Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank / Τα έργα τέχνης μας / Γεωργία Δαμοπούλου, Αμπελώνες Αβέρωφ

Γεωργία Δαμοπούλου, Αμπελώνες Αβέρωφ

Μαύρο υφαντό που κρέμεται από βέργα.

Οι Αμπελώνες Αβέρωφ είναι έργο μιας σύγχρονης δημιουργού, της Γεωργίας Δαμοπούλου. Το έργο κατασκευάστηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη δημιουργία της Πινακοθήκης Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Πρόκειται για μια ύφανση από ρητίνες και νήμα. Βρίσκεται στην είσοδο του κτιρίου Παπαστράτου, όπου στεγάζονται ορισμένες διευθύνσεις της Alpha Bank. 

Μια εικόνα του Μετσόβου 

Οι Αμπελώνες μοιάζουν να αναπαριστούν τον χάρτη του Μετσόβου. Αποτελούν μια χειρωνακτική εργασία που συνδυάζει το τοπογραφικό σχέδιο με τις πρακτικές του κεντήματος και του πλεξίματος. Το έργο είναι κατασκευασμένο με ρητίνες και νήμα. 

Στη σύνθεση αναδεικνύεται η πορεία των αμπελιών της περιοχής, που ακολουθούν σαν στρώση τα σχήματα της γης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την απόδοση της εικόνας της περιοχής με τους  γεωφυσικούς ρυθμούς, τα ανάγλυφα, τα κενά, τις καμπύλες, τις εσοχές και τη συνδρομή του φωτός και της σκιάς που πέφτουν πάνω στα βουνά και τις πλαγιές. 

Μια εντυπωσιακή σύνθεση 

Η σύνθεση του πλεξίματος ακολουθεί μια αφηρημένη γραμμική ροή. Είναι εντυπωσιακή και ορμητική, και προσφέρει στον θεατή τη χαρά της ανακάλυψης. 

Η Δαμοπούλου, μέσα από τη ρυθμολογία στο σχέδιο και την πλέξη, καταφέρνει να ενσωματώσει τα ζώα και τα φυτά της περιοχής. Έτσι, κάνει τη σύνθεση ακόμη πιο πλούσια. 

Το σχέδιο της ύφανσης κρέμεται από μια χάλκινη βέργα. Καθώς αναπτύσσεται, στηρίζεται πάνω σε ένα πλέγμα από νήμα. 

Σύμφωνα με την εικαστικό, όλα ενορχηστρώνονται πάνω σε αυτό το πλέγμα, που λειτουργεί σαν κάνναβος, δηλαδή σαν ένα νοητό πλέγμα που προορίζεται για σχεδιασμό. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι συντεταγμένες του τόπου σαν ένα είδος μνήμης. 

Λίγα λόγια για τη ζωή της 

Η Γεωργία Δαμοπούλου γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική και Σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1991 έως το 1996. 

Το 1997 φοίτησε στην École Nationale de Beaux Arts de Bourges στη Γαλλία. Από το 2003 έως το 2009 δίδαξε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παντείου Πανεπιστημίου «Ψυχολογία και ΜΜΕ».  

Σήμερα είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στα εργαστήρια τέχνης του Δήμου Κορυδαλλού (Δίκτυο εικαστικών εργαστηρίων Υπουργείου Πολιτισμού). 

Μια καταξιωμένη σύγχρονη καλλιτέχνης 

Η Δαμοπούλου διακρίθηκε το 1999 με το Α΄ βραβείο Μελίνα Μερκούρη του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η αφορμή για τη δημιουργία του έργου 

Το έργο δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση «Τόποι Δημιουργίας, Αφιέρωμα στο Μέτσοβο». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με χορηγία της Alpha Bank. 

Αφορμή αποτέλεσε η συμπλήρωση 30 χρόνων από τη δημιουργία της Πινακοθήκης Αβέρωφ στην πόλη. Στην έκθεση συμμετείχαν με πρωτότυπο έργο τους 64 σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες. 

Ένα σημαντικό απόκτημα 

Οι Αμπελώνες Αβέρωφ της Δαμοπούλου είναι μια κατασκευή που ανήκει στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank. 

Το έργο κοσμεί τον χώρο της εισόδου στο κτίριο Παπαστράτου στον Πειραιά, όπου στεγάζονται ορισμένες διευθύνσεις της Alpha Bank. 

Το έργο στις εκδόσεις μας 

Οι Αμπελώνες Αβέρωφ της Γεωργίας Δαμοπούλου αναφέρονται στο περιοδικό Μαζί (τχ. 68, Ιούλιος-Αύγουστος 2020) της Alpha Bank. 

Μπορείτε να επισκεφθείτε το έργο τέχνης Αμπελώνες Αβέρωφ της Γεωργίας Δαμοπούλου στο κτίριο Παπαστράτου στον Πειραιά, κατόπιν ραντεβού. 

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.