Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Εκθέσεις / Συμμετοχή στην έκθεση «Δυνατές στον χρόνο»

Συμμετοχή στην έκθεση «Δυνατές στον χρόνο»

Η αφίσα της έκθεσης
Baalbeks της Ρένας Παπασπύρου
Χωρίς τίτλο της Άσπας Στασινοπούλου
Baalbeks της Ρένας Παπασπύρου
Αίθουσα της έκθεσης
Χωρίς τίτλο της Άσπας Στασινοπούλου
Πρόσκληση της έκθεσης

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank συμμετέχει με τον δανεισμό 2 έργων στην έκθεση «Δυνατές στον χρόνο. Ρένα Παπασπύρου – Άσπα Στασινοπούλου» που παρουσιάζεται στο Ρέθυμνο. Η έκθεση εξυμνεί το καλλιτεχνικό έργο των 2 γυναικών, που κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού ήδη από τα πρώτα βήματά τους στον χώρο της τέχνης. Με βασικό άξονα τον μοντερνισμό, η Παπασπύρου και η Στασινοπούλου δημιούργησαν πλήθος έργων σύγχρονης τέχνης.

2 σημαντικά έργα τέχνης

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank δανείζει στην έκθεση «Δυνατές στον χρόνο. Ρένα Παπασπύρου – Άσπα Στασινοπούλου» 2 σημαντικά έργα:

  • Baalbeks (Εικόνες στην Ύλη και Προσθήκες), 1988, μικτή τεχνική, 30 x 60 x 4 εκ., της Ρένας Παπασπύρου
  • Χωρίς τίτλο, 1990, μικτή τεχνική, 220 x 320 εκ., της Άσπας Στασινοπούλου

Η έκθεση «Δυνατές στον χρόνο. Ρένα Παπασπύρου – Άσπα Στασινοπούλου» είναι αφιερωμένη στις 2 σπουδαίες εικαστικούς, που με το καλλιτεχνικό έργο τους πραγματοποίησαν τομή στην τέχνη και κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού ήδη από τη δεκαετία 1960-1970.

Η δουλειά τους παραμένει αναγνωρίσιμη και δυνατή μέσα στον χρόνο, καθώς και οι 2 καλλιτέχνιδες διαμόρφωσαν το προσωπικό εικαστικό λεξιλόγιό τους.

Την έκθεση επιμελείται η Μαρία Μαραγκού.

Ρένα Παπασπύρου: Έμπνευση από παλιά υλικά

Η Ρένα Παπασπύρου (1938) πειραματίζεται κυρίως με:

  • Σκληρά υλικά
  • Κομμένες φόρμες κεραμιδιού
  • Φωτοτυπίες

Αντλεί την έμπνευσή της από τα παλιά αθηναϊκά σπίτια που μεταμορφώνονταν σε επιβλητικές πολυκατοικίες. Συνήθιζε να επισκέπτεται τις παλιές οικοδομές της Αθήνας και να αποτοιχίζει ολόκληρες επιφάνειες, με βοηθούς τα κοπίδια και τις κόλλες της.

Σκοπός της Παπασπύρου είναι να εξερευνήσει την ύλη και τελικά να της δώσει νέα μορφή. Δημιούργησε έτσι τις ενότητες: Εικόνες στην Ύλη, Μαγικά Δωμάτια και Baalbeks.

Άσπα Στασινοπούλου: H τέχνη σαν performance

Η Άσπα Στασινοπούλου (1935-2017) ήταν από τις πρώτες γυναίκες της τέχνης που έκαναν performance. Το πολυσχιδές έργο της επηρεάστηκε από την:

  • Προϊστορική και κλασική ομορφιά
  • Πολιτική τέχνη

Για τη Στασινοπούλου, η τέχνη έμοιαζε περισσότερο με παιχνίδι και η ζωή με τέχνη. Σε μια σοβαρή επέμβαση στο στήθος που πραγματοποίησε στο Λονδίνο, η καλλιτέχνης κατέγραψε το γεγονός με χρήση βιντεοκάμερας. Οι υπόλοιπες performance της παραμένουν σε κάποια φωτογραφικά ντοκουμέντα ή στη μνήμη όσων τις είδαν.

Στη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank ανήκει επίσης το έργο Νίκη ΙΙΙ, μια μεγάλου μεγέθους κατασκευή της Άσπας Στασινοπούλου.

Μια δυνατή φιλία

Η Ρένα Παπασπύρου και η Άσπα Στασινοπούλου ήταν φίλες και καλλιτεχνικοί συνοδοιπόροι. Ένα στοιχείο που της ένωσε ήταν η πρωτοπορία. Επισφράγισαν την εκτίμηση που είχαν η μια για την άλλη με ένα κοινό έργο: μια performance της Άσπας Στασινοπούλου στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, με ένδυμα ένα έργο της Ρένας Παπασπύρου.