Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Θέατρο – Μουσική - Ποίηση»

Έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Θέατρο – Μουσική - Ποίηση»

Χώρος έκθεσης «Γιάννης Μόραλης. Θέατρο – Μουσική - Ποίηση»
Εκθέματα της έκθεσης «Γιάννης Μόραλης. Θέατρο – Μουσική - Ποίηση»
Γιάννης Μόραλης, έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Θέατρο – Μουσική - Ποίηση»
Γιάννης Μόραλης και βιβλία, έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Θέατρο – Μουσική - Ποίηση»
Γιάννης Μόραλης και έργα, έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Θέατρο – Μουσική - Ποίηση»
Επισκέπτες έκθεσης «Γιάννης Μόραλης. Θέατρο – Μουσική - Ποίηση»
Επισκέπτες έκθεσης «Γιάννης Μόραλης. Θέατρο – Μουσική - Ποίηση»

Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Θέατρο-Μουσική-Ποίηση» εικονογραφεί τις δραστηριότητες του καλλιτέχνη πέρα από τη ζωγραφική. Περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του στη σκηνογραφία, την εικονογράφηση ποιητικών συλλογών του Οδυσσέα Ελύτη και του Γιώργου Σεφέρη, και τη φιλοτέχνηση εξωφύλλων για δίσκους του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Γιάννης Μόραλης πέρα από τη ζωγραφική

Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Θέατρο, Μουσική, Ποίηση» περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του στη σκηνογραφία, την εικονογράφηση βιβλίων και τα εξώφυλλα δίσκων.

Στόχος της έκθεσης είναι να τονίσει την επιρροή του Γιάννη Μόραλη στην εικαστική σκηνή της Ελλάδας και την αδιαμφισβήτητη προσφορά του στον ευρύτερο πνευματικό ορίζοντα.

Τα εκθέματα

Η έκθεση είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη το 2001. Η έκθεση του Ναυπλίου εμπλουτίστηκε με έργα του Γιάννη Μόραλη που ανήκουν στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank, αλλά και με έργα από διάφορα μουσεία, φορείς και ιδιωτικές συλλογές.

Παρουσιάζονται ξυλογραφίες, λιθογραφίες, προσχέδια και βιβλία που συμπληρώνουν αυτόν τον ξεχωριστό κύκλο δραστηριοτήτων του καλλιτέχνη, που συνδέεται με τη χαρακτική, τις γραφικές τέχνες και την τέχνη του βιβλίου.

Ορισμένα από τα έργα της έκθεσης είναι εξαιρετικά σπάνια, παρουσιάζονται για πρώτη φορά και πρωτοδημοσιεύονται στον κατάλογο της έκθεσης.

Μια διαχρονική παρουσίαση

Η παρουσίαση ξεκινά από το 1932, όταν ο Μόραλης εξέθεσε έργα του ως μαθητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Περνά από το 1960, με τη μνημειακή παρέμβασή του στην πρόσοψη του Hilton και τις εικόνες που φιλοτέχνησε για τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη και του Νίκου Καββαδία. Καταλήγει στα εξώφυλλα δίσκων του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι.

Οι ενότητες της έκθεσης

Η έκθεση διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες:

  • Σκηνικά και κουστούμια: Μακέτες του Γιάννη Μόραλη για σημαντικές θεατρικές παραστάσεις όπως: «Έξι λαϊκές ζωγραφιές» του Μάνου Χατζιδάκι το 1951, «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν το 1969 και «Θαυμαστή μπαλωματού» του Λόρκα σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολωμού το 1958.
  • Εξώφυλλα δίσκων: Εξώφυλλα δίσκων όπως «Ο Μεγάλος Ερωτικός» του Χατζιδάκι το 1987 και ο «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη το 1960.
  • Εικονογραφήσεις βιβλίων: Βιβλία όπως το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» του Οδυσσέα Ελύτη το 1962.
  • Χαρακτική: Μεγάλος αριθμός έργων του Μόραλη που μαρτυρούν το σχεδιαστικό ταλέντο του κυρίως μέσα από ξυλογραφίες.

Κατάλογος έκθεσης

Ένας κατάλογος με τίτλο Γιάννης Μόραλης. Θέατρο - Μουσική - Ποίηση συνοδεύει την έκθεση. Τον επιμελήθηκαν η  Φανή-Μαρία Τσιγκάκου και η Ειρήνη Οράτη. Περιέχει μελέτες για την πορεία του Γιάννη Μόραλη στη σκηνογραφία και την εικονογράφηση, και κείμενα του Μάνου Χατζιδάκι, του Οδυσσέα Ελύτη και του Γιώργου Σεφέρη.