγκατέστησε προγράμματα ηλεκτρονικής αυτοματοποίησης των τραπεζικών εργασιών και εισήγαγε σύγχρονα πληροφορικά συστήματα. 

Η συλλογή μηχανολογικού εξοπλισμού της Εμπορικής Τράπεζας αποτελείται από πλήθος μηχανημάτων που καλύπτουν την περίοδο από το 1920 έως το 1991. 

Τα μηχανήματα αυτά σηματοδοτούν την τεχνολογική της εξέλιξη από τις αρχές του 20ού αιώνα έως την πρώτη δεκαετία του 21ου. 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.