Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Μακεδονίας νόμισμα. Από τη Συλλογή της Alpha Bank

Έτος έκδοσης: 2009

Μακεδονίας νόμισμα. Από τη Συλλογή της Alpha Bank

Η έκδοση Μακεδονίας νόμισμα. Από τη Συλλογή της Alpha Bank κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της ομότιτλης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, τον Φεβρουάριο του 2009. Παρουσιάζει την ιστορία της νομισματοκοπίας στη Μακεδονία διαρθρωμένη ανά εποχή.

Στοιχεία έκδοσης
  • Επιμέλεια: Δήμητρα Τσαγκάρη
  • Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά
  • Έτος έκδοσης: 2009

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Το έργο είναι ένα λεύκωμα που παρουσιάζει τη μακεδονική νομισματοκοπία μέσα από τις φωτογραφίες 171 νομισμάτων της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank. Στο τέλος του έργου υπάρχει επιλεγμένη βιβλιογραφία.

Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη

Η έκδοση συνόδευσε την έκθεση «Μακεδονίας Νόμισμα. Από τη Συλλογή της Alpha Bank», που διοργανώθηκε από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Ήταν η πρώτη φορά που η Νομισματική Συλλογή της Τράπεζας παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση πρόβαλε την ιστορία της νομισματοκοπίας στη Μακεδονία, μέσα από 270 αργυρά και χρυσά νομίσματα. Παράλληλα με την έκθεση διοργανώθηκαν ξεναγήσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δράσεις, που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Ταξίδι στην ιστορία μέσα από τα νομίσματα

Η έκδοση διαρθρώνεται σε 7 κεφάλαια που ακολουθούν περίπου τη διάρθρωση της έκθεσης:

  1. Αντί εισαγωγής: Η Μακεδονία υπήρξε μια από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που υιοθέτησαν το νόμισμα, γύρω στο 525-510 π.Χ. Η ύπαρξη μεταλλείων αργυρού και χρυσού στην περιοχή συνέβαλε στο γεγονός αυτό.
  2. Τα θρακομακεδονικά έθνη: Η ιστορία των θρακομακεδονικών εθνών, δηλαδή των λαών που κατοικούσαν στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, παρουσιάζει σημαντικά κενά και οι πληροφορίες που διαθέτουμε γι’ αυτά είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Συχνά, οι γνώσεις μας για τα θρακομακεδονικά έθνη προέρχονται από τα αργυρά νομίσματα που εξέδιδαν.
  3. Το Μακεδονικό βασίλειο (5ος-2ος αιώνας π.Χ.): Η βασιλική νομισματοκοπία της Μακεδονίας εγκαινιάστηκε από τον Αλέξανδρο Α΄ που ανήλθε στον μακεδονικό θρόνο όταν η περιοχή βρισκόταν υπό περσική κυριαρχία και τελείωσε με τον Περσέα, τον τελευταίο Μακεδόνα βασιλιά, που αντιστάθηκε στη ρωμαϊκή εισβολή στον ελλαδικό χώρο.
  4. Η περίοδος του 2ου-1ου αιώνα π.Χ.: Η νομισματοκοπία των 2 τελευταίων προχριστιανικών αιώνων στη Μακεδονία, από τα τελευταία έτη του Μακεδονικού βασιλείου, μετά το 168 π.Χ., έως την περίοδο μετά το 148 π.Χ., όταν η περιοχή ενσωματώθηκε στο ρωμαϊκό κράτος με την ονομασία provincial Macedonia.
  5. Οι μακεδονικές πόλεις: Από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. ορισμένες μακεδονικές πόλεις όπως η Βέργη, η Αίνεια, η Μένδη, η Ποτίδαια, κυκλοφόρησαν τα πρώτα αργυρά νομίσματα της περιοχής. Στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. σχεδόν όλες οι μακεδονικές πόλεις έκοβαν το δικό τους νόμισμα.
  6. Οι απομιμήσεις: Τα νομίσματα του Φιλίππου Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου ενέπνευσαν ξένους δυνάστες και απομακρυσμένους λαούς, που αντέγραψαν τις μακεδονικές εκδόσεις στη νομισματική παραγωγή τους.
  7. Αλεξάνδρειο τετράδραχμο: Ο Μέγας Αλέξανδρος θεμελίωσε ένα κοινό νόμισμα στο αχανές βασίλειό του, που έγινε το διεθνές νόμισμα της αρχαιότητας κατά την ελληνιστική εποχή: το αλεξάνδρειο τετράδραχμο.

Επιμέλεια: Δήμητρα Τσαγκάρη
Εκδότης: Alpha Bank
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2009
Διαστάσεις: 30 x 23 εκ.
Σελίδες: 151
Τύπος εξώφυλλου: Πανόδετο, Μαλακό
ISBN ελληνικής έκδοσης: 978-960-98363-4-0 (πανόδετο και μαλακό)
ISBN αγγλικής έκδοσης: 978-960-98363-3-3 (πανόδετο)