Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / «Αϊτή Ελλάδα 1821-2021. Ταξίδι προς την Ελευθερία/RESPECT»
11.10.2021

«Αϊτή Ελλάδα 1821-2021. Ταξίδι προς την Ελευθερία/RESPECT»

«Αϊτή Ελλάδα 1821-2021. Ταξίδι προς την Ελευθερία/RESPECT»
«Αϊτή Ελλάδα 1821-2021. Ταξίδι προς την Ελευθερία/RESPECT»
«Αϊτή Ελλάδα 1821-2021. Ταξίδι προς την Ελευθερία/RESPECT»

H Alpha Bank φιλοξενεί στον εκθεσιακό πολιτιστικό χώρο της στο Ναύπλιο, την έκθεση «Αϊτή Ελλάδα 1821-2021. Ταξίδι προς την Ελευθερία/RESPECT», η οποία συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Ναυπλιέων και το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τελεί υπό την αιγίδα της ΑΕ της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ελλάδας με επιστολή που έστειλε το 1822 ο τότε Πρόεδρός της, Ζαν Πιερ Μπουαγιέ, «προς τους πολίτας της Ελλάδος», μεταξύ άλλων, στον Αδαμάντιο Κοραή. Η έκθεση εμπνέεται από το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός αλλά και από μύθους που συνδέονται με αυτό, όπως το ότι η Αϊτή έστειλε 100 εθελοντές να πολεμήσουν υπέρ του αγώνα της ανεξαρτησίας σε ένα μοιραίο πλοίο που δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.

Η διοργάνωση αποτελεί προϊόν διαπανεπιστημιακής εκπαιδευτικής συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, και περιλαμβάνει έργα φοιτητών των 2 πανεπιστημίων καθώς και προσκεκλημένων καλλιτεχνών, όπως της Λήδας Παπακωνσταντίνου, η οποία είχε και την ιδέα για το εγχείρημα.

Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται εικαστικά έργα, εγκαταστάσεις κινούμενα σχέδια, βίντεο αρτ και βίντεο περφόρμανς. Σημαντικό έκθεμα αποτελεί το ιστορικό τεκμήριο που ενέπνευσε τις καλλιτεχνικές αυτές δημιουργίες: η μετάφραση και πρώτη δημοσίευση στα Ελληνικά της επιστολής του Μπουαγιέ, καθώς και το χειρόγραφό της, τα οποία μας παραχώρησε ευγενώς η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Οκτωβρίου-7 Νοεμβρίου 2021