Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Επέτειος 25 χρόνων Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως

Επέτειος 25 χρόνων Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως

Εξώφυλλο Λευκώματος Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, 1943
Ξυλογραφία από το Λεύκωμα της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, 1943
Ξυλογραφία από το Λεύκωμα της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, 1943
Ξυλογραφία από το Λεύκωμα της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, 1943
Ξυλογραφία από το Λεύκωμα της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, 1943
Ξυλογραφία από το Λεύκωμα της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, 1943

Η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως εξέδωσε το 1943 αναμνηστικό λεύκωμα για τα 25 χρόνια από την ίδρυσή της (τότε Τράπεζα Καλαμών). Τα περιορισμένα αντίτυπα δόθηκαν στους υπαλλήλους και τους πελάτες της. Στις σελίδες του παρουσιάζονται οι σημαντικότεροι σταθμοί στη μέχρι τότε ιστορία της τράπεζας. Περιλαμβάνει ξυλογραφίες που φιλοτέχνησε ο Σπύρος Βασιλείου. 

Αναμνηστικό λεύκωμα για τον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυση της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως. 

Περιέχει ξυλογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν από τον σημαντικό καλλιτέχνη Σπύρο Βασιλείου. 

Μια δύσκολη εποχή 

Η εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής ήταν μια περίοδος αγώνα για επιβίωση. Όλες οι τράπεζες, όπως και η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, πέρασαν δύσκολες μέρες. 

Οι κατοχικές δυνάμεις λεηλατούσαν συστηματικά την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, με την εγκατάσταση των Γερμανών στην Αθήνα άρχισε να επικρατεί ο αντιπραγματισμός (το ανταλλακτικό εμπόριο). 

Η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως προσπάθησε να: 

  • Διασώσει τα περιουσιακά της στοιχεία, που κινδύνευαν να εξαφανιστούν λόγω του υπερπληθωρισμού. 
  • Φροντίσει για τον επισιτισμό των υπαλλήλων της και των οικογενειών τους. Η αγορά τροφίμων και ρούχων για την ενίσχυσή τους ήταν προτεραιότητά της. 
  • Καλύψει όλα αυτά τα έξοδα από τα διαθέσιμά της ή από την πώληση των χρεογράφων της. 

Οριακά σημάδια βελτίωσης 

Στα τέλη του 1942, η οικονομική κατάσταση της χώρας άρχισε να εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, καθώς η εξωτερική βοήθεια προς την Ελλάδα είχε γίνει πιο οργανωμένη.  

Οι τιμές των αγαθών είχαν αρχίσει να μειώνονται, κυρίως λόγω των μέτρων που πήρε το Ράιχ σχετικά με τα οικονομικά και νομισματικά ζητήματα της χώρας. Έτσι, ο πληθωρισμός έδειχνε να ανακόπτει την ανοδική του πορεία (Οκτώβριος 1942-Απρίλιος 1943). 

Την ίδια περίοδο, η τιμή της χρυσής λίρας κατέγραψε μείωση σε σχέση με τη δραχμή. 

Ο εορτασμός της επετείου 

Το 1943, με το μέλλον να δείχνει πιο αισιόδοξο, αποφασίστηκε ο εορτασμός των 25 χρόνων από την ίδρυση της τράπεζας. 

Η τράπεζα ιδρύθηκε το 1918 ως Τράπεζα Καλαμών. Το 1924 συγχωνεύθηκε με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι.Φ. Κωστοπούλου και έτσι δημιουργήθηκε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως. Με έδρα την Αθήνα, ανέπτυξε ένα περιφερειακό δίκτυο καταστημάτων στη Νότια Πελοπόννησο. 

Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συναλλαγών του κεντρικού καταστήματος. Ο Γεώργιος Ιατρού, Πρόεδρος της τράπεζας, κήρυξε την έναρξη της τελετής. Κύριος ομιλητής ήταν ο Γενικός Διευθυντής Σπύρος Κωστόπουλος. 

Η ομιλία του Σπύρου Κωστόπουλου 

Η ομιλία του Γενικού Διευθυντή χαρακτηρίστηκε από την ελπίδα ότι τα χειρότερα είχαν περάσει. Όπως επεσήμανε, δεν είχε φτάσει ακόμα το τέλος του ταξιδιού, παρά τις ειδικές συνθήκες της εποχής. Η τράπεζα δεν σκόπευε να επαναπαυτεί στη μέχρι τότε επιτυχία της. 

Τόνισε ότι θα έχουν όλοι την τύχη να δουν τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν και πίστευε ότι θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη επέτειοι, κάτι που επέτρεπαν οι στερεές βάσεις του ιδρύματος. 

Το αναμνηστικό λεύκωμα εκδόθηκε για τον εορτασμό των 25 χρόνων της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως. Τα περιορισμένα αντίτυπα μοιράστηκαν στο προσωπικό και σε πελάτες της τράπεζας. 

Στις σελίδες του λευκώματος καταγράφονται οι σημαντικότεροι σταθμοί στη μέχρι τότε ιστορία της τράπεζας. 

Η εικονογράφηση του λευκώματος έγινε από τον σημαντικό καλλιτέχνη Σπύρο Βασιλείου (1903/4-1985). Ο Βασιλείου είχε στραφεί στη χαρακτική στα χρόνια της Κατοχής. Κυκλοφόρησε κρυφά ξυλογραφίες, εικονογραφημένα χειρόγραφα και χειρόγραφες εκδόσεις. 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.