Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Πολιτιστική προσφορά της Alpha Bank

Πολιτιστική προσφορά της Alpha Bank

Επιτοίχιο Κοσμά Ξενάκη, παλαιά φωτογραφία
Επιτοίχιο Κοσμά Ξενάκη, πρόσφατη φωτογραφία

Διαχρονικά η Alpha Bank επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για την προώθηση του πολιτισμού. Μέσα από εντατικές προσπάθειες, σήμερα διαθέτει σημαντική Συλλογή Έργων Τέχνης, Νομισματική Συλλογή, Ιστορικό Αρχείο και ενδιαφέρουσες Εκδόσεις. Στο πλαίσιο της πολιτιστικής της προσφοράς, η τράπεζα ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναθέτει σε καλλιτέχνες εγνωσμένου κύρους τη δημιουργία έργων τέχνης ειδικά για κάθε νέο μεγάλο κατάστημα. 

Μεγάλων διαστάσεων επιτοίχιο με δύο όψεις, του πρωτοπόρου καλλιτέχνη Κοσμά Ξενάκη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε για την είσοδο του καταστήματος Πύργου Αθηνών στον πρώτο όροφο. 

Ο Ξενάκης, με το γνώριμο αφαιρετικό του ιδίωμα, δημιούργησε μια ιδιαίτερη σύνθεση, ένα «περιβάλλον» όπου αρχιτεκτονική και γλυπτική συγχωνεύονται σε ένα εξαιρετικά εκφραστικό αμάλγαμα. 

Διαχρονικό ενδιαφέρον για την τέχνη 

Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της, η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αγορά έργων τέχνης. 

Oι παραγγελίες προσωπογραφιών των ιδρυτών και των προέδρων του Διοικητικού Συμβουλίου της έδωσαν το έναυσμα για να συγκροτηθεί ο πυρήνας μιας συλλογής έργων τέχνης. Η συλλογή αυτή εμπλουτίστηκε με μεμονωμένες αγορές πινάκων ζωγραφικής 

Η δημιουργία της Συλλογής Έργων Τέχνης 

Στη μεταπολεμική περίοδο, η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, όπως ήταν η ονομασία της μετά το 1947, αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς. Το ενδιαφέρον της για τη συλλογή έργων τέχνης έγινε λιγότερο αποσπασματικό και απέκτησε μόνιμο χαρακτήρα.  

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 η τράπεζα, υπό τη διοίκηση του Σπύρου Ι. Κωστόπουλου, αποφάσισε ότι στο εξής οι χώροι των καταστημάτων της θα κοσμούνταν με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Έτσι, ανέθεσε σε πρωτοπόρους Έλληνες καλλιτέχνες τη δημιουργία έργων μεγάλης κλίμακας για συγκεκριμένα νέα καταστήματα σε όλη τη χώρα. 

Λίγο καιρό αργότερα η Τράπεζα Πίστεωςόπως μετονομάστηκε στο μεταξύ υπό τη διοίκηση του Γιάννη Κωστόπουλου, αποφάσισε να παραγγέλνει σε Έλληνα καλλιτέχνη ένα έργο τέχνης για κάθε νέο κατάστημα που εγκαινίαζε. 

Στη συνέχεια, η πρακτική αυτή διευρύνθηκε με συστηματικές αγορές έργων τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών. Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank είναι πλέον μια από τις σημαντικότερες συλλογές στην Ελλάδα. 

Έναρξη της εκδοτικής δραστηριότητας 

Το 1963 η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως τύπωσε το πρώτο επιτοίχιο ημερολόγιό της, το οποίο είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό.  

Η κυκλοφορία των ιδιαίτερα καλαίσθητων ημερολογίων, που ολοκληρώθηκε το 1978, περιλάμβανε 2 θεματικούς κύκλους: ιστορικά θέματα της νεότερης Ελλάδας και σύγχρονη νεοελληνική τέχνη.  

Το 1971, με την ευκαιρία της επετείου των 150 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η τράπεζα ξεκίνησε την εκδοτική της δραστηριότητα με 2 ιστορικές εκδόσεις: Το Ναυτικό του 1821, και Κάστρα και πολιτείες του Μοριά. 

Σταδιακά οι Εκδόσεις εμπλουτίστηκαν με βιβλία καλλιτεχνικού, ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου, σε συνεργασία με καταξιωμένους επιστήμονες, γνωστούς συγγραφείς και διακεκριμένους καλλιτέχνες. 

Η πολιτιστική προσφορά στη νεότερη εποχή της τράπεζας 

Με πρωτοβουλία του Γιάννη Κωστόπουλου, το 1972 εγκαινιάστηκε η Νομισματική Συλλογή, η οποία σταδιακά έγινε μια από τις σημαντικότερες συλλογές νομισμάτων παγκοσμίως. 

Το 1979 ο Πρόεδρος της Τράπεζας Σπύρος Κωστόπουλος και η σύζυγός του Ευρυδίκη σύστησαν με δωρεά τους το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου. Σκοπός του ήταν η στήριξη και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός της Ελλάδας. 

Το 2000, με την ευκαιρία της συγχώνευσης της Alpha Τράπεζας Πίστεως με την Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα, αποφασίστηκε η ίδρυση Ιστορικού Αρχείου. Στόχος του ήταν η ενίσχυση της εταιρικής ταυτότητας και η καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης του ομίλου. 

Στις 17 Οκτωβρίου 1972 η Τράπεζα Πίστεως εγκαινίασε το διώροφο κατάστημά της στον Πύργο Αθηνών, ο οποίος μόλις είχε ολοκληρωθεί και αποτελεί έως και σήμερα ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα κτήρια της πρωτεύουσας.  

Ο γνωστός καλλιτέχνης Κοσμάς Ξενάκης, φιλοτέχνησε ένα μεγάλων διαστάσεων επιτοίχιο δύο όψεων για την είσοδο του Καταστήματος Πύργου Αθηνών στον πρώτο όροφο. Η ρυθμική εναλλαγή εσώγλυφων και έξεργων γεωμετρικών μοτίβων απλώνεται σε μια εκτεταμένη επιφάνεια 64 τ.μ. και δημιουργεί ένα καινοφανές, εξπρεσιονιστικό αλλά ταυτόχρονα ανάλαφρο εικαστικό αποτέλεσμα. 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.