Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Εκπαιδευτικά Προγράμματα στην Κέρκυρα
23.09.2019

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στην Κέρκυρα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στην Κέρκυρα

Δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου πραγματοποιεί το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα, από την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και για όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2019-2020, με τίτλο «Αρχιτεκτονικά Μνημεία της Αρχαιότητας στα Ελληνικά Χαρτονομίσματα» και «Χάρτινο νόμισμα - το ελληνικό χαρτονόμισμα».

Αρχιτεκτονικά Μνημεία της Αρχαιότητας στα Ελληνικά Χαρτονομίσματα

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Αρχιτεκτονικά Μνημεία της Αρχαιότητας στα Ελληνικά Χαρτονομίσματα» είναι η γνωριμία των παιδιών με τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της αρχαίας Ελλάδας, τους βασικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της αρχαιότητας και ιστορικά κτίρια της Κέρκυρας.

Τα αρχιτεκτονικά μνημεία της αρχαιότητας, κυρίως οι ναοί, εκτός από σπουδαία δείγματα πολιτισμού, ιστορίας, αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και παράδοσης, αποτελούν και μια μεγάλη εικονογραφική κατηγορία στα χαρτονομίσματα του νεότερου ελληνικού κράτους.

Η αρχιτεκτονική αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για την εικονογραφία των τραπεζογραμματίων του ευρώ, στα οποία απεικονίζονται πύλες, παράθυρα και γέφυρες από αρχιτεκτονικούς ρυθμούς διαφόρων περιόδων της ευρωπαϊκής ιστορίας, συμβολίζοντας το πνεύμα συνεργασίας και την ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των λαών της Ευρώπης.

Μέσα από διαλογική συζήτηση και τα ομαδικά παιχνίδια, καθώς και με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένου εκπαιδευτικού υλικού, τα παιδιά θα ανακαλύψουν το παρελθόν και θα μελετήσουν το παρόν, κατανοώντας την έννοια της αρχιτεκτονικής παράδοσης. Επιπλέον, οι μαθητές θα περιηγηθούν στα εκθέματα του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης για να αναζητήσουν ανάμεσα τους τα χαρτονομίσματα στα οποία απεικονίζονται αρχαία μνημεία.

Χάρτινο νόμισμα - το ελληνικό χαρτονόμισμα

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με την ιστορία του νομίσματος, με έμφαση στα ελληνικά χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830 έως την έλευση του ευρώ το 2002.

Μέσα από τη συζήτηση και με τη χρήση σχετικού εποπτικού υλικού, οι μαθητές εξοικειώνονται με την εικονογραφία των ελληνικών χαρτονομισμάτων και μαθαίνουν για τις σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Επιπλέον, αναπτύσσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες και σχεδιάζουν το δικό τους χαρτονόμισμα, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν την κοινωνικότητά τους και το πνεύμα συνεργασίας μέσα από ομαδικές δραστηριότητες.

Για τις ανάγκες του προγράμματος έχουν σχεδιαστεί δύο έντυπα, τα οποία θα διανέμονται στους μαθητές για τη διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων στους χώρους της έκθεσης.

Πληροφορίες προγραμμάτων

  • Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν.
  • Διάρκεια: 1 ώρα.
  • Αριθμός παιδιών: έως 30.
  • Ημέρες διεξαγωγής: από Τετάρτη έως Παρασκευή.