Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Διαφημιστική προβολή της Τράπεζας Πίστεως

Διαφημιστική προβολή της Τράπεζας Πίστεως

Διαφημιστική καταχώριση «Μαζί» της Τράπεζας Πίστεως
Διαφήμιση Teller System της Τράπεζας Πίστεως
Διαφήμιση θυρίδας κατάθεσης μετρητών της Τράπεζας Πίστεως
Διαφημιστική καταχώριση «Μαζί με τους Δημιουργούς» της Τράπεζας Πίστεως
Διαφήμιση cashcard της Τράπεζας Πίστεως
Διαφήμιση Alphaphone της Τράπεζας Πίστεως
Διαφήμιση Alphaline της Τράπεζας Πίστεως

Για την Τράπεζα Πίστεως, τα χρόνια από το 1972 έως το 1992 αποτέλεσαν περίοδο σημαντικής καινοτομίας, που σημαδεύτηκε από την εισαγωγή εξαιρετικά πρωτοποριακών προϊόντων και υπηρεσιών. Το 1972 εφάρμοσε ένα εξαιρετικά προχωρημένο επικοινωνιακό πρόγραμμα. Το 1976 ξεκίνησε μια καμπάνια βασισμένη στο λεκτικό σύμβολο «Μαζί», που αναδείκνυε την ανθρώπινη διάσταση της σύγχρονης τραπεζικής αντίληψης 

7 διαφημιστικές καταχωρίσεις για την προβολή της Τράπεζας Πίστεως. Καλύπτουν την περίοδο 1976-1992 

Μέσα από διαφημιστικά έντυπα, αφίσες και καταχωρίσεις, η Τράπεζα Πίστεως πληροφορούσε το ελληνικό και διεθνές κοινό για τη σύγχρονη τραπεζική αντίληψη (εικόνα 3), το λεκτικό σύμβολο «Μαζί» (εικόνες 1 και 4) και την έλευση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας (εικόνες 2, 5, 6 και 7). 

Νέα επωνυμία, νέα ταυτότητα 

Το 1972 η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως μετονομάστηκε σε Τράπεζα Πίστεως. Την αλλαγή της επωνυμίας ακολούθησε η υιοθέτηση νέας εταιρικής ταυτότητας 

Η τράπεζα εφάρμοσε τότε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα εξαιρετικά προχωρημένο και ολοκληρωμένο επικοινωνιακό πρόγραμμα. Σκοπό είχε την ανάδειξη της εταιρικής της φυσιογνωμίας μέσω των συμβόλων και των χρωμάτων της. 

Ο νέος κόσμος της Τράπεζας Πίστεως είχε ως σημείο αναφοράς τη σύγχρονη τραπεζική αντίληψη. Έτσι, η τράπεζα χρησιμοποίησε μεγάλο αριθμό διαφημιστικών εντύπων και καταχωρίσεων στον Τύπο. Σκοπός της ήταν να παρουσιάσει όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές συναλλασσόμενο κοινό το όραμά της για τη σύγχρονη τραπεζική αντίληψη.  

Η καμπάνια «Μαζί» 

Το 1976 η Τράπεζα Πίστεως έστρεψε το ενδιαφέρον της στην προσέλκυση νέων καταθέσεων. Με το μήνυμα «Μαζί» ξεκίνησε μια μεγάλη καμπάνια, ώστε να βοηθήσει το κοινό να κατανοήσει καλύτερα την ανθρώπινη διάσταση της σύγχρονης τραπεζικής αντίληψης.  

Σε αυτή τη διαφημιστική εκστρατεία, η τράπεζα χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την τηλεόραση. Στα 3 τηλεοπτικά σποτ της πρωταγωνιστούσε ο «κύριος Μαζί» και εναλλάσσονταν ένας επιχειρηματίας, μια γιαγιά και ένα μικρό αγόρι 

Η νέα ευρωπαϊκή εποχή 

Το 1981, με την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), η Τράπεζα Πίστεως ξεκίνησε μια νέα διαφημιστική καμπάνια με το όνομα «Μαζί με τους Δημιουργούς» 

Με την καμπάνια εκείνη απευθύνθηκε στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τις βιομηχανίες, τις βιοτεχνίες και τους επαγγελματίες, με την πρόσκληση «να προχωρήσουν Μαζί». 

