Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Α. Τάσσος, 1914-1985

Έτος έκδοσης, 2015

Α. Τάσσος, 1914-1985

Η έκδοση A. Τάσσος, 1914-1985 παρουσιάζει το καλλιτεχνικό έργο του σημαντικού χαράκτη. Η έκδοση δημοσιεύτηκε με την ευκαιρία της αναδρομικής έκθεσης του Α. Τάσσου στο Μουσείο Μπενάκη (30 Νοεμβρίου 2015 - 31 Ιανουαρίου 2016). Η έκθεση αυτή διοργανώθηκε 28 χρόνια μετά τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του χαράκτη στην Εθνική Πινακοθήκη.

Στοιχεία έκδοσης
  • Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, Ειρήνη Οράτη, Δημήτρης Παυλόπουλος, Άννυ Μάλαμα, Δέσποινα Τσούργιαννη
  • Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά
  • Έτος έκδοσης: 2015

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Η έκδοση A. Τάσσος, 1914-1985 παρουσιάζει:

  • Tα χαρακτηριστικότερα και τα πιο σημαντικά έργα που καθόρισαν την πορεία του χαράκτη Τάσσου (Αλεβίζου).
  • Δυσπρόσιτα έργα που αποκάλυψε η έρευνα. Πολλά από αυτά ήταν γνωστά μόνο από τη βιβλιογραφία και άλλα είχαν παραμείνει στην αφάνεια.

Η έκδοση περιλαμβάνει χρονολόγιο και βιβλιογραφία που συνέταξαν ο Δημήτρης Παυλόπουλος και η Μαρία Βόσικα αντίστοιχα.

Ο κατάλογος μιας αξιόλογης έκθεσης

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της αναδρομικής έκθεσης του Α. Τάσσου στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς) από τις 30 Νοεμβρίου 2015 έως τις 31 Ιανουαρίου 2016. Η διοργάνωση έγινε από την Alpha Bank, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών.

Η έκθεση παρουσιάστηκε 28 χρόνια μετά τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη το 1987. Στόχος της ήταν να επανεκτιμηθεί το έργο του από ένα κοινό με διαφορετικό αισθητήριο από εκείνο της εποχής κατά την οποία φιλοτεχνήθηκαν τα έργα.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Α. Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος) θεωρείται ο κατεξοχήν ανανεωτής της τέχνης της χαρακτικής στην Ελλάδα και ένας από τους κορυφαίους χαράκτες της μεταπολεμικής εποχής.

Συμμετείχε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έλαβε σημαντικές τιμητικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εικαστικό έργο και θεματογραφία

Ο Τάσσος επιδόθηκε ολοκληρωτικά στη χαρακτική και ειδικότερα στην ξυλογραφία. Η ενασχόλησή του με τις γραφικές τέχνες ήταν επίσης εντατική. Εικονογράφησε πάνω από 60 εκδόσεις (βιβλία και λευκώματα) και φιλοτέχνησε επί σειρά ετών τα γραμματόσημα της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη θεματογραφία του διακρίνονται πάντοτε στοιχεία από το ελληνικό τοπίο, τους ανθρώπους της υπαίθρου, τη ζωή στην πόλη καθώς και στοιχεία κοινωνικής ευαισθησίας.

Χαρακτηριστικά του έργου του

Το έργο του Τάσσου έχει σαφή ιδεολογικά χαρακτηριστικά, άλλοτε έκδηλα και άλλοτε υποβόσκοντα. Ο Α. Τάσσος εκφράζεται με έναν χαμηλότονο ρεαλισμό και περιγράφει, χωρίς να διηγείται, μέσα από έναν συμβολισμό, δυσδιάκριτο στην αρχή, εμφανή όμως στη συνέχεια.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, Ειρήνη Οράτη, Δημήτρης Παυλόπουλος, Άννυ Μάλαμα, Δέσποινα Τσούργιαννη
Εκδότης: Alpha Bank
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2015
Διαστάσεις: 29 x 24 εκ.
Σελίδες: 163
Τύπος εξώφυλλου: Μαλακό
ISBN ελληνικής έκδοσης: ISBN 978-618-5072-13-1