Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκδόσεις / Μέγας Αλέξανδρος. Από τη γη της Μακεδονίας έως τα πέρατα της οικουμένης

Έτος έκδοσης: 2010

Μέγας Αλέξανδρος. Από τη γη της Μακεδονίας έως τα πέρατα της οικουμένης

Η έκδοση Μέγας Αλέξανδρος. Από τη γη της Μακεδονίας έως τα πέρατα της οικουμένης κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της ομότιτλης έκθεσης που διοργανώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Το έργο παρουσιάζει την ιστορία του Μακεδόνα βασιλιά μέσα από τα νομίσματά του. Περιέχει φωτογραφίες νομισμάτων και 4 αρχαία αντικείμενα.

Στοιχεία έκδοσης
  • Επιμέλεια: Δήμητρα Τσαγκάρη, Κωνσταντίνος Ζάχος, Κατερίνη Λιάμπη
  • Γλώσσα: Δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά, Αγγλικά)
  • Έτος έκδοσης: 2010

Τι περιλαμβάνει η έκδοση

Το έργο αναφέρεται στην ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσα από τα νομίσματά του και παρουσιάζει την επίδρασή τους στον αρχαίο κόσμο.

Παρουσιάζονται 218 νομίσματα από τη Μακεδονία και τα ελληνιστικά βασίλεια που δημιουργήθηκαν μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου. Επίσης, παρουσιάζεται το πλήθος των αλεξάνδρειων τετραδράχμων, αλλά και οι απομιμήσεις που κυκλοφόρησαν αργότερα, σαφής απόδειξη της ισχύος των νομισμάτων του Αλεξάνδρου.

Περιλαμβάνονται επίσης νομισματικές εκδόσεις με το θεοποιημένο πορτρέτο του Αλέξανδρου. Ο μεγάλος στρατηλάτης ήταν ο πρώτος σπουδαίος θνητός που απεικονίστηκε σε νομίσματα.

Ο κατάλογος μιας συναρπαστικής έκθεσης

Το έργο κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της έκθεσης «Μέγας Αλέξανδρος. Από τη γη της Μακεδονίας έως τα πέρατα της οικουμένης» που διοργάνωσε η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank σε συνεργασία με την ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η έκθεση φιλοξενήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων μεταξύ 7 Μαΐου 2010 και 31 Οκτωβρίου 2010.

Ταξίδι στην ιστορία μέσα από τα νομίσματα

Η έκδοση διαρθρώνεται σε 7 κεφάλαια που παρουσιάζουν την ιστορία του Μακεδόνα βασιλιά:

  1. Πρόλογος - 4 αρχαία αντικείμενα: Παρουσιάζονται 1 κράνος φρυγικού τύπου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων (Βίτσα Ζαγορίου), τμήμα μακεδονικής ασπίδας από την ΚΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Δίον Πιερίας), τμήματα σάρισας από την ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Αρχαίες Αιγές) και η μαρμάρινη κεφαλή του Αλεξάνδρου από τη Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Αρχαία Ολυμπία).
  2. Αιακίδες και Τημενίδες: Παρουσιάζεται η ιστορία και η σύνδεση των Αιακιδών, δηλαδή της βασιλικής δυναστείας των Μολοσσών της Ηπείρου, με τους Τημενίδες, τους πρώτους Μακεδόνες βασιλείς.
  3. Η Μακεδονία έως τους χρόνους του Φιλίππου Β΄: Τα πρώτα νομίσματα της περιοχής εκδόθηκαν από αυτόχθονες και αποικιακές πόλεις, καθώς και από τα λεγόμενα θρακομακεδονικά έθνη. Από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. εγκαινιάστηκε και η βασιλική νομισματοκοπία.
  4. Φίλιππος Β΄: Ο Φίλιππος Β΄ υιοθέτησε τον διμεταλλισμό, δηλαδή εξέδωσε παράλληλα χρυσά και αργυρά νομίσματα. Εισήγαγε νέους τύπους στη μακεδονική νομισματοκοπία για να υποδηλώσει την πανελλήνια ένωση που πέτυχε το 338 π.Χ. Ανάμεσά τους ήταν η κεφαλή του Ολυμπίου Διός, ως Πανελληνίου, και ο νεαρός έφιππος αθλητής, που μνημόνευε τη νικηφόρο συμμετοχή του βασιλιά στους Ολυμπιακούς αγώνες του 356 π.Χ.
  5. Αλέξανδρος Γ΄, ο Μέγας: Ο Αλέξανδρος εξέδωσε μια σειρά σπάνιων, πλέον, αργυρών στατήρων, που απεικόνιζαν την κεφαλή του Δία και τον αετό. Με τις τεράστιες ποσότητες χρυσού και αργυρού των Περσών εξέδωσε νέα πολυάριθμα νομίσματα. Το κοινό νόμισμα που θεμελίωσε, το αλεξάνδρειο τετράδραχμο, έγινε το πρώτο διεθνές νόμισμα της αρχαιότητας κατά την ελληνιστική εποχή.
  6. Οι διάδοχοι και τα ελληνιστικά βασίλεια: Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Αλεξάνδρου το 323 π.Χ., η αυτοκρατορία του διασπάστηκε. Μια από τις πρώτες ενέργειες όλων των διαδόχων ήταν η έκδοση νομισμάτων. Πέρα από τη βασική οικονομική της σημασία, ήταν σημαντική ενέργεια ως πολιτική προπαγάνδα.
  7. Τα πορτρέτα του Αλεξάνδρου: Οι διάδοχοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου επέλεξαν η εικονογραφία των νομισμάτων τους να παραπέμπει στον μεγάλο στρατηλάτη. Έτσι, ο Μέγας Αλέξανδρος έγινε ο πρώτος διάσημος θνητός που απεικονίστηκε σε νομίσματα. Ξεχωρίζει το τετράδραχμο του Λυσιμάχου με τη θεοποιημένη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Επιμέλεια: Δήμητρα Τσαγκάρη, Κωνσταντίνος Ζάχος, Κατερίνα Λιάμπη
Εκδότης: Alpha Bank
Τόπος και χρονολογία: Αθήνα, 2019
Διαστάσεις: 30 x 23 εκ.
Σελίδες: 200
Τύπος εξώφυλλου: Πανόδετο
ISBN έκδοσης: 978-960-98363-9-5