Αργότερα, με το σύνθημα «Μαζί για το ’92» πραγματοποίησε μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια, που συνέδεσε τους στόχους και τις προοπτικές της Τράπεζας Πίστεως με την προσπάθεια της Ελλάδας να ανταποκριθεί στην πρόκληση της Ενωμένης Ευρώπης.  

Στην εποχή της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης 

Το 1978 η Τράπεζα Πίστεως κυκλοφόρησε μια νέα σειρά διαφημιστικών εντύπων, που διακρίνονταν για την πρωτοτυπία και τα φωτεινά τους χρώματα. Τα έντυπα αυτά ενημέρωναν τους πελάτες για την έλευση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και για 3 νέες υπηρεσίες.  

Η Τράπεζα Πίστεως πέρασε στην ηλεκτρονική εποχή το 1981. Πρωτοπορώντας για μία ακόμα φορά, εισήγαγε το σύστημα on line/real time, που προσέφερε στους πελάτες της δυνατότητες αυτόματης ανάληψης και κατάθεσης χρημάτων. 

Το 1983 τα πρώτα ATM, η πρώτη cashcard και το πρώτο ηλεκτρονικό τραπεζικό δίκτυο creditnet αποτέλεσαν καινοτομίες που δημιούργησαν νέες απαιτήσεις και νέες προκλήσεις για την τράπεζα. 

Η πρωτοπορία της Τράπεζας Πίστεως στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση έφθασε στο ευρύ κοινό μέσα από μια μεγάλη καμπάνια στην τηλεόραση και τα περιοδικά.  

Ως μέρος της καμπάνιας για την cashcard προβλήθηκε μια τηλεοπτική ταινία, η οποία είχε ως στόχο την εξοικείωση του κοινού με τη χρήση της κάρτας 

Παράλληλα, τα σκίτσα του γνωστού γελοιογράφου ΚΥΡ (Γιάννη Κυριακόπουλου) παρουσίαζαν και εξηγούσαν την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση στην πράξη.  

4 πρωτοποριακά προϊόντα 

Το 1992 ξεκίνησε η διαφημιστική εκστρατεία για την προώθηση των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που εισήγαγε η Τράπεζα Πίστεως στην ελληνική αγορά.  

Η αρχή έγινε με την προβολή των πολύπλευρων δυνατοτήτων που προσέφερε η Cashcard Visa, η πρώτη τραπεζική και πιστωτική κάρτα που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα.  

Ακολούθησε η διαφήμιση του Alphaphone, του πρωτοποριακού συστήματος μεταφοράς κεφαλαίων και υπηρεσιών, που ήταν η πρώτη εφαρμογή home banking στην Ελλάδα.  

Μέσα από έντυπα και διαφημιστικές καταχωρήσεις, η Τράπεζα Πίστεως προώθησε το Alphalink. Ήταν μια νέα υπηρεσία που επέτρεπε την αυτόματη έγκριση, πίστωση, είσπραξη και εξυπηρέτηση πιστωτικών καρτών από ένα τερματικό.   

Τέλος, το 1992 έγινε και η εισαγωγή του υπερσύγχρονου προϊόντος Alphaline, δηλαδή του πρώτου συστήματος τραπεζικής εξυπηρέτησης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή στην Ελλάδα. 

Η συλλογή διαφημιστικού υλικού της Τράπεζας Πίστεως 

Οι 7 διαφημιστικές καταχωρίσεις αποτελούν τμήμα της πλούσιας συλλογής διαφημιστικού υλικού της Τράπεζας Πίστεως. 

Η συλλογή καλύπτει όλες τις πτυχές της προβολής και των προωθητικών ενεργειών που αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο 1972-1993. 

Η τέχνη στην υπηρεσία της διαφήμισης 

Το 1987 η Τράπεζα ανέθεσε σε 12 από τους πιο γνωστούς Έλληνες ζωγράφους να αποδώσουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο την έννοια «Μαζί».  

Οι πίνακές τους αποτέλεσαν αντικείμενο διαφημιστικής καμπάνιας αλλά και ευρύτατης δημοσιότητας στον περιοδικό Τύπο της εποχής.  

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.