Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Πολιτιστική προσφορά της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας

Πολιτιστική προσφορά της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας

Εξώφυλλο ημερολογίου Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, 1960
Εξώφυλλο ημερολογίου Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, 1962
Εξώφυλλο ημερολογίου Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, 1966
Εξώφυλλο ημερολογίου Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, 1967
Εξώφυλλο ημερολογίου Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, 1971
Εξώφυλλο ημερολογίου Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, 1973
Εξώφυλλο ημερολογίου Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας, 1978

Η Ιονική Τράπεζα έχει βραβευθεί πολλές φορές για την προσφορά της στον πολιτισμό και την τέχνη. Τα επιτοίχια καλλιτεχνικά ημερολόγια της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας είναι ένας τρόπος προσέγγισης της ελληνικής τέχνης. Καλύπτουν την περίοδο 1960-1992 και αποτελούν μια αποκαλυπτική πηγή γνώσης ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της τράπεζας με καταξιωμένους Έλληνες ζωγράφους. 

Επιτοίχια καλλιτεχνικά ημερολόγια της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας που κυκλοφόρησαν το διάστημα 1960-1992. 

Στα εξώφυλλα απεικονίζονται πίνακες ζωγραφικής, αγιογραφίες, αγάλματα και ξυλογραφίες. 

Δραστηριοποίηση στον χώρο της τέχνης 

Η Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της τέχνης με τη συλλογή έργων ζωγραφικής Ελλήνων καλλιτεχνών.  

Στη δεκαετία του 1970 η Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα ανέλαβε μια πρωτοβουλία για συνεργασία με νέους καλλιτέχνες 

Ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς φιλοτέχνησε ένα μεγάλο τρίπτυχο για το εκθετήριο των εκδόσεων της τράπεζας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κεντρικό κατάστημα. Επιπλέον, διακόσμησε με τοιχογραφίες το κατάστημα Χίου.  

Ένα νομισματικό μουσείο με ιστορία 

Το 1981 εγκαινιάστηκε το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στο κτίριο του κεντρικού καταστήματος της Ιονικής Τράπεζας στην Κέρκυρα. Το κτίριο χτίστηκε το 1845 σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη. 

Η σημαντικότερη συλλογή του μουσείου σήμερα περιλαμβάνει τα πρώτα ελληνικά χαρτονομίσματα που εκδόθηκαν από την Ιονική Τράπεζα, την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος. Περιλαμβάνει επίσης χαρτονομίσματα έκτακτων εκδόσεων και κερματικά γραμμάτια (χαρτονομίσματα μικρής αξίας). 

Από τις πλουσιότερες συλλογές στην Ευρώπη 

Το 1985 η Ιονική Τράπεζα αποφάσισε να δημιουργήσει μια ειδική συλλογή με χαρακτικά, σχέδια, υδατογραφίες, σκίτσα, μακέτες κ.λπ.  

Έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 η συλλογή εμπλουτίστηκε με έργα νεοελληνικής χαρακτικής. Τα τυπώματα ξεκινούν από τις λαϊκές «χάρτινες εικόνες» του 18ου αιώνα και καταλήγουν στα πειραματικά τυπώματα των σύγχρονων νέων καλλιτεχνών.  

Επίσης, συγκεντρώθηκαν σχέδια, παστέλ και υδατογραφίες Ελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα.  

Η συλλογή συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες συλλογές χαρακτικών στην Ευρώπη, με 3.500 χαρακτικά έργα Ελλήνων χαρακτών και καλλιτεχνών. 

Δημιουργία μουσείου χαρακτικής 

Το 1989 συμπληρώθηκαν 150 χρόνια λειτουργίας της Ιονικής Τράπεζας. Το πολιτιστικό γεγονός που πλαισίωσε την επέτειο ήταν η έκδοση του βιβλίου Νεοελληνική χαρακτική. Το βιβλίο εικονογραφήθηκε εξ ολοκλήρου με έργα της συλλογής. 

Το 1994 αποφασίστηκε η δημιουργία μουσείου χαρακτικής και γραφικών τεχνών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας για να φιλοξενήσει τη συλλογή της τράπεζας. Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του το 1998. Όλη εκείνη η περίοδος σηματοδοτήθηκε από την παρουσίαση της συλλογής σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, κυρίως παραμεθόριες και απομακρυσμένες, για να έρθει το ευρύτερο κοινό σε επαφή με τα έργα της συλλογής. 

Καλλιτεχνικές, ιστορικές και οικονομικές εκδόσεις 

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Ιονική Τράπεζα πραγματοποίησε δικές της εκδόσεις ή συμμετείχε μαζί με άλλους φορείς στην έκδοση βιβλίων και λευκωμάτων. 

Οι εκδόσεις της τράπεζας ξεκίνησαν με τη σειρά Ιωνιά. 

Συνεχίστηκαν με την κυκλοφορία πολυτελών λευκωμάτων αφιερωμένων σε μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες και την ιστορία του ορθόδοξου χριστιανικού πολιτισμού. 

Χορηγίες και βραβεύσεις 

Η χορηγική δραστηριότητα της Ιονικής Τράπεζας αναπτύχθηκε και σε άλλους τομείς, όπως μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και συνέδρια. 

Για την προσφορά της στον πολιτισμό και την τέχνη, η Ιονική Τράπεζα βραβεύτηκε 5 συνεχόμενες χρονιές (1992-1996) από τον Όμιλο Ενίσχυσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων. 

Τα επιτοίχια ημερολόγια  

Η έκδοση επιτοίχιων καλλιτεχνικών ημερολογίων ξεκίνησε το 1960, αρχικά στο τυπογραφείο Ι. Μακρή και αργότερα στο τυπογραφείο των αδερφών Αθανασιάδη. Τυπώνονταν χιλιάδες αντίτυπα σε 2 γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά. 

Τα ημερολόγια κυκλοφορούσαν έως το 1992 

Εκτός από την αισθητική τους αρτιότητα, τα καλλιτεχνικά ημερολόγια έγιναν αποκαλυπτική πηγή γνώσης και μοναδικός τρόπος προσέγγισης της ελληνικής τέχνης. 

Με έμφαση στον πολιτισμό 

Τα ημερολόγια καλύπτουν ένα σημαντικό εύρος θεματικών ενοτήτων και είναι εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική τέχνη, ψηφιδωτά της βυζαντινής περιόδου, τη νεοελληνική ζωγραφική και τη λαϊκή τέχνη.  

Για την έκδοσή τους, η Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα ξεκίνησε μακροχρόνια συνεργασία με καταξιωμένους Έλληνες ζωγράφους. Μάλιστα, ο Γιάννης Τσαρούχης είχε αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια τα πρώτα χρόνια κυκλοφορίας τους. 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.