Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο

Ίδρυση της Ionian Bank Ltd

Θέσπισμα της Ιονίου Γερουσίας για την ίδρυση της Ionian Bank Ltd

Τον Απρίλιο του 1839 ο Ύπατος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων, Sir Howard Douglas, υπέβαλε για επικύρωση το καταστατικό ίδρυσης μιας νέας τράπεζας. Η ίδρυση της Ionian Bank Ltd εγκρίθηκε με θέσπισμα της Ιονίου Γερουσίας στις 23 Οκτωβρίου 1839. Ολόκληρο το κείμενο της ιδρυτικής απόφασης αποτελούνταν από 15 άρθρα. Προέβλεπε μεταξύ άλλων αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης τραπεζογραμματίων για 20 χρόνια στα Επτάνησα. 

Το θέσπισμα της Ιονίου Γερουσίας για την ίδρυση της Ionian Bank Ltd, 23 Οκτωβρίου 1839, είναι ένα χειρόγραφο κείμενο 3 σελίδων στα Αγγλικά, που αποτελείται από 15 άρθρα. 

Το θέσπισμα εντάσσεται στην κατηγορία των ιδρυτικών εγγράφων της τράπεζας. Με αυτό εγκρίθηκε η λειτουργία της Ionian Bank Ltd στα Επτάνησα. 

Η πρόταση του Ύπατου Αρμοστή 

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων, Sir Howard Douglas, δεν πτοήθηκε από τις αποτυχημένες προσπάθειες που έγιναν το 1833 και το 1837 για την ίδρυση τράπεζας στα Επτάνησα. Σε μια ακόμη προσπάθεια, απευθύνθηκε σε Άγγλους κεφαλαιούχους για να προχωρήσει στην υλοποίηση των φιλόδοξων σχεδίων του.  

Η πρότασή του για την ίδρυση μιας ιδιωτικής τράπεζας, της Ionian State Bank, όπως ήταν αρχικά η επωνυμία της, βρήκε θερμή υποδοχή από μια ομάδα τραπεζιτών και εμπόρων του Λονδίνου. Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο John Wright, του τραπεζικού οίκου John Wright and Co. 

Η σταδιακή δημιουργία της τράπεζας 

Μακροχρόνια αλληλογραφία και αργόσυρτες διαπραγματεύσεις μεσολάβησαν μέχρι τον Ιανουάριο του 1839. Τότε, η ομάδα των τραπεζιτών του Λονδίνου, που είχε εκτενή εμπειρία στην ίδρυση υπερπόντιων τραπεζών, συγκρότησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ionian State Bank.  

Παράλληλα, κυκλοφόρησε στη βρετανική πρωτεύουσα διαφημιστικό φυλλάδιο που προσκαλούσε τους τραπεζίτες και τους εμπόρους του City να αγοράσουν μετοχές της νέας τράπεζας. 

Σημαντικά εμπόδια 

Την εξασφάλιση των αναγκαίων κεφαλαίων ακολούθησε ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον John Wright, τους συνεταίρους του και την πολιτική ηγεσία του Ιονίου Κράτους. Σκοπός τους ήταν η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως: 

  • Η διαμόρφωση της νομικής μορφής της νέας τράπεζας. 
  • Οι έντονες τοπικές αντιδράσεις. 
  • Η ανοιχτή εχθρότητα της Ιονίου Βουλής, που απειλούσε ακόμη και με τροποποίηση του Συντάγματος. 

Η πρώτη τράπεζα στον ελλαδικό χώρο 

Τον Απρίλιο του 1839, μέσα σε ένα κλίμα αναβρασμού και οξύτατων αντιπαραθέσεων, ο Ύπατος Αρμοστής αποφάσισε την αναστολή των εργασιών του Κοινοβουλίου για 6 μήνες. Λίγο αργότερα, με μια αιφνιδιαστική κίνηση και χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου, υπέβαλε για επικύρωση το καταστατικό ίδρυσης της νέας τράπεζας στη Γερουσία των Ιονίων Νήσων. 

Στις 23 Οκτωβρίου 1839 η Γερουσία με θέσπισμά της ενέκρινε το καταστατικό, διάρκειας 20 ετών. Η ίδρυση της Ionian Bank Ltd, όπως τελικά ονομάστηκε, ήταν γεγονός. 

Η Ionian Bank ήταν η πρώτη τράπεζα που ιδρύθηκε στον ελλαδικό χώρο. 

Το περιεχόμενο της ιδρυτικής απόφασης  

Το κείμενο της ιδρυτικής απόφασης αποτελούνταν από 15 άρθρα. Έδρα της τράπεζας ορίστηκε το Λονδίνο και το ιδρυτικό της κεφάλαιο έφτανε τις 100.000 λίρες Αγγλίας. 

Η ιδρυτική απόφαση προέβλεπε, μεταξύ άλλων: 

  • Το αποκλειστικό δικαίωμα έκδοσης τραπεζογραμματίων για 20 χρόνια στα Ιόνια νησιά (Άρθρο 1). 
  • Την ίδρυση υποκαταστημάτων σε όλα τα Επτάνησα (Άρθρο 10). 
  • Τη διάρκεια της εκδοτικής τράπεζας, που ορίστηκε στα 20 χρόνια (Άρθρο 11). 
  • Τη δημοσίευση λογιστικών καταστάσεων κάθε τρίμηνο (Άρθρο 14). 

Τελευταίες εκκρεμότητες 

Το θέσπισμα της Ιονίου Γερουσίας δεν καθόριζε πλήρως τη νομική προσωπικότητα της Ionian Bank. Οι εγκρίσεις των αρμόδιων κρατικών αρχών εκκρεμούσαν για την αναγνώρισή της στη Βρετανία. Το γεγονός αυτό ευοδώθηκε με την έκδοση σχετικού βασιλικού διατάγματος τον Ιανουάριο του 1844. 

Μάθετε περισσότερα για την ιστορία της Ιονικής Τράπεζας. 

Ο χώρος του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank δεν είναι ανοικτός για το κοινό. 

Αν είστε ερευνητής ή ερευνήτρια, μπορείτε να μας επισκεφτείτε κατόπιν ραντεβού.

Για να κλείσετε ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.