Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Greek Colonisation: New Data, Current Approaches

Έτος έκδοσης: 2015

Greek Colonisation: New Data, Current Approaches

Η έκδοση Greek Colonisation: New Data, Current Approaches περιλαμβάνει τα πρακτικά της ομότιτλης επιστημονικής ημερίδας που διοργανώθηκε από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το 2015. Περιλαμβάνει άρθρα ιστορικών, αρχαιολόγων και νομισματολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό για τον ελληνικό αποικισμό. Περιέχει επίσης φωτογραφίες από τις ελληνικές αποικίες της Ευρώπης.

Στοιχεία έκδοσης
  • Επιμέλεια: Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Δήμητρα Τσαγκάρη
  • Γλώσσα: Αγγλικά
  • Έτος έκδοσης: 2015

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Στην έκδοση περιλαμβάνονται 13 άρθρα ιστορικών, αρχαιολόγων και νομισματολόγων σχετικά με τον ελληνικό αποικισμό. Η θεματολογία είναι ευρεία: Σικελία και Κάτω Ιταλία, αποικίες στη Μαύρη Θάλασσα, προ-ρωμαϊκή Πομπηία κ.ά.

Παρουσιάζονται νέα ανασκαφικά δεδομένα από την περιοχή ενδιαφέροντος του εκάστοτε συγγραφέα, αλλά και συνθετικές προσεγγίσεις των πτυχών του φαινομένου του ελληνικού αποικισμού.

Πολύπτυχο επιστημονικό πλαίσιο

Το έργο Greek Colonization: New Data, Current Approaches περιλαμβάνει τα πρακτικά της επιστημονικής ημερίδας με τίτλο «Greek Colonisation: New Data, Current Approaches».

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, στις 6 Φεβρουαρίου 2015. Πραγματοποιήθηκε επίσης στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Ευρώπη της Ελλάδος. Αποικίες και νομίσματα από τη Συλλογή της Alpha Bank», που φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 11.4.2014-18.10.2015. Στην ημερίδα έλαβαν μέρος 15 ιστορικοί και αρχαιολόγοι από διάφορες χώρες.

Μια διεθνής έκδοση

Οι συγγραφείς των άρθρων του τόμου είναι ιστορικοί και αρχαιολόγοι (διευθυντές ανασκαφών, διευθυντές μουσείων, καθηγητές πανεπιστημίων) από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ουκρανία και την Αυστραλία. Τα άρθρα τους αναφέρονται στο φαινόμενο του ελληνικού αποικισμού.

Πλούσιο και ποικίλο υλικό

Περιλαμβάνονται φωτογραφίες, χάρτες και τοπογραφικά από τις ελληνικές αποικίες στην Ευρώπη. Παρουσιάζονται επίσης φωτογραφίες κινητών μνημείων, αγάλματα, αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα, κ.ά. που προέρχονται από τις ελληνικές αποικίες.

Ο τόμος περιλαμβάνει ακόμη πλούσια βιβλιογραφία. Αν και η έκδοση είναι γραμμένη εξ ολοκλήρου στα Aγγλικά, για όλα τα άρθρα υπάρχει σύντομη περίληψη στην ελληνική γλώσσα.

Επιμέλεια: Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Δήμητρα Τσαγκάρη
Εκδότης: Alpha Bank
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2015
Διαστάσεις: 30 x 21 εκ.
Σελίδες: 228
Τύπος εξώφυλλου: Μαλακό
ISBN αγγλικής έκδοσης: 978-618-5072-16-2