Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Η Ιονική Τράπεζα και το εκδοτικό της προνόμιο (1839-1920)

Έτος έκδοσης: 2014

Η Ιονική Τράπεζα και το εκδοτικό της προνόμιο (1839-1920)

Η έκδοση Η Ιονική Τράπεζα και το εκδοτικό της προνόμιο (1839-1920) αναφέρεται στην ιστορία του εκδοτικού προνομίου της Ιονικής Τράπεζας. Συνόδευσε την ομώνυμη έκθεση που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας στην Κέρκυρα. Ο κατάλογος παρουσιάζει την περίοδο που η πορεία της τράπεζας ήταν αλληλένδετη με την τύχη των Ιονίων Νήσων.

Στοιχεία έκδοσης
  • Επιμέλεια: Κώστας Κωστής
  • Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά
  • Έτος έκδοσης: 2014

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Η έκδοση Η Ιονική Τράπεζα και το εκδοτικό της προνόμιο(1839-1920) αναφέρεται στην ιστορία του εκδοτικού προνομίου της Ιονικής Τράπεζας. Η Ιονική ήταν η πρώτη τράπεζα που δραστηριοποιήθηκε στον ελληνικό χώρο. Το 2000 συγχωνεύθηκε με την Alpha Τράπεζα Πίστεως για να αποτελέσουν μαζί την Alpha Bank.

Ο κατάλογος παρουσιάζει μια περίοδο της ιστορίας της Ιονικής Τράπεζας (1839-1920) όπου η πορεία της ήταν αλληλένδετη με την τύχη των Ιονίων Νήσων. Χωρίζεται σε 6 ενότητες:

  • Οι πρώτες προσπάθειες.
  • Ίδρυση.
  • Δυσκολίες.
  • Ένωση.
  • Ανανέωση.
  • Μετασχηματισμοί.

Κάθε ενότητα πλαισιώνεται από πλούσια εικονογράφηση και βασίζεται σε σπάνια τεκμήρια που διαθέτει το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank: έγγραφα, αξιόγραφα, τόμοι λογιστικών βιβλίων, φωτογραφίες, ενθυμήματα. Περιλαμβάνεται υλικό της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα.

Ο κατάλογος παρουσιάζει επίσης τεκμήρια που αποτελούν παραχώρηση άλλων ιστορικών αρχείων, ιδρυμάτων και βιβλιοθηκών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τέλος, περιέχει αντιπροσωπευτικό υλικό από το αρχείο της Ιονικής Τράπεζας που βρίσκεται στις συλλογές της British Library of Political and Economic Science του London School of Economics.

Ο κατάλογος μιας αξιόλογης έκθεσης

Ο κατάλογος συνόδευε την έκθεση «Η Ιονική Τράπεζα και το εκδοτικό της προνόμιο (1839-1920)» που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τράπεζας στην Κέρκυρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών από την Ένωση των Επτανήσων με το Ελληνικό Κράτος.

Για τους σκοπούς της έκθεσης δημιουργήθηκε ένα μικρής διάρκειας, δίγλωσσο ντοκιμαντέρ. Αποτελεί εσωτερική παραγωγή του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank με πρωτότυπη μουσική και σπάνιο υλικό από τις συλλογές του. Επίσης, περιλαμβάνει υλικό που παραχώρησαν τρίτοι φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δυσκολίες ίδρυσης της τράπεζας

Τη δεκαετία του 1830 η αγροτική οικονομία των Ιονίων Νήσων αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα. Οι βρετανικές αρχές των Νήσων θεώρησαν αναγκαία τη δημιουργία μιας εκδοτικής τράπεζας.

Το σχέδιο συνάντησε αντιδράσεις στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στις Ιόνιες Νήσους, καθώς έθιγε πολλά συμφέροντα. Εντέλει, το 1839 εκδόθηκε θέσπισμα της Γερουσίας των Ηνωμένων Κρατών των Ιονίων Νήσων για την ίδρυση της Ionian Bank Ltd.

Η απόκτηση του εκδοτικού προνομίου

Η Ιονική Τράπεζα απέκτησε το αποκλειστικό προνόμιο έκδοσης τραπεζογραμματίων (χαρτονομισμάτων) για 20 χρόνια στα Ιόνια Νησιά. Αυτό ήταν το ισχυρότερο όπλο για την επιβίωση της. Η τράπεζα διατήρησε το εκδοτικό της προνόμιο έως το 1920.

Επιμέλεια: Κώστας Κωστής
Εκδότης: Alpha Bank
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2014
Διαστάσεις: 29 x 21 εκ.
Σελίδες: 40
Τύπος εξώφυλλου: Μαλακό
ISBN ελληνικής έκδοσης: 978-618-5072-07-0

Δίγλωσσο ντοκιμαντέρ