Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Εταιρική ταυτότητα Alpha Τράπεζας Πίστεως

Εταιρική ταυτότητα Alpha Τράπεζας Πίστεως

Διαφημιστική καταχώριση με τη νέα ταυτότητα της Alpha Τράπεζας Πίστεως
Διαφημιστική καταχώριση με το νέο σήμα της Alpha Τράπεζας Πίστεως
Διαφημιστική καταχώριση με τη νέα επωνυμία της Alpha Τράπεζας Πίστεως

Η νέα εταιρική ταυτότητα διαμόρφωσε μια νέα φυσιογνωμία για την Alpha Τράπεζα Πίστεως. Οι καταχωρίσεις ανήκουν στο πλούσιο αρχειακό και διαφημιστικό υλικό που προέκυψε από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της νέας εταιρικής ταυτότητας της Alpha Τράπεζας Πίστεως την περίοδο 1994-1998 

3 ολοσέλιδες διαφημιστικές καταχωρίσεις για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της Alpha Τράπεζας Πίστεως. 

Προβάλλονται τα 2 βασικά στοιχεία: 

  • Τα νέα χρώματα, με έμφαση στην προβολή της ελληνικότητας της τράπεζας. 
  • Η ανανέωση της τράπεζας μέσα από τη νέα εμφάνιση. 

Η προσθήκη του συνθετικού «Alpha» 

Το καλοκαίρι του 1994 η Τράπεζα Πίστεως ανακοίνωσε τη νέα διεθνή της επωνυμία, «Alpha Credit Bank», και λίγους μήνες αργότερα την ελληνική, «Alpha Τράπεζα Πίστεως». 

Η απόφαση για την προσθήκη του συνθετικού «Alpha» στην ονομασία της Τράπεζας Πίστεως προέκυψε από την ανάγκη να υπάρχει σύνδεση με τις εταιρείες και τα προϊόντα του Ομίλου. 

Ταυτόχρονα, το όνομα έπρεπε να χαρακτηρίζει την τράπεζα και στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τη συνεχή επέκτασή της εκτός των ελληνικών συνόρων. Εκείνη την περίοδο 43 τράπεζες στον κόσμο χρησιμοποιούσαν στην ονομασία τους τη λέξη «Credit». Αυτό δημιουργούσε σύγχυση στις σχέσεις της τράπεζας με το εξωτερικό.  

Με τη νέα εταιρική ταυτότητα, η Alpha Τράπεζα Πίστεως απέκτησε μια εντελώς νέα φυσιογνωμία προσαρμοσμένη στα δεδομένα της νέας εποχής 

Τα χρώματα μιας ελληνικής τράπεζας  

Η επιλογή των χρωμάτων μπλε και λευκό υποστηρίζουν την ελληνική παρουσία κυρίως στα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης.  

Όπως αναφέρεται στη διαφημιστική καταχώριση «Τώρα που ξεπεράσαμε τα σύνορά μας, θέλουμε να προβάλλουμε την ελληνικότητά μας».  

Σταδιακή αλλαγή εμφάνισης 

Οι αλλαγές στα βασικά στοιχεία επικοινωνίας, τα λογότυπα, το σήμα και το χρώμα συνέθεσαν την ανανεωμένη εταιρική ταυτότητα. Σταδιακά άρχισε να εμφανίζεται στα καταστήματα, τα προϊόντα και τις εταιρείες του ομίλου.  

Αρχικά επιλέχθηκαν 3 καταστήματα-πιλότοι, καθένα από τα οποία ήταν αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός είδους αρχιτεκτονικής.  

Παράλληλα, άλλαξαν οι επιγραφές των καταστημάτων, καθώς καταργήθηκε η πολυχρωμία, δηλαδή το πράσινο με πορτοκαλί γραμμή που ίσχυε μέχρι τότε.  

Τα γράμματα «Alpha Τράπεζα Πίστεως» πλέον εξείχαν από το φόντο, είχαν ασημί χρώμα και τη νύχτα φωτίζονταν περιφερειακά ένα-ένα 

Αλλαγές υπήρξαν επίσης στα ATM, τα οποία πλέον περιβάλλονταν από πλαίσιο μπλε χρώματος. 

Η νέα εταιρική ταυτότητα σχεδόν αμέσως ενσωματώθηκε σε όλο το υλικό επικοινωνίας της τράπεζας: επιστολόχαρτα και φακέλους, προσωπικές κάρτες, επιταγές, αντίγραφα λογαριασμών, βιβλιάρια ταμιευτηρίου, και πιστωτικές και τραπεζικές κάρτες.  

Η νέα εμφάνιση ανέδειξε τη δυναμική και μοντέρνα αισθητική τόσο στα καταστήματα του δικτύου όσο και σε ολόκληρο το υλικό της τράπεζας. 

Από την Ελλάδα στο εξωτερικό 

Η νέα εταιρική ταυτότητα άρχισε σταδιακά να διεισδύει και στις εταιρείες του Ομίλου στο εξωτερικό. 

Πρώτα άλλαξε εμφάνιση το κατάστημα στο Λονδίνο. Ακολούθησε η Alpha Bank London, η οποία προήλθε από την εξαγορά της Commercial Bank of London.  

Η συλλογή διαφημιστικού υλικού της Alpha Τράπεζας Πίστεως 

Η συλλογή τεκμηρίων για τη νέα εταιρική ταυτότητα ανήκει στο πλούσιο αρχειακό και διαφημιστικό υλικό που δημιουργήθηκε γύρω από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της νέας εταιρικής ταυτότητας της Alpha Τράπεζα Πίστεως. 

Το υλικό καλύπτει την περίοδο 1994-1998. 

«Μαζί» προς την κορυφή 

Η Alpha Τράπεζα Πίστεως κυκλοφόρησε ειδική έκδοση του εντύπου εσωτερικής επικοινωνίας Μαζί για τη νέα εταιρική ταυτότητα. Στόχος ήταν να ενημερώσει το προσωπικό, τα στελέχη και τους συνεργάτες της σχετικά με τη νέα εποχή Alpha, αλλά και τις πρακτικές λεπτομέρειες που συνόδευαν την εφαρμογή της εταιρικής ταυτότητας. 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.