Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank / Τα τεκμήριά μας / Διαφημιστική προβολή Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως

Διαφημιστική προβολή Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως

Διαφημιστικό έντυπο της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως
Διαφημιστικό έντυπο της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως στα Ιταλικά
Διαφήμιση καταστήματος Κολωνακίου της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως
Διαφήμιση καταστήματος Κολωνακίου της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως
Διαφήμιση μηχανής ταμιευτηρίου της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως
Διαφήμιση του ΚΥΡ για την Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως
Πρόσκληση σε εγκαίνια καταστήματος της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως στα Τρίκαλα
Διαφήμιση για καλύμματα βιβλιαρίων της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως

Διαφημιστικό υλικό από τη συλλογή της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως που καλύπτει την περίοδο 1953-1971. Στο διάστημα αυτό, η τράπεζα δημιούργησε αυτόνομο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και άρχισε να συστηματοποιεί τη διαφημιστική της προβολή και την προώθηση των προϊόντων της. 

8 διαφημιστικές καταχωρίσεις για την προβολή της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως. Καλύπτουν την περίοδο 1953-1971. 

Το υλικό περιλαμβάνει διαφημιστικά έντυπα, ευχετήριες κάρτες και προσκλήσεις που κυκλοφόρησε η τράπεζα για να ενημερώσει το κοινό σχετικά με: 

  • Την επέκταση των χώρων του κεντρικού κτιρίου και τη γεωγραφική επέκταση του δικτύου καταστημάτων (εικόνες 1 και 7). 
  • Την ύπαρξη ενός πλήρους δικτύου ανταποκριτών (εικόνα 2). 
  • Τη νέα εποχή στην εξυπηρέτηση στο κατάστημα Κολωνακίου (εικόνες 3 και 4). 
  • Τις πρωτοποριακές υπηρεσίες της τράπεζας (εικόνες 5 και 6). 
  • Τα μοντέρνα καλύμματα βιβλιαρίων καταθέσεων (εικόνα 8). 

Ανάγκη για διαφήμιση 

Σχεδόν με την ίδρυση της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως το 1924, γεννήθηκε η ανάγκη προβολής των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και η ανάγκη ενημέρωσης για τα σημεία της γεωγραφικής παρουσίας της. 

Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1920, η τότε Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως είχε ξεκινήσει τις πρώτες της προωθητικές ενέργειες, με ενημερωτικά έντυπα και καταχωρίσεις σε εφημερίδες. Επίσης, κυκλοφόρησε και ημερολόγια τοίχου. 

Το πρώτο πρόγραμμα διαφημιστικής προβολής 

Με την εγκατάσταση της Τράπεζας Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως στο ιδιόκτητο κεντρικό της κτίριο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Πεσμαζόγλου το 1932, ξεκίνησε το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαφημιστικής προβολής στην ιστορία της.  

Το πρόγραμμα περιλάμβανε διαφημίσεις στον ημερήσιο Τύπο της Αθήνας και της επαρχίας, διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων, και δώρα στους πελάτες.  

Η διαφήμιση της Εμπορικής Πίστεως στη μεταπολεμική Ελλάδα 

Στη μεταπολεμική περίοδο η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως, όπως πλέον μετονομάστηκε, αποφάσισε να προβάλει πολλές από τις πτυχές των δραστηριοτήτων της πιο συστηματικά 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, η διαφήμιση εστίασε στην ενημέρωση του κοινού για την επέκταση των χώρων του κεντρικού της κτιρίου στην οδό Πεσμαζόγλου. Το νέο διευρυμένο κεντρικό κτίριο προβάλλονταν μέσα από κάθε διαφημιστικό έντυπο, ευχετήρια κάρτα και πρόσκληση 

Παράλληλα, δεν έλειπαν οι πληροφορίες για τη γεωγραφική επέκταση του δικτύου καταστημάτων και η προβολή των σύγχρονων τραπεζικών εργασιών που παρείχε στο κοινό.  

Το νέο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων 

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι σημαντικοί ρυθμοί ανάπτυξης που γνώριζε η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως γέννησαν την ανάγκη μεγαλύτερης προβολής και επικοινωνίας.  

Το 1962 συστήθηκε αυτόνομο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων με αντικείμενο τόσο τη διαφήμιση των προϊόντων και των υπηρεσιών της τράπεζας, όσο και την επικοινωνία με το κοινό 

Την περίοδο εκείνη δόθηκε έμφαση στην προβολή των καταστημάτων που άνοιγε η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως. Το ενδιαφέρον επικεντρωνόταν κυρίως στις προσκλήσεις εγκαινίων, οι οποίες τυπώνονταν σε βαρύ χαρτί και ξεχώριζαν για την ιδιαίτερη καλλιτεχνική τους αξία.  

Πρωτοποριακές τραπεζικές υπηρεσίες 

Η διαφημιστική προβολή συνεχίστηκε με σειρά καταχωρίσεων στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο για τις νυχτερινές καταθέσεις, μια καινοτόμα υπηρεσία που προσέφερε η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως. Η υπηρεσία έδινε στους πελάτες τη δυνατότητα να καταθέτουν με ασφάλεια τα χρήματά τους σε νυχτερινό χρηματοκιβώτιο, οποιαδήποτε στιγμή της μέρας ή της νύχτας. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως πραγματοποίησε μια σειρά καταχωρίσεων με αφορμή την εγκατάσταση αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών NCR 42 που επέτρεπαν την πραγματοποίηση καταθέσεων και αναλήψεων «σε 45 δευτερόλεπτα». Οι διαφημιστικές καταχωρίσεις πληροφορούσαν το συναλλασσόμενο κοινό για την ταχύτερη διεκπεραίωση των συναλλαγών τους στις εργασίες ταμιευτηρίου. 

Το 1972 η τράπεζα δημιούργησε ένα κατάστημα drive-in banking στο Ψυχικό, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Έτσι, ακολούθησε μια σειρά διαφημιστικών καταχωρίσεων, για την παρουσίαση του πρωτοποριακού αυτού συστήματος συναλλαγών.   

Η συλλογή διαφημιστικού υλικού της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως 

Τα τεκμήρια ανήκουν στη σπάνια συλλογή διαφημιστικού υλικού της Τράπεζας Εμπορικής Πίστεως. Καλύπτουν την περίοδο από το 1953 έως το 1972. 

Με χιούμορ και στιλ 

Η Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως απευθύνθηκε σε γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες και σχεδιαστές για τη δημιουργία πρωτότυπου διαφημιστικού και προωθητικού υλικού: 

  • Καταχωρίσεις εμπνευσμένες από τον γνωστό γελοιογράφο ΚΥΡ (Γιάννη Κυριακόπουλο) σχετικά με τις πρωτοποριακές υπηρεσίες που προσέφερε η τράπεζα. 
  • Μοντέρνα καλύμματα βιβλιαρίων καταθέσεων, σχεδιασμένα από τον γνωστό σχεδιαστή μόδας Γιάννη Τσεκλένη. Τα καλύμματα των βιβλιαρίων προσφέρονταν σε όλες τις κυρίες που είχαν λογαριασμό σε ένα από τα 5 κεντρικά καταστήματα της τράπεζας.

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.