Μετάβαση στο κεντρικό περιεχόμενο
Αρχική / Νέα και δράσεις / Συνεργασία του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
12.12.2022

Συνεργασία του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Συνεργασία του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Συνεργασία του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Συνεργασία του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα προχώρησε σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων του τρέχοντος εξαμήνου, καθηγητές και διδάσκοντες των 2 τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου μαζί με τους φοιτητές τους επισκέφτηκαν το Μουσείο και ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση.

Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές στιγμές του νεότερου Ελληνικού Κράτους και της τοπικής ιστορίας των Επτανήσων με τα χαρτονομίσματα ως πρωτογενείς πηγές της οικονομικής ιστορίας:

  • Τα επαναστατικά Ομόλογα σε γρόσια της Προσωρινής Διοίκησης της Ελλάδας το 1822.
  • Τον φοίνικα που εξέδωσε ο Ιωάννης Καποδίστριας το 1831.
  • Τα τραπεζογραμμάτια της Ιονικής Τράπεζας από το 1840.
  • Τα τελευταία χαρτονομίσματα σε δραχμές που αποσύρθηκαν το 2002 με την έλευση του ευρώ.

Παράλληλα, οι διδάσκοντες πραγματοποίησαν παράδοση των μαθημάτων τους μέσα στους εκθεσιακούς χώρους, τόσο για πτυχές της οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας, όσο και για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει το διατηρητέο κτίριο που φιλοξενεί το Μουσείο Χαρτονομισμάτων. Στο κτίριο αυτό λειτούργησε το πρώτο ιδιόκτητο κατάστημα της Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα στα μέσα του 19ου αιώνα, κατά την περίοδο του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων υπό Βρετανική Προστασία.

Συγκεκριμένα:

  • Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 επισκέφτηκαν το Μουσείο ο Διδάσκων Δημήτριος Μεταλληνός με 7 φοιτητές του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας και η Επίκουρη Καθηγήτρια Μίρκα Παλιούρα μαζί με τον Διδάσκοντα Σίμο Μποζίκη με 25 φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας.
  • Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 επισκέφτηκαν το Μουσείο ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Αγγελάκος, ο Διδάσκων Ευστάθιος Πουλιάσης, ο Διδάσκων Χαράλαμπος Κουργιαντάκης και ο Διδάσκων Σίμος Μποζίκης με 15 φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας.

Διδάσκοντες και φοιτητές έλαβαν ως ενθύμιο της επίσκεψής τους την έκδοση Ελληνικό Χαρτονόμισμα. Ιστορικές Μαρτυρίες της Alpha Bank. Η έκδοση συνοδεύει τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης.

Με τη δράση αυτή, το Μουσείο συμβάλλει και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κέρκυρας. Έχει ήδη ενεργή συμμετοχή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νησιού με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που οργανώνει.