Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Τεχνολογία της Τράπεζας Πίστεως

Τεχνολογία της Τράπεζας Πίστεως

Χειροκίνητη γραφομηχανή της Τράπεζας Πίστεως
Ταμειολογιστική μηχανή της Τράπεζας Πίστεως
Ηλεκτρονική αριθμομηχανή της Τράπεζας Πίστεως
Υπολογιστικός εξοπλισμός της Τράπεζας Πίστεως
Παλιός ηλεκτρονικός υπολογιστής της Τράπεζας Πίστεως

Η Τράπεζα Πίστεως ήταν πρωτοπόρος στην εισαγωγή και χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού. Εισήγαγε πρώτη στην Ελλάδα τα ATM και τις κάρτες ανάληψης μετρητών (cashcards). Καθιέρωσε επίσης το Alphaphone, την πρώτη εφαρμογή home banking στην Ελλάδα, και το Alphalink, το πρώτο σύστημα πληρωμών και αυτόματης έγκρισης συναλλαγών καρτών. Η συλλογή μηχανολογικού εξοπλισμού της Τράπεζας Πίστεως περιλαμβάνει μηχανήματα από το 1960 έως το 1990. 

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της Τράπεζας Πίστεως κατά την περίοδο 1960-1990 περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα, όπως: 

  • Χειροκίνητη γραφομηχανή Imperial, μοντέλο Imperial 66 (εικόνα 1). 
  • Αυτόματη ταμειολογιστική μηχανή NCR (εικόνα 2). 
  • Ηλεκτρονική αριθμομηχανή, μοντέλο Olivetti LOGOS 58 (εικόνα 3). 
  • Υπολογιστική μηχανή της εταιρείας Atlantic Research Corporation, μοντέλο INTERVIEW 4500 (εικόνα 4). 
  • Παλιό ηλεκτρονικό υπολογιστή, μοντέλο Olivetti M 300-02 UNISYS (εικόνα 5). 

Πορεία τεχνολογικής εξέλιξης 

Από τη δεκαετία του 1960 και μετά, η Τράπεζα Πίστεως άρχισε να καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό της. Αρχικά, αξιοποίησε τη μηχανική, ύστερα την αναλογική και, πλέον, την ψηφιακή τεχνολογία. 

Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, η τράπεζα αξιοποίησε την τεχνολογία για την εκτέλεση των εργασιών είσπραξης και, κυρίως, προεξόφλησης γραμματίων. Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας η μηχανοργάνωση επεκτάθηκε στην έκδοση και πληρωμή επιταγών και εντολών. 

Αργότερα η τράπεζα επεδίωξε τη μηχανογραφική διεκπεραίωση όλων των εργασιών της, τόσο στα κεντρικά καταστήματα όσο και στα καταστήματα της περιφέρειας. Ταυτόχρονα, εισήγαγε τον θεσμό teller, ώστε ο πελάτης να έρχεται σε επαφή με έναν μόνο υπάλληλο του καταστήματος, παραπέμποντας σε μεταγενέστερο χρόνο όσες ενέργειες του καταστήματος δεν προϋπέθεταν συμμετοχή του πελάτη. 

Τεχνολογικές συνεργασίες και αυτονομία 

Για την τεχνολογική υποστήριξη των εργασιών της, η Τράπεζα Πίστεως συνεργάστηκε με την εταιρεία Time Sharing Hellas SA. Η συγκεκριμένη εταιρεία εκπροσωπούσε στην Ελλάδα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές General Electric και Honeywell-Bull. 

Ωστόσο, από το 1975, η τράπεζα προχώρησε στη δημιουργία δικού της μηχανογραφικού κέντρου. Στεγάστηκε στο πολυώροφο κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών 105, το οποίο κατασκευάστηκε ειδικά για αυτόν τον σκοπό. 

Το πρώτο σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή (mainframe) που επέλεξε να εγκαταστήσει η τράπεζα ήταν ένα Univac 90/30. 

Μεταφορά των εργασιών online 

Από το 1978 η τράπεζα εξοπλίστηκε με την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή για να συνδεθεί με τα διεθνή δίκτυα SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecomunication) και Reuter. 

Το 1981 εγκατέστησε έναν νέο κεντρικό υπολογιστή. Έτσι, μπόρεσε να προχωρήσει στις πρώτες online εφαρμογές. Επιπλέον εισήγαγε πρώτη στην Ελλάδα τις αυτόματες ταμειολογιστικές μηχανές (ATM) και τις κάρτες ανάληψης μετρητών (cashcards). 

Έναν χρόνο αργότερα όλο το δίκτυο των καταστημάτων της Τράπεζας Πίστεως ήταν πλέον συνδεδεμένο online και σε πραγματικό χρόνο για τις εφαρμογές του ταμιευτηρίου. Η διάδοση της cashcard γνώρισε εντυπωσιακές επιδόσεις, παράλληλα με την ανάπτυξη του δικτύου των ATM. 

Το 1983 οι λογαριασμοί όψεως και οι τρεχούμενοι λογαριασμοί καταθέσεων εντάχθηκαν και αυτοί στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της τράπεζας (Creditnet). Το δίκτυο ολοκληρώθηκε το 1985 και παρείχε σε κάθε κατάστημα τη δυνατότητα να λειτουργεί online και σε πραγματικό χρόνο όλο το 24ωρο. 

Καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες 

Μια καινούργια αλλαγή ήρθε στο μηχανογραφικό σύστημα της Τράπεζας Πίστεως το 1987, με την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος πληροφορικής. Η αρχιτεκτονική του επέτρεπε τη συνεχή αναπροσαρμογή σε νέες ανάγκες και την υποστήριξη νέων εφαρμογών. 

Οι υποδομές αυτές επέτρεψαν στην Τράπεζα να ξεκινήσει το 1990 το Alphaphone, την πρώτη εφαρμογή home banking στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη υπηρεσία εξασφάλιζε στους δικαιούχους τραπεζική εξυπηρέτηση μέσω τηλεφώνου 

Την ίδια χρονιά εγκαινίασε και το Alphalink, το πρώτο σύστημα πληρωμών και αυτόματης έγκρισης συναλλαγών καρτών μέσα από συσκευές της τράπεζας. 

Το 1992 ολοκληρώθηκε το σύστημα παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πελάτες με τη δημιουργία του Alphaline. Ήταν το πρώτο σύστημα εξυπηρέτησης πελατών μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. 

Νέο λογιστικό σχέδιο 

Με τις δυνατότητες που προσέφερε η πληροφορική, η τράπεζα επιχείρησε την εισαγωγή του νέου λογιστικού σχεδίου το 1992. 

Με το νέο σύστημα, πολλές εφαρμογές που μέχρι τότε γίνονταν με το χέρι ή μερικώς με μηχανογράφηση εντάχθηκαν πλέον στο πληροφορικό σύστημα της τράπεζας. Ταυτόχρονα, οι online συναλλαγές άρχισαν να καλύπτουν και θέματα οργάνωσης σε επίπεδο καταστήματος και διαδικασιών γενικότερα. 

Η συλλογή μηχανολογικού εξοπλισμού της Τράπεζας Πίστεως περιλαμβάνει μεγάλο πλήθος γραφομηχανών, αριθμομηχανών και άλλων μηχανών γραμματοσήμανσης. 

Καλύπτει τεχνολογικά την περίοδο από το 1960 έως το 1990. 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